emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #435 : Czerwiec 11, 2007, 22:02:38 » |
|
czy podłączenie bimbrowni do wężyka od napowietrzania od filtra będzie skuteczne?
U mnie jest skuteczne.... Bąbelki mam takie same jak z dyfuzora z strzykawki i kostki lipowej... jest jeden + jak podłączysz do filtra... Bąble co2 dłużej krążą po akwarium... Pozdrawiam..
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #436 : Czerwiec 12, 2007, 07:39:46 » |
|
Teraz już bimbrowni nie używam ale wkrótce odpalę do 30l. Magda, efekty są widoczne w ciągu 1-2 dni. Czasem nawet po kilku godzinach rośliny zaczynają bąblować ale to zależy od akwarium (oświetlenie, ilość nawozów w wodzie, itp).
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
adinml
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #437 : Czerwiec 12, 2007, 10:09:14 » |
|
Teraz już bimbrowni nie używam ale wkrótce odpalę do 30l. Magda, efekty są widoczne w ciągu 1-2 dni. Czasem nawet po kilku godzinach rośliny zaczynają bąblować ale to zależy od akwarium (oświetlenie, ilość nawozów w wodzie, itp).
Emi kiedyś pisałaś żeby do bimbrowni wykorzystać dyfuzor. Mam zamiar zrobić bimbrownię i mam taki dyfuzor czy mogę go wykorzystać, czy masz może jakiś lepszy pomysł? Bo ten dyfuzor jest dość duży i nie wiem czy się nadaje? Akwa mam 112l i oświetlenie 2x18w philips aquarelle z odbłyśnikami.
|
|
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #438 : Czerwiec 12, 2007, 10:52:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #439 : Czerwiec 12, 2007, 10:54:45 » |
|
Dzięki emade Adinml - który z dyfuzorów posiadasz? Dyfuzorem może być nawet wężyk do napowietrzania...
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #441 : Czerwiec 12, 2007, 11:00:17 » |
|
To jest dyfuzor typu "dzwon". Możesz go oczywiście podłączyć do bimbrowni. Na 112 l to nawet bimbrownię z 5l można zrobić. Na dłużej starczy.
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #442 : Czerwiec 12, 2007, 11:09:38 » |
|
To jest dyfuzor typu "dzwon". Możesz go oczywiście podłączyć do bimbrowni. Na 112 l to nawet bimbrownię z 5l można zrobić. Na dłużej starczy.
W sumie 5l czemu nie, tylko jakie wtedy proporcje zastosować do zacieru ? A i jeszcze jedno jak będzie ta pierwsza butelka 5 l to druga z wodą jaka powinna być duża?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #443 : Czerwiec 12, 2007, 11:13:53 » |
|
Druga może być już mała. Proporcje zachowujesz takie jak przy mniejszej butelce tylko dajesz więcej. Możesz cukru dać mniej a po tygodniu czy dwóch dać dodatkową porcję.
Do emade: no ja słyszałam, że sodę daje się do drugiej butelki z wodą a nie do zacieru.
|
|
|
|
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #444 : Czerwiec 12, 2007, 11:44:49 » |
|
Do emade: no ja słyszałam, że sodę daje się do drugiej butelki z wodą a nie do zacieru.
ja to wyczytałem dokładnie stąd... -> http://www.dwutlenekwegla.republika.pl/Pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #445 : Czerwiec 12, 2007, 12:06:18 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie, czy takie oświetlenie które mam 2x18w philips aqarelle i odbłyśniki wystarczą żeby podawać co2 z bimbrowni?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #446 : Czerwiec 12, 2007, 12:09:43 » |
|
No ja podawałam i działało więc raczej tak. Uważaj tylko na ph na początku, żeby Ci za bardzo nie zeszło. emade, ja tą informację mam z przekazów tzw ustnych więc mogę Ci tego delikwenta jedynie przyprowadzić
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #447 : Czerwiec 12, 2007, 12:16:07 » |
|
No ja podawałam i działało więc raczej tak. Uważaj tylko na ph na początku, żeby Ci za bardzo nie zeszło. emade, ja tą informację mam z przekazów tzw ustnych więc mogę Ci tego delikwenta jedynie przyprowadzić Ph mam w tej chwili 8 jak zapodam co2 to będę kontrolował Tylko jeszcze pytanie jak często robić pomiary??
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #448 : Czerwiec 12, 2007, 12:18:20 » |
|
Na początku rano i wieczorem przez 2-3 dni a jak wszystko będzie w porządku to już potem tak jak zwykle czyli gdzieś tam przy podmiankach.
|
|
|
|
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #449 : Czerwiec 12, 2007, 12:28:41 » |
|
emade, ja tą informację mam z przekazów tzw ustnych więc mogę Ci tego delikwenta jedynie przyprowadzić yhmmmmmmmmmmm yhmmmmmmmmmmmmmmmmmmnnnnnnnnmmmm no to ten no ludziska sodę sypać do 2 bootli... pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|