Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635248 razy)
axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« Odpowiedz #555 : Grudzień 05, 2007, 22:58:26 »

Do Axepulse: stawiasz piwko. Miałem bimbrownię w butelkach 1,5 litrowych i ponastawieniu świeżego zacieru nie odłączyłem co2 na noc. Rano poszedłem do pracy, a o 15 po robocie 6 szt. razbor padło. Od tamtej pory mam bimbrownię w butelkach 0,5 litra, mała ilość drożdży + 2 łyżeczki cukru i działa 24g/dobę. Co drugi dzień rano dodaję 2 łyżeczki cukru i małą( okruszek) ilość drożdży i działa tak długo i szczęśliwie. Nie ma mowy o przedawkowaniu. Akwa 100 litrów, kH 8-10, pH 7,3. Jeśli chodzi o filtr wodny to przypomnij sobie fajkę wodną. Pozdrawiam.

No widzisz ale najwyraźniej musiałeś przesadzić z drożdżami lub cukrem. U mnie całość chodzi w butelce 3 litrowej! i ani razu nie przygazowałem rybek. Dlatego nie rozumiem jak stosując się do przepisu 1410 można to zrobić:)

Masz rację z tą fajką wodną tylko zauważ jedną sprawę,zdanie fachowców: "Wbrew obiegowej opinii i wielowiekowej tradycji, dym wydzielający się podczas palenia fajki wodnej zawiera wiele toksycznych substancji, które wywołują raka płuc, choroby serca itp. — napisano w dokumencie wydanym przez WHO"  http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2845.html -Gdybyś nie wierzył.

Zatem dalej pytam po co woda w tej drugiej butelce? To nie jest żaden filtr-bzdura i tyle. Jeden mądry napisał i reszta powtarza.

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #556 : Grudzień 06, 2007, 08:18:40 »

Do Axepulse: W pewnym sensie zgadzam się z tobą. Mam pytanie już niejednokrotnie zadawane : Czy ppm=mg/l Ty jako student chemii napewno to wyjaśnisz. Dzięki.Pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #557 : Grudzień 06, 2007, 09:15:34 »

Spróbuj tą tezę obalić
Proszę bardzo ...
Widziałeś jakieś nieczystości, które trafiły do butelki z wodą?
Tak ... po jakimś czasie woda w drugiej butelce robi się mętna
Wytłumacz mi w jaki sposób woda może uchronić dostające się do niej CO2 zanieczyszczone innym gazem?
Miałem na myśli zanieczyszczenia mechaniczne ... krople roztworu z bimbrowni ... coś w ten deseń ...
Nawet jakbyś podłączył dziesięć butelek szeregowo to i tak poczujesz bimbrowaty zapach
Mnie się zapach dobrze kojarzy  Grin
Możemy podyskutować
Zawsze i z największą przyjemnością  Wink
Po drugie po co mam używać zaworków zwrotnych skoro pozostawiając pustą-drugą butelkę mam gwarancję, że nic nie zostanie zassane do butli z zacierem?
Nie masz takiej gwarancji ... jak zassie w druga stronę to pusta butelka bedzie chroniła zacier do jej pojemności (drugiej butelki) ... jak się przepełni to i tak woda z akwa dostanie się do bimbrowni ...

Jeśli o mnie chodzi przy użyciu zaworu takiego jak przy napowietrzaczach jestem w stanie wyregulować x bąbli na minutę. Oczywiście w pierwszych dniach działania bimbrowni! później rzecz oczywista nie można tego uczynić:p
No i o tym mówiłem Smiley Na początku tak ... ale samo wachnięcie temp może to zmienić ... i niekoniecznie podgrzanie w górę a np spadek w dół ... więc IMHO o regulacji raczej się nie da mówić ...

Pifko temu który wyreguluje x babli na minute przy bimbrowni...
Pifko temu, który zagazował w ten sposób rybki
Do Axepulse: stawiasz piwko

Może w takim wypadku najlepiej się spotkać i przedyskutować sprawę przy tym cennym napoju  Grin

axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #558 : Grudzień 06, 2007, 09:26:39 »

Do Axepulse: W pewnym sensie zgadzam się z tobą. Mam pytanie już niejednokrotnie zadawane : Czy ppm=mg/l Ty jako student chemii napewno to wyjaśnisz. Dzięki.Pozdrawiam.

Nie będę tłumaczył już co to są w ogóle ppmy bo to już na pewno wiesz. Jeśli o mnie chodzi to moja wypowiedź pokryje się z tokiem rozumowania pewnego Marcina na innym forum:

Jeśli rozpuszczalnikiem jest woda to dla całości w przeliczeniu zakładamy gęstość wody. nie znam gęstość roztworu, a jak inaczej wyrazić to w wymiarze wagowo-objętościowym.
a jeśli nie mam racji to skąd w takim razie wymiar wagowo- objętościowy mg/l?
Natomiast gdyby to stężenie odnosiło się do r-ru , w czymś o bardzo dużej gęstości to założenie ze 1mg=1ml byłoby błędne. Musiałbyś uwzględnić gęstość.

1 ppm może oznaczać zarówno 1g/1000000g (µg/g) jak i 1g/1000000ml (µg/ml=mg/l). Możliwe są więc różne wymiary, także molowy - 1mol/1000000mol (µmol/mol) jakiejś substancji. W obliczeniach nie możesz zawsze zakładać, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody, bo Twoje wyniki mogą wtedy znacznie odbiegać od faktycznych wartości. Musisz po prostu wiedzieć, czy Twoje stężenie w ppm jest wagowo-wagowe, czy wagowo-objętościowe.
Jeżeli masz podane ppm wagowe, to:
1 ppm = 10^(-4) % = 1 µg/g
Jeżeli masz podane ppm wagowo-objętościowe, to:
1 ppm = 10^(-4) % = 1 µg/ml = 1 mg/l
Gdybyś miał podane ppm wagowo-wagowe, to mógłbyś znając gęstość roztworu, przeliczyć je w razie potrzeby na wagowo-objętościowe, poprzez przemnożenie przez gęstość.

Dla wody umownie przyjmuje się,że 1ml=1g zatem nie musimy już używać gęstości do wyliczania ppmu. Takie jest moje zdanie i tak mnie uczono na uczelni ale dyskutować na ten temat nie zamierzam. A że swojej przyszłości nie wiążę z katedrą chemii organicznej czy też chemii analitycznej więc nie będę się dalej w to zagłębiał:p Z pewnością mógłbyś zaprzeczyć moim słowom i podać inne przeliczniki bo i ja już znam parę wersji:)

gg 1921930 Smiley
axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #559 : Grudzień 06, 2007, 09:34:54 »

Heh Seboos ale przy założeniu,że butelki stoją poniżej poziomu akwarium i druga butelka jest pusta nie wierzę,że zacier może być zassany właśnie do niej. Chyba,że występują jakieś błędy konstrukcyjne:D U mnie się nie pojawiają żadne zanieczyszczenia, a gdy na początku bawiłem się jeszcze z wodą-mogła tak stać miesiącami i mętna nie była:p

Chętnie bym podyskutował w gronie akwarystów przy pifku a nawet bimbrowatym zacierze, mi też podoba się ten zapach:D tylko,że ja mieszkam w siedlcach-jakieś 100km od warszawy. A do Was to już na pewno jest kawałek:p pozdrawiam i polecam się! Smiley

gg 1921930 Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #560 : Grudzień 06, 2007, 11:06:11 »

Chętnie bym podyskutował w gronie akwarystów przy pifku
Będzie okazja w lutym w Poznaniu Smiley Ale to gadka na osobny temat Smiley

jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #561 : Grudzień 08, 2007, 11:57:49 »

czy do akwa 60l. jest potrzebna bimbrownia ?? jeżeli tak to czy taka porcja(1410) nie zmniejszy za dużo ph ??
krypers
Nowy
*

« Odpowiedz #562 : Grudzień 08, 2007, 17:00:22 »

Dziękuje za spaniały wykład na temat bimbrowni, kupiłem wszystko do bimbrowni - zabieram się za nią.  Jak zrobię i uruchomię to napisze Smiley) Good !
axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #563 : Grudzień 09, 2007, 10:20:12 »

czy do akwa 60l. jest potrzebna bimbrownia ?? jeżeli tak to czy taka porcja(1410) nie zmniejszy za dużo ph ??

U mnie bimbrownia chodzi w 54l akwarium. Musisz tylko pamiętać o odpowiednim oświetleniu (minimum 2x15W) i nawożeniu. Najlepiej podłączyć pod kostkę lipową. Zresztą sam zobaczysz efekty. Szybki przyrost roślin. 1410 to standardowa proporcja więc dlaczego miałaby Ci aż tak wielce obniżyć PH. Dla pewności możesz na noc wyjmować kostkę z akwarium. Przesycenie dwutlenkiem węgla w akwarium można łatwo zauważyć, ryby będą podpływały do powierzchni by zaczerpnąć tlenu. Wtedy natychmiast należy zatrzymać dostawę CO2.

gg 1921930 Smiley
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #564 : Grudzień 09, 2007, 20:28:00 »

jesli chodzi o bimbrownie i regulacje latwa bez dlubania w baniaku to polecam po prostu kupic w aptece wezyk do kroplowki Cheesy jest troche wezszy niz standardowe akwariowe,ale to nie gra roli- wazne jest to,ze w prostu sosob mozna zablokowac doplyw co2 na noc. co do zasysania... to wydaje mi sie malo prawdopodobne by zawartosc mogla sie przelewac z jednej butli do drugiej, czy z butli do baniaka. po prostu nie wytworzy sie na zadnym etapie odpowiednie podcisnienie- chyba,ze jak zasznaczyl lukasz mamy jakies chochliki w konstrukcji Wink jesli butle sa pozakrecane i nie sciskamy ich to nic sie nie stanie Smiley

jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #565 : Grudzień 11, 2007, 10:30:12 »

jeszcze jedna sprawa, w takim baniaku jak mój 60l. jeżeli bimbrownia chodzi 2-3 tygodnie to trzeba robić jakąś przerwe, czy można stawić następny zaciorek?? Zrobiłem wczoraj bimbrownie i bombelkuje jak siemasz,bombelek wychodzi co sekundę. pozdrawiam zapalonych akwarystów
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #566 : Grudzień 11, 2007, 11:17:21 »

ja równiez dziekuje za wykład za bibmrownię zabieram sie w lecie(na wakacjach) bo teraz w zimie(jeszcze nie ma) nic dlsa mnie sie nie da zrobić  Grin

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #567 : Grudzień 12, 2007, 15:07:20 »

jeszcze jedna sprawa, w takim baniaku jak mój 60l. jeżeli bimbrownia chodzi 2-3 tygodnie to trzeba robić jakąś przerwe, czy można stawić następny zaciorek?? Zrobiłem wczoraj bimbrownie i bombelkuje jak siemasz,bombelek wychodzi co sekundę. pozdrawiam zapalonych akwarystów

możesz przygotować drugi zacier. Rzecz gustu i uznania.

gg 1921930 Smiley
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #568 : Grudzień 12, 2007, 18:20:51 »

Czy może ktoś umieścić rysunek schematyczny takiej bimbrowni bo na początku  wątku go nie ma.
axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #569 : Grudzień 12, 2007, 19:03:08 »

Czy może ktoś umieścić rysunek schematyczny takiej bimbrowni bo na początku  wątku go nie ma.

I tutaj niestety się mylisz,czyżby lenistwo? patrz strona pierwsza wątku:)

gg 1921930 Smiley
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: