Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635309 razy)
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #585 : Styczeń 11, 2008, 21:50:53 »

Bąblowanie będzie po godzinie lub go wogóle niebędzie. Problem w tym, że CO2 nie załatwia sprawy dobrego wzrostu roślin, ale jest tylko jednym z wielu czynników niezbędnych to prawidłowego wzrostu roślin. Wczoraj u siebie podmieniałem wodę, ponieważ rośliny nie bąblowały i widać było nitki. Kilka minut po podmianie na kranówkę rośliny zaczęły bąblować i tak jest do dzisiaj. Nawiasem mówiąc nie do końca to rozumiem, ponieważ stosowałem nawozy PG Mikro 1/3 dawki, PG Ferro+ potas w postaci KNO3, tak aby utrzymać NO3 na poziomie 2-4 mg/l, a mimo to widać było, że coś nie gra. Od wczoraj nie nawożę wody i rośliny ruszyły-bąblują, podniosły się z ziemi i widać, że chcą rosnąć. Cud? Chyba nie. Włożyłem pod korzenie włożyłem 4 tabletki CRYPTO. Wnioskuję z tego, że przenawoziłem wodę potasem. Prawda czy fałsz? Grunt to dobry grunt! Pozdrawiam.
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #586 : Styczeń 11, 2008, 21:54:18 »

a co z tym moim poprzednim postem i werzykiem zamiast dzwonu? a jak babelkowania nie bedzie to cos zmienia ... naworze jescze PGClassic

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #587 : Styczeń 12, 2008, 09:44:49 »

Ważne, że podajesz CO2, a czy mniejsze czy większe bąble to już mniej istotne. Jeśli masz bardzo dużo roślin czyli tzw. holenderskie i dobre światło, to lepiej żeby bąble były mniejsze, ale jeśli w akwa jest kilkanaście roślinek to jest mniej istotne. Dzwon i ruch tafli wody w zupełności wystarczy. Z czasem wypracujesz lub dorobisz się lepszego sposobu rozpuszczania CO2. Pozdrawiam.
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #588 : Styczeń 12, 2008, 14:55:40 »

tak ale czy ten dzwon jest konieczny czy wystarczy mi werzyk wlozony?

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #589 : Styczeń 12, 2008, 14:59:38 »

Jak włożysz sam wężyk to będą z niego szły duże bąble, które słabo będą się rozpuszczały (bo bardzo szybko się ulotnią) więc efekt będzie prawie taki jakbyś bimbrowni wogóle nie miał. Jeżeli nie chcesz bawić się z dzwon, to pomysl o jakimś dyfuzorze (jest trochę takich tematów na forum), który rozbije bąble na mniejsze - to znacznie poprawi efektywność ich rozpuszczania.
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #590 : Styczeń 12, 2008, 15:10:51 »

ja w kocu wezyka mam zawor zwrotny  wiec bable nie sa tak duze???

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #591 : Styczeń 12, 2008, 19:20:35 »

I wystarczy! CO2 jest cięższy od powietrza, więc jeśli nie ma możliwości ucieczki z akwa to przy ruchu tafli wody musi się powoli rozpuszczać w wodzie., a to roślinkom wystarczy. Pozdrawiam.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #592 : Styczeń 12, 2008, 20:22:24 »

To ciekawa teoria... mnie się zawsze wydawało że ruch tafli wytrąca CO2 z wody a nie odwrotnie... pokrywa przecież nie jest szczelna i gaz nie będzie Ci się unosił na powierzchnią Tongue
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #593 : Styczeń 12, 2008, 20:39:09 »

A ja mam dylemat mianowicie zrobiłem bimber dzisiaj odpaliłem patrzę w tej butelce z wodą lecą już bąbelki nawet dużo no i z tej butelki idzie do akwarium a w akwarium nic a nic nie leci patrzę co chwila normalnie nic Undecided sprawdziłem szczelność i wszystko jest w 100% szczelne jeszcze dla pewności plasteliną pozalepiałem i jak nie był tak nie ma Undecided co robię źle ?

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #594 : Styczeń 12, 2008, 23:07:31 »

Ruch tafli wody nie wytrąca CO2. Napowietrzanie wytrąca(inaczej przewietrzenie). Rozpuszczalność CO2 w wodzie wynosi 1,45g/l, (MczCO2=44 g/mol, a Mcz powietrza około 29 g/mol ), a to wystarczy dla większości roślin. Jasne jest oczywiście, że najlepiej jest od razu dobrze rozpuścić CO2, ale jeśli ktoś nie ma odpowiednich urządzeń, to każdy sposób jest dobry.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #595 : Styczeń 13, 2008, 11:59:23 »

Już działa Cheesy to jednak była nieszczelność. Undecided

piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #596 : Styczeń 13, 2008, 20:57:23 »

A bo czego służy ta bimbrownia?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #597 : Styczeń 13, 2008, 22:42:10 »

robil ktos zacier bez cukru lub z ,mniejsza iloscia pytam bo cukier nie jest odpowiedzialny za powstawanie gazu wydaje mi sie ze wystarcza drozdze i woda ma ktos jakies doswiadczenia???

Rami99
Nowy
*

« Odpowiedz #598 : Styczeń 13, 2008, 23:27:11 »

Witam. Używam bimbrowni już od jakiegoś czasu.(trzeci wsad) Jednak cały czas nie zauważyłem aby rośliny bąblowały. Przetestowałem rożne dyfuzory  teraz mam podłączony wężyk bezpośrednio do filtra ale w miejscu gdzie jest zasysana woda tak więc CO2 kiedy dostaje się do wody to przechodzi przez filtr i jest rozdrobniony na małe bąbelki przez wirnik filtra. wydaje mi się ze jest to dobry sposób na rozpuszczenie CO2.  Więc dlaczego rośliny nie bąbelkują. Jedyna poprawa jaką zauważyłem to to ze nowe listki są mocno zielone a na starych pojawiają się bardziej zielone plamy. Jakieś pomysły Huh
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #599 : Styczeń 14, 2008, 08:58:42 »

Witam,
Mam pytanko. Może niektórym wyda się głupie, może już była o tym mowa,ale niestety nie znalazłem. Czy ktoś z Was do bimbrowni używał drożdży w proszku? Jeśli tak to jak je dawkować?
Pozdrawiam
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: