Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635616 razy)
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #615 : Styczeń 26, 2008, 17:08:24 »

anrd - po prostu wyciagaj końcówke co jakiś czas az produkcja CO2 nie zwolni Smiley zaworki są ale stosuje sie je w butlach.
6. Uzupełniam wodą+kilka kropel PGC
W jakim celu dodajesz PGC?
Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #616 : Styczeń 26, 2008, 18:12:10 »

Pytam bo właśnie przegiąłem lekko z drożdżami i ciśnienie w butelkach mam takie że mi uszczelnienia przy wężyka puszczają   Undecided
  Toś chopie zapodał  Wink. Jeśli instalacja jest jeszcze cała , a zacier nie na suficie to spróbuj taki patent -->  wężyk  przeciąć dać trójnik i dodatkowy zawór przez który ucieka nadmiar gazu .
                                     II
                                     II    <--  do akwarium
                                     II
                 trójnik -->      ===O+  <-- zawór
                                     II
                                     II    <--  do bimbrowni     
                                     II 
 Lub po prostu daj  butle z zacierem  w chłodne miejsce
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 18:18:30 wysłane przez Sławeek » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #617 : Styczeń 26, 2008, 19:03:59 »

Sytuacja opanowana. Co pół godziny rozłączałem wężyki, żeby mi butli nie rozerwało.
A z tym trójnikiem to potestuję Smiley

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #618 : Styczeń 26, 2008, 23:21:24 »

Pytam bo właśnie przegiąłem lekko z drożdżami i ciśnienie w butelkach mam takie że mi uszczelnienia przy wężyka puszczają   Undecided

to coś Ty tam nabudował kolego. CO2 uchodzi przez dyfuzor. Jak jest go więcej, to więcej uchodzi. Cuś nie gra u Ciebie z dyfuzorem lub ze zwykłym odprowadzeniem CO2. Przy normalnym dyfusorze nie ma szans, aby jakieś extremalne ciśnienie w butlach powstawało.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kristo76d
Nowy
*

« Odpowiedz #619 : Styczeń 27, 2008, 12:58:17 »

witam.
podepnę się to tematu i zapytam was o:
czy na baniaczek 5l. po wodzie destylowanej daje się taką samą ilość składnikow co do butelki 1,5 l?
chodyi mi czy tYle samo wody itd...?

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #620 : Styczeń 27, 2008, 17:29:58 »

Oswald przesadziłem z ilością drożdży. W butli z zacierem produkowała się cała masa CO2, której do akwa nie mogę podać bo by mi się ryby pogazowały a ph spadłoby za bardzo gwałtownie. Założyłem zacisk na wężyku dzieki czemu do akwa dostawało się mniej CO2 (mniej więcej 4-6 bąbli na sekundę) jednak w butelkach ciśnienie niesamowicie wzrastało. Dlatego pytałem o jakiś zaworek bezpieczeństwa.

kristo76d
Nowy
*

« Odpowiedz #621 : Styczeń 27, 2008, 18:33:20 »

4-6 bąbli na sec.Huh?.... a ja myślałem ,że ma być bombel na 3-5 sec:)SmileySmileySmiley
pozdrawiam wszystkich

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #622 : Styczeń 27, 2008, 18:37:04 »

Wg mnie wszystko zależy od tego ile i jakie masz rośliny, wartość pH i kH. U mnie jest trochę roślin szybko rosnących i czerwonolistnych, które elegancko konsumują CO2 oraz mam wysokie kH (w przedziale 10-12)
Dodam, że wg niektórych kalkulatorów CO2 powinienem podawać CO2 do akwarium w dwóch punktach gdzie każdy punkt powinien dawać 2-4 bańki CO2 / sekundę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 18:38:49 wysłane przez anrd » Zapisane

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #623 : Styczeń 28, 2008, 11:09:35 »

W butli z zacierem produkowała się cała masa CO2, której do akwa nie mogę podać bo by mi się ryby pogazowały a ph spadłoby za bardzo gwałtownie.

Według mnie przesadzasz... jeżeli boisz się zagazować ryby, możesz włączyć napowietrzanie, zwiększyć ruch tafli ale bimbrownię zostawić tak jak jest... nawet jak ma nadprodukcję. Według mnie zabawa w kalkulatory i bąbelki ma sens tylko przy butli, bimbrownia jest niestabilna i do odmierzania bąbelków się nie nadaje. Taka zabawa z zaciskaniem wężyków, rozłączaniem może się w najlepszym wypadku skończyć łagodnym rozszelnieniem instalacji i na dłuższą metę będzie syzyfową pracą, bo jak pisałem wydajność się będzie Ci zmieniała w zależności od tego ile zecier stoi ale także od temperatury w pomieszczeniu.
Qando
Nowy
*

« Odpowiedz #624 : Styczeń 28, 2008, 16:18:47 »

Zrobiłem bimberek Tongue juz chyba powoli ida babelki ale zrobilem z mniejszej strzykawki i zrobilem troche slabszy zacier wiec mam pytanie czy na 25 litrow akwarium bimbrownia moze chodzic caly czas pomalu czy lepiej na noc pomyslec i jakos odlaczyc ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2008, 22:33:05 wysłane przez Qando » Zapisane
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #625 : Styczeń 28, 2008, 20:43:34 »

w jakim celu dodajecie nawozu do roztworu???  Huh

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #626 : Styczeń 29, 2008, 09:52:54 »

Zrobiłem bimberek Tongue juz chyba powoli ida babelki ale zrobilem z mniejszej strzykawki i zrobilem troche slabszy zacier wiec mam pytanie czy na 25 litrow akwarium bimbrownia moze chodzic caly czas pomalu czy lepiej na noc pomyslec i jakos odlaczyc ?

Bimbrownia, przy założeniu że robisz zacier, zamykasz i ma przez jakiś czas działać, ma bardzo zmienną wydajność. Tzn. na początku wszystko się musi przegryść, więc idzie powoli, potem masz okres maxymalnej wydajności (dość intensywne bąbelkowanie - zależące od ilości drożdzy/cukru), a potem to się powoli wyhamowaje... moim zdaniem szkoda zachodu żeby bawić się w próbu wyregulowania tego... faktycznie przy tak małym zbiorniku lepiej zrobić słaby zecier, bo mocne gazowanie może doprowadzić do szybkich wachnięć Ph... więc z tego co piszesz jest ok.

Jeżeli chodzi o noc, to jeżeli masz napowietrzanie/ruch powierzchni to możesz spokojnie bimbrownię zostawić załączoną.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #627 : Luty 01, 2008, 21:20:31 »

czy na baniaczek 5l. po wodzie destylowanej daje się taką samą ilość składnikow co do butelki 1,5 l?
chodyi mi czy tYle samo wody itd...?

Możesz dawać ile wlezie, tylko proporcje trza zachować. Jak dasz 2 litry, to 800g cukru i 20g drożdży.

Choć ja ostatnio wyczytałem że fermentacja ustaje przy ok 18% alkoholu, więc zaczołem dawać tylko połowe cukru. Imho powinno działać 2x dłużej...
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Mloodociany
Nowy
*

« Odpowiedz #628 : Luty 12, 2008, 20:15:47 »

Mam takie pytanie uszczelniłem swoja bimbrownie woskiem(ze świeczki zapalonej, zalewałem korki)czy może to zaszkodzi rybkom, lub roslinkom??
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #629 : Luty 12, 2008, 22:29:08 »

Mam takie pytanie uszczelniłem swoja bimbrownie woskiem(ze świeczki zapalonej, zalewałem korki)czy może to zaszkodzi rybkom, lub roslinkom??

jesli to zwykla biala parafina to nic sie nie stanie

Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: