Do Axepulse: W pewnym sensie zgadzam się z tobą. Mam pytanie już niejednokrotnie zadawane : Czy ppm=mg/l Ty jako student chemii napewno to wyjaśnisz. Dzięki.Pozdrawiam.
Nie będę tłumaczył już co to są w ogóle ppmy bo to już na pewno wiesz. Jeśli o mnie chodzi to moja wypowiedź pokryje się z tokiem rozumowania pewnego Marcina na innym forum:
Jeśli rozpuszczalnikiem jest woda to dla całości w przeliczeniu zakładamy gęstość wody. nie znam gęstość roztworu, a jak inaczej wyrazić to w wymiarze wagowo-objętościowym.
a jeśli nie mam racji to skąd w takim razie wymiar wagowo- objętościowy mg/l?
Natomiast gdyby to stężenie odnosiło się do r-ru , w czymś o bardzo dużej gęstości to założenie ze 1mg=1ml byłoby błędne. Musiałbyś uwzględnić gęstość.
1 ppm może oznaczać zarówno 1g/1000000g (µg/g) jak i 1g/1000000ml (µg/ml=mg/l). Możliwe są więc różne wymiary, także molowy - 1mol/1000000mol (µmol/mol) jakiejś substancji. W obliczeniach nie możesz zawsze zakładać, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody, bo Twoje wyniki mogą wtedy znacznie odbiegać od faktycznych wartości. Musisz po prostu wiedzieć, czy Twoje stężenie w ppm jest wagowo-wagowe, czy wagowo-objętościowe.
Jeżeli masz podane ppm wagowe, to:
1 ppm = 10^(-4) % = 1 µg/g
Jeżeli masz podane ppm wagowo-objętościowe, to:
1 ppm = 10^(-4) % = 1 µg/ml = 1 mg/l
Gdybyś miał podane ppm wagowo-wagowe, to mógłbyś znając gęstość roztworu, przeliczyć je w razie potrzeby na wagowo-objętościowe, poprzez przemnożenie przez gęstość.
Dla wody umownie przyjmuje się,że 1ml=1g zatem nie musimy już używać gęstości do wyliczania ppmu. Takie jest moje zdanie i tak mnie uczono na uczelni ale dyskutować na ten temat nie zamierzam. A że swojej przyszłości nie wiążę z katedrą chemii organicznej czy też chemii analitycznej więc nie będę się dalej w to zagłębiał:p Z pewnością mógłbyś zaprzeczyć moim słowom i podać inne przeliczniki bo i ja już znam parę wersji:)