Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635283 razy)
Janusz40
Zainteresowany
**
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #600 : Styczeń 14, 2008, 18:55:15 »

Drożdże to grzyby rozmnażające się przez pączkowanie. Wystarcza niewielka ich ilość( wręcz śladowa) i odpowiednia pożywka, aby zaczęły się intensywnie rozmnażać. Jeśli pożywką jest cukier, to produktem ubocznym rozmnażania się drożdży jest CO2. NIe ważne ile tych drożdży i jakich. ( w proszku czy nie, byle piekarskie) Ja na 100 litrowe akwa sosuję 0,5 litrowe butelki po nawozach PG. Zacier robię następująco:
1. szklanka cukru
2. Woda z kranu niechlorowana do połowy objętości butelki - temp. nieważna byle nie gorąca
3. 1/3 łyżeczki od herbaty sody oczyszczonej
4. mieszam
5. wrzucam drożdże w ilości i kształcie małego palca od ręki
6. Uzupełniam wodą+kilka kropel PGC
7. zakrętki i gotowe
Po około  godzinie jest CO2. Sodę dodaję w ilości wyznaczonej doświadczanie, tak aby spowolnić reakcję. Na 100 litrowe akwa i moją wodę wystarczy. Po około 10 dniach odlewam większość wody, dodaję cukier, drożdże, PGC i sodę itd. Na noc nie wyłączam CO2. Pozdrawiam.( KH wody 10-12)
Zapisane
misiek13
Zainteresowany
**
Wiadomości: 182


« Odpowiedz #601 : Styczeń 14, 2008, 20:58:01 »

a mial ktos taka sytuacje... mianowicie jesli werzyk jest przy powierzchni wody wszystko gra a jak go glebiej wkladam nic nie idzie mimo wytwarzania sie co2??? co moze byc nie tak szczelnosc sprawdzona... moze zaworek bezpieczenstwa mam go pomiedzy butelkami moze cos blokuje ale widze w drugiej butelce bable a w werzyku wszystko stoi?Huh co wy na to?
Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 934



« Odpowiedz #602 : Styczeń 14, 2008, 21:05:10 »

Ej jesteście pewni ,że mi ryb nie zagazuje mam w 74l i trochę się boję bo w nocy rośliny robią własne CO2 +to z bimberka to już w ogóle no i mi robi 4-5bąbli na sek.
Zapisane

PGR
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 706


where are those good old-fashioned values?


« Odpowiedz #603 : Styczeń 14, 2008, 21:25:26 »

a mial ktos taka sytuacje... mianowicie jesli werzyk jest przy powierzchni wody wszystko gra a jak go glebiej wkladam nic nie idzie mimo wytwarzania sie co2??? co moze byc nie tak szczelnosc sprawdzona... moze zaworek bezpieczenstwa mam go pomiedzy butelkami moze cos blokuje ale widze w drugiej butelce bable a w werzyku wszystko stoi?Huh co wy na to?

kolego, to czysta fizyka. w momencie "niskiego" zanurzenia cisnienie jakim oddzialuje woda na wnetrze wyzka (wpychajac sie do niego) jest zdecydowanie nizsza niz na wiekszej glebokosci- dlatego, jesli chcesz zeby w glebinach zaczelo ci babelkowac to po prostu musisz sie uzbroic w cierpliwosc do chwili keiedy cisnienie co2 w bimbrowni bedzie wieksze od tego jakim cisnie woda na wezyk Wink
Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #604 : Styczeń 14, 2008, 21:25:42 »

Misiek13 masz na pewno nieszczelną instalację. Jak wkładasz wężyk głębiej to zwiększasz przeciwciśnienie. W butelkach ciśnienie musi wzrosnąć powyżej tego ciśnienia, dopiero wtedy bąble się pojawią w akwa, ale prawdopodobnie twoja instalacja nie jest aż tak szczelna, aby wytrzymać wyższe ciśnienie i gdzieś przepuszcza.

Błazenek: 4-5 bąbli na sek? Zagazujesz rybcie. U mnie 1-2 sek i spoko. Pozdrawiam.
Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**
Wiadomości: 87


« Odpowiedz #605 : Styczeń 15, 2008, 09:19:43 »

Janusz40, CO2 w przypadku drożdży nie jest skutkiem ubocznym ich rozmnażania, tylko odżywiania. Słyszałeś o czymś takim jak fermentacja? A z tymi drożdżami chodziło mi o to, że standardowy przepis to na bitwę pod Grunwaldem Cheesy, a ciekaw jestem jak te 10g drożdży ma się do drożdży w proszku. Kolejną sprawą jest, że wcale nie muszą być piekarskie. To samo będą robiły drożdże używane do produkcji win, tylko niestety są droższe od piekarskich.
Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #606 : Styczeń 15, 2008, 10:50:01 »

Doczytaj proszę w serwisach naukowych. Drożdży czy też grzybów są tysiące, a i rodzajów fermentacji też. W naszym przypadku chodzi o fermentację w sensie beztlenowego rozkładu cukru. Produktów fermentacji jest dużo w zależności od warunków i rodzaju drożdży, stąd też różny zapach zacieru u różnych internautów. Pozdrawiam.
PS: bitwa pod Grunwaldem jest zwycięska i sprawdzona. Najlepszy przepis.
Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**
Wiadomości: 87


« Odpowiedz #607 : Styczeń 15, 2008, 11:42:50 »

Tu się z Tobą zgadzam w 100%, chodzi mi tylko o nieszczęsne sformułowanie, że CO2 jest produktem ubocznym rozmnażania drożdży, a doczytywać nie muszę, bo wież mi mam bardzo dużo wspólnego z biologią i serwisami naukowymi Cheesy.
Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #608 : Styczeń 15, 2008, 13:34:37 »

Skunksie. Co sądzisz o dodatku sody oczyszczonej. Czy rzeczywiście działa to jako spowalniacz reakcji i na jakiej zasadzie to działa? Pozdrawiam.
Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**
Wiadomości: 87


« Odpowiedz #609 : Styczeń 15, 2008, 14:01:33 »

Widzę, że bawimy się w testowanie wiedzy Cheesy. Nie wiem czy soda oczyszczona spowalnia sam proces. Ja się spotkałem z opinią, że przeciwdziała zakwaszeniu środowiska, przez co drożdże żyją dłużej i bimbrownia działa dłużej, ale ich (drożdży) koniec jest i tak marny bo zabija je powstający etanol.
Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #610 : Styczeń 15, 2008, 19:27:24 »

Rozsądne wytłumaczenie. Dzięki.
Zapisane
Sławeek
Nowy
*
Wiadomości: 39


« Odpowiedz #611 : Styczeń 15, 2008, 21:24:32 »

Witam,
Mam pytanko. Może niektórym wyda się głupie, może już była o tym mowa,ale niestety nie znalazłem. Czy ktoś z Was do bimbrowni używał drożdży w proszku? Jeśli tak to jak je dawkować?
Pozdrawiam

Ja używałem takich drożdży. Niestety nie za bardzo sie nadają ponieważ reakcja jest zbyt gwałtowna (za duża produkcja c02) myśle że tak jest bo mają w składzie emulgator .Podobnie dzieje sie po dodaniu tej pożywki http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=14&session=4d598371193ec7dc2dd90c844d222670
Pożywka zapewnia szybką fermentacje a w jej skład wchodzą związki azotu i fosforu oraz witamina B1
Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**
Wiadomości: 87


« Odpowiedz #612 : Styczeń 16, 2008, 09:08:05 »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi Smiley.
Gorąco pozdrawiam.
Zapisane
misiek13
Zainteresowany
**
Wiadomości: 182


« Odpowiedz #613 : Styczeń 20, 2008, 20:37:08 »

witam zalozylem wlasnie bimbrownie widze ze z roslinek niektorych ida juz babelki tlenu .... mam pytanie czy co2 pomoze mi z krasnorostami- nitkowcami slyszalem ze przy co2 nie powinno byc z nimi problemu???
Zapisane

anrd
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 996



« Odpowiedz #614 : Styczeń 26, 2008, 16:33:22 »

No budujemy te bimbrownie, budujemy ale... czy istnieje jakiś zaworek bezpieczeństwa, który można by założyć na wężyk aby nadmiar ciśnienia uchodził przez tenże zaworek?
Pytam bo właśnie przegiąłem lekko z drożdżami i ciśnienie w butelkach mam takie że mi uszczelnienia przy wężyka puszczają   Undecided
Zapisane

Strony: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 138
  Drukuj  
 
Skocz do: