Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635212 razy)
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #105 : Styczeń 28, 2005, 18:50:15 »

przeczytałem wszystkie opisy dotyczace bimbrowni. skonstruowałem sobie taką - i nic. może niezbyt pilnie czytałem wasze inforamcje, albo są zbyt mało szczegółowe - te powody mgoły doproawdzić do błędów konstrukcyjnych lub eksploatacyjnych z mojej strony. czerpałem tez inforamcje z innych serwisów akwarystyczncyh. a więc po kolei:
1. jaka powinna być pojemność buteli z zacierem
2. jaka powinna być pjemność butelki nr 2 - tej z wodą
3. jakie wymiary powinine mieć dzwon
4. na jakiej głębokości powinien być umieszczony dzwon
5. czy cisnienie co2 w butli z zacierem przy proporcji 1410 nie jest za małe - może większe proporcje
6. ja miałem butele z zacierem 2l - butele z wodą 2l - z czego wody ok 0,5 litra. długość rurki międyz butlą 1 a butlą 2 ok. 10. cm między butlą nr 2 a dzwonem długośc rurki to 40 cm. najpierw dzown zanużyłem na głębokości 30 cm, po 10 godzinach na głębokości 10 cm. buteli stały w tym czasie 10 cm poniżej poziomu wody w akwarium. zrezygnowałem z usług drugiej buteli i przepiąłem rurkę z butelki z zacierem bezpośrednio do dzwona. jeden dzień i nic. podłączyłem wieć bezpośredni butlę z zacierem do kamienia napowietrzajćego - długość rurki 1,5 metra - i nadal nic. z czego teraz butal stoi ok. 1 metra poniżej lustra wody. ciśnienie w bimbrownicy sie wytwarza. celowo zakreciłem ją na około godzinę i kilka razy wstrząsłem i butelka stwardła. po odkęcaniu był charaktarystyczny świst ulatujacego gazeu. a może za słąbe ciśnienie . butelka nie stawrdła do granic mozwliości. więc niewem już co
złe wymiary butelek - i tak każdy podaje inne. zły rozmiar dzownu, złe jego umieszczenie? układ szczelny - sprawdzałem. może dzwon trochę nad powierzcnią wody być powinien . może jakieś dodatkowe dziruki w nim od góry - nie wiem . napiszcie

25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #106 : Styczeń 31, 2005, 10:47:51 »

Ech budowa butli nie ma tu wielkiego znaczenia . Najwięce3j przypadków z niedziałającą bimbrownia wiąże się z szczelnością . nawet jak dmuchniesz przez butle to nie znaczy że jest szczelna. Osobiście nie polecam uszczelniania silikonem a tylko poxipolem bub distalem . Ważne jest by zaktrętki były odpowiednie np od wiely wód mineralnych takie dość wąskie sie nie nadaja - najlepsze takie jak w pepsi czy coca-coli. zamiast poprosty przyklejac wężyk prze otwór polecam wklepić twarde plastikowe rurki np z wkładu od żelopisu a dopiero na to na wcisk zakładać wężyki to daje pewną szczelność.
U mnie biombrownie stoja na tej samej półce co akwa dzwona mam jakieś 10cm pod powierzchnią wody pojemność dzwona zalezy od dostępnego materiału no i od pojemności akwa.
Z jednym błędem jakim sie jeszcze spotkałem to to że ludzie zalewaja drżdże gorącą wodą co jest  oastatnim szczytem głupoty bo drożdże gina przy temp 50*C i jak ma to działać ?...
Drożdże nie powinny być przetrminowane , nadają sie najlepiej te w kostkach ale i te sypane - szczerze nie ma konkretnej regóły ile ich dawać - im więcej tym szybciej zadziała (suche startuja po dniu lub dwóch ale można wcześniej matke przygotować drożdżową jak ktos wino robił wie o co chodzi)
Ale i tak myśle że i w twoim przypadku idzie o szczelność bo żeby to działało to myśi byc ona 100 a nie 99% dwutlenek węgla to nie to samo co powietrze , zachowuje sie inaczej przy najdrobniejszej nieszczelności ucieknie ....  Pozdrawiam

112,25
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #107 : Styczeń 31, 2005, 14:08:48 »

nakrętki są dobrze dobrane - nie są z tych wąskich. uszczelniałem najpierw klejem epoksydowym, póżniej dopiero silikonem - więc bariera jakby podwójna. zastosowałem podany przez ciebie sposób  - w wywiercone dziury w naktętke włożyłem zużyte wkąłdy z długospia żelowego. mam pytanie jaka powinna być pojemnośc dzwonu na 180 litrowe akwarium? - bo takie mam. aktualnie dzwon ma pojemnośc około 80-100 ml - zwiekszyc czy zmniejszyć? nie zalewąłem wrżatkiem - tylko letnią wodą o temperaturze ciała - jakieś 35 - 40 stopni. drożdze nie były przeterminowane - te co zostały w opakowaniu nadal są ważne. ach i jeszcze jedna rzecz - czy zawsze jedynym sposobem na sprawdzenie działnia bimbrownicy jest spadek ph - którego ja niestety nie odnotowuje (po nocy ph wynosi około 7,7-7,8 a  do wieczora spada do 7,5-7,6 - ale tak też juz było przed zastosowaniem bimbrownicy). bo aktualnie rośliny trochę bombelują - ale tylko trochę i nie wszystkie i w sposób, w kótry robią tak samo prtzy podmianie wody i wzruszeniu dna akwa - chyba wtedy z podłoża dostają wicię c02 do wody. poza tym bombeluje tylko moczarka argentyńska i nurzaniec amerykańcki (valisneria americana) inne nie. sam już nie wiem co otym myśleć. czy są inne sposoby na sprawdzanie czy bibrownica działa - nie wiem np,. jakieś spienienie wody. jakieś bąbelki na powierzchi, kolor wody i inne?

25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #108 : Luty 02, 2005, 14:16:51 »

to dowiem się coś więcej w tym temacie?

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #109 : Luty 02, 2005, 18:52:32 »

Po podmianie wody najlepiej bombelkuja bo zostaje przekroczony próg rozpuszczalności tlenu w wodzie w związku z dostarczeniem dobrze natlenionej wody odstanej. Do tego jak masz dość tleny w wodzie w akwa to siłą rzeczy tlen z roślin nie może sie już w wodzie rozpuścić stąd bombelki. Bombekolowanie roslin w dużej mierze zależy też od światła jak będzie za słabe to fotosynteza też nie będzie zbyt efektywna.
Pojomność dzwona ... no cóż tu sioę nie wypowiem w moim holendrze zastąpiłem go przez podanie CO2 wprost do filtra Szut T3W działa dobrze Smiley ....

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #110 : Luty 03, 2005, 17:49:52 »

Moja bimbrownia składa się z z 2 butelek(własnej roboty)i dyfuzor który kupiłem w sklepie za 36zł i co2 ładnie się rozpuszcza Smiley

Błądzić to rzecz ludzka!?!
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #111 : Luty 13, 2005, 14:06:32 »

właśnie zbudowałem bimbrownie, przygotowałem zacier i czekam...
a teraz czas na durne pytanie Smiley czy woda do zacieru musi być przegotowana czy można użyć kranówki o odpowiedniej temperaturze (miałem ok. 30 st.C)
mam nadzieję, że nie zmarnowałem prawie 0,5kg cukru Smiley

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #112 : Luty 13, 2005, 15:44:11 »

po ok. 3h od startu bimbrowni zauwazylem ze w butelce z wodą bąble pojawiają się co ok. 11 sec. Czy częstotliwość się zwiększy? dałem 1l wody, 2 szklanki cukru i ok 10g drożdzy w kostce...
pozdrawiam Smiley

www.zobaczsiebie.pl
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #113 : Luty 13, 2005, 16:55:35 »

to znowu ja... naprawde pilnie czytam wątki na forum dotyczące bimbrowni ale jakos nie umiem znalezc konkretnej odpowiedzi na pytanie: czy mozna wezyk idacy bezposrednio z bimbrowni podłączyć do filtra wew. FAN1 (zamiast tego wezyka który zasysa powietrze - na wierzchu filtra). do filtra mam podłączoną deszczownię. calosc dziala w malym akwa 21l tylko roslinki - zadnych rybek

pozdrawiam i licze na wyrozumialosc....

www.zobaczsiebie.pl
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #114 : Luty 14, 2005, 07:43:03 »

Przy takim podłączeniu wężyka jest ryzyko "zagazowania" mieszkańców akwarium.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #115 : Luty 14, 2005, 17:46:36 »

Albo zassania wody z butli.

P.S. Witam po przerwie  :wink:

Setka po starcie
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #116 : Luty 14, 2005, 22:29:23 »

o zassaniu wody z butli nie ma mowy - po prostu poziom wody w butelce jest za niski a wężyk prowadzący CO2 do akwa kończy się przy samej nakrętce...
pozdrawiam

www.zobaczsiebie.pl
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #117 : Luty 14, 2005, 23:06:17 »

poczytaj,przetestuj i spróbuj jeszcze raz ,pisałem kilka stron wcześniej że podłączenie bimbrowni bezpośerdnio pod układ venturi prawie zawsze jest równoważne z zassaniem zacieru z butli , bimbrownia nie wytwarza na tyle duzych ilości gazu aby nadążyć za układem venturi filtra

IMO najsensowniejsze sposoby podawania CO2 do akwarium to :

- firmowy dyfuzor (oczywiście nie mówię to o jakimś badziewiu z "sklepu zoologicznego" gdzie sprzedawca wciska co się da) np.nutrafin,hagen,aquamedic,eheim (wiadono że za cos takiego trzeba juz zapłacić nie tak znowu małe pieniązki - najtańszy drabinowy nutrafin to ok.50 PLN)

- kostka lipowa DIY lub kupiona w sklepie

DIY - bierze się strzykawkę,w akwarium 18 l mam zrobiony z strzykawki 5 ml w 95l z 20 ml, obcina ją np.1-1,5 cm od dolnej krawędzi (dna) i wciska w tak przygotowaną strzykaweczkę kołek lipowy (ładnie opiłowany) najlepiej urwać lub wziąć z ziemi gałąź lipy (starczy na kilkanaście dyfuzorów) :wink: podłączyć pod bimbrownię i gotowe (u mnie na jednym zacierze w działa ponad dwa tygodnie) , kołeczek lipowy powniien mieć max.1,5 cm wysokości (gaz słabo przebija sie przez grubsze)

kupic w sklepie - podobno najlepsze sa aquamedica (koszt około 4 PLN)

jeśli ktoś nie jest przkonany wystarczy zobaczyć na jakiej zasadzie podaje CO2 Amano (dyfuzor pollen glass beetle) kosztuje niewiarygodna sumę (nie pamietam dokładnie ile),a działa na tej samej zasadzie - rozbija CO2 na malutkie bombelki a te z kolei pięknie dyfundują z wodą  Smiley
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #118 : Luty 14, 2005, 23:23:11 »

zdjątko oraz link do stronki z opisem i cenami tego cacka i innych produktów ADA co do cen oczywiście n\c  :wink: ale zawsze mozna sobie pooglądać  Smiley

http://www.aquariumdesigngroup.com/index.php?option=com_wrapper&wrap=ShopADG
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #119 : Luty 15, 2005, 00:21:24 »

póki co staram się nawozic CO2 moje małe akwa (21l) bez rybek więc moge swobodnie eksperymentowac... dzisiaj próbowałem ze strzykawką ale zamiast lipy włożyłem gałąź pierwszego z brzegu drzewa Smiley zimą nie odróżniam lipy od innych gatunków  :twisted:  . niestety dyfuzor nie działał jak trzeba - musze pilniej porozglądać się za tą lipą...
dzieki za konkretne podsumowanie Silver
pozdrawiam

www.zobaczsiebie.pl
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: