Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635165 razy)
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #120 : Luty 15, 2005, 10:11:25 »

z tym testowaniem to żart,lepiej tego nie robić,a jeśli juz to np. umieszczając filtr w wiadreku lub innym pustym akwarium  :wink: takie zassanie może się zakończyć nawet śmiercią ryb w najlepszym wypadku może wystąpić zakwit wody,który nie będzie zbyt łatwy do zwalczenia  Sad

co do lipy to każdy mówi że powinien to byc konkretnie ten gatunek drzewa (jest bardzo miękkie) ewentualnie spotkałem się z opiniami ludzi którzy wynokali taki dyfuzorek z brzozy (to nie trudno odróżnić  :wink:  od innych drzew)

jesli masz kłopot z odróżnieniem drzewa (ja też bym miał  Smiley  - na szczęście mam w domu zapas lipy na sporo takich dyfuzorków) weź ze soba kogoś kto lubi spacerować po parkach (tam jest przeważnie sporo lip) i niech wskaże  :wink:
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #121 : Luty 15, 2005, 12:32:34 »

to znaczy, nadmiar CO2 w takim małym akwa może spowodować zakwit wody?? (oświetlenie 2x8W) Powtarzam po raz kolejny Smiley że rybkom nic nie grozi bo akwa jest puste... posadziłem tam wgłębkę i 3 trawiaste roślinki - nic więcej tam nie ma więc mimo wszystko to jest dobre pole do eksperymentowania z moją pierwszą bimbrownią... zanim nie dojdę do niejakiej wprawy w podawaniu CO2 nie mam zamiaru podłączać bimbrowni do mojego akwa ogólnego Smiley
pozdr

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #122 : Luty 15, 2005, 12:44:45 »

nie chodzi tu o nadmiar CO2 ale o dostanie się zacieru do wody w akwarium (wtedy zakwit prawie,że gwarantowany) , choć jeśli przesadzi się z CO2 oraz przy zgraniu sie kilku czynników na raz równiez może dojść do zakwitu (akwarium to na prawdę delikatny ekosystem - jeśli wprowadzamy jakieś zmiany to najlepiej pojedynczo)

przy bimbrowni ciężko jest przesadzić z CO2 (przynajmniej IMO) jeśli juz zdarzało mi sie przydusić ryby to tylki pierwszego dnia działania zacieru (kiedy produkjca CO2 była najwększa) i eksperymentowałem z zacierem (więcej drożdży itp)
dep77
Stały użytkownik

« Odpowiedz #123 : Luty 15, 2005, 13:27:04 »

No chlopaki chyba dolacze do kolejnych bimbrowiczow. Na poczatku odpuscilem sobie ten temat ale, jak zobaczylem jak latwo jest to zrobic to chce to miec u siebie .
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #124 : Luty 15, 2005, 13:48:26 »

A może taki sposób, było już o tym kilka razy:
Dzwon umieszczasz nad filtrem. Wieżyczka z filtra FAN (bez rurki, lub krótka rureczka do kilku cm) zaciąga nadmiar w dzwonie i dodatkowo rozpyla.
Miałem taki patent z bimbrownią, jest również teraz z butlą ciśnieniową.

A tak w ogóle to jeszcze raz polecam butlę z reduktorem. Chyba 150 PLN wystarczy, a nie wiem teraz co to jest obsługa CO2, tylko oglądam bąbelki.
Z bimbrownią było pełno roboty, a wydajność kiepska i nierównomierna w czasie.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #125 : Luty 15, 2005, 13:48:44 »

Chce tez mieć bimbrownie ale jestem nagi w tej sprawie.

JESZCZE RAZ DOKŁADNIE: Jaki skład zacieru na 1,5L butlę?

Czy dyfuzor moge mieć zaraz obok włączonego filtra?

Na noc wyłączam filtr czy musze wyłączyć też CO2?

60l
parul
Nowy
*

« Odpowiedz #126 : Luty 15, 2005, 14:45:44 »

I po co się tak meczyć zobaczcie tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42368527

:mrgreen:    Przeczytaj wątek od początku to bedziesz wiedział.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #127 : Luty 15, 2005, 14:59:56 »

Dzwon umieszczasz nad filtrem. Wieżyczka z filtra FAN (bez rurki, lub krótka rureczka do kilku cm) zaciąga nadmiar w dzwonie i dodatkowo rozpyla.

u mnie to nie przejdzie bo mam za niskie akwa Smiley FAN1 sięga prawie od dna do samej powierzchni wody i nie ma gdzie umieścic dzwonka. bardziej pokombinuję w kierunku dyfuzora z drzewa lipowego.

JESZCZE RAZ DOKŁADNIE: Jaki skład zacieru na 1,5L butlę?

1 l ciepłej wody (poniżej 50st.C), 2 szklanki cukru, 1/10 kostki drożdży 100gramowej
w garnku rozpuszczasz cukier w wodzie, do dajesz do tego plasterek drożdży, ponownie mieszasz a potem przelewasz do butli 1,5l (polecam twarde butle)

Na noc wyłączam filtr czy musze wyłączyć też CO2?

to prawie gwarancja przyduszenia rybek... wyłączając filtr powodujesz, ze w akwa nie ma ruchu wody wiec dostepnosc tlenu jest gorsza - dodatkowo podając CO2 prawdopodobnie zabijesz rybcie. po co wyłączać filtr na noc? taki głośny? na pewno da się go uciszyć...

www.zobaczsiebie.pl
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #128 : Luty 15, 2005, 16:20:31 »

Więc tak...

Powiedzmy że mam już wszystko zrobione.

I teraz mam pytanko: Czy moge na tej rurce co idzie do akwa dac taką kostkę z rogałęźnikiem na 1 wejście?
Chodzi mi żebym mógł wyłączyć na noc sobie CO2.
Czy nie rozsadzi mi w ten sposób butelek?

60l
dep77
Stały użytkownik

« Odpowiedz #129 : Luty 18, 2005, 14:26:51 »

nareszcie mam bimbrowinie

dzisiaj o 10.30 wszystko podlaczylem a po 3 gdz zaczelo wszytko slicznie pracowac. Dzwon moj umiescilem nad filtrem ,a rurke venturiego wlozylem do dzwonu. Gdy juz w dzwonie jest nadmiar babli,to rurka venturiego zassysa bable i rozpyla po calym akwa. Prosze mi powiedziec czy mam dodatkowo jeszcze natleniac pompka, czy tak moze zostac. Moje akwa to 55l. Aha jeszcze jedno pytanko bimbrownia moze chodzic dzien i noc, czy raczej odlaczac ja na noc i jak to zrobic
to wszystkie moje pytania dzieki i prosze was o porade
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #130 : Luty 18, 2005, 22:42:52 »

Ja też już zrobiłem sobie bimbrownię  Cool

Narazie jeszcze nie bąbelkuje bo chodzi 1,5 godziny Wink
Ale mam nadzieje że bedzie wszystko wporządku.
Narazie mam dyfuzor własnoróbkę ale jutro kupie sobie oryginalny Wink
Dziękuje wszystkim za porady i wyjaśnienia.

60l
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #131 : Luty 18, 2005, 23:40:38 »

Cytat: parul
I po co się tak meczyć zobaczcie tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42368527

:mrgreen:    
Przeczytaj wątek od początku to bedziesz wiedział.

385 l - dyskowce
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #132 : Luty 19, 2005, 08:06:44 »

moja pierwsza bimbrownia chodziła sprawnie tylko tydzień! teraz puszcza już tylko 1 bąbelek na 8 sec. (może dlatego, że sza dnia stała koło kaloryfera i robiła 1 bąbel na 3 sec. - szybko sie wypaliła)

www.zobaczsiebie.pl
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #133 : Luty 23, 2005, 09:03:16 »

U mnie z pierwszej butli z zacierem do drugiej z wodą idzie 1 bąbel na sekunde, a w dyfuzorze nie policze bo to bardzo trudne zadanie Grin
Pełno ich leci.

60l
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #134 : Luty 24, 2005, 21:27:34 »

hurra Smiley
ale jestem szczęśliwy Smiley wreszcie widze efekty pracy bimbrowni... przez pierwsze dwa tygodnie była ona podłączona bezpośrednio do filtra wewnętrznego FAN1 i mówiąc szczerze nie zauważyłewm żadnych efektów. tzn. bąbelki były ale unosiły się w wodzie wylatując z wylotu filtra przez deczownię. a teraz używam dyfuzora ze strzykawki i drzewa lipy i wreszcie rośloinki zaczęły bąblowac Smiley zwłaszcza wgłębka mająca stać się niedługo trawnikiem
hurra - pozdrawiam

www.zobaczsiebie.pl
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: