Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635145 razy)
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #135 : Luty 24, 2005, 21:47:22 »

witam

mam akwarium 60 L wiec postanowilem zrobic bimbrownie mini, tzn. w butelkach 0,5, podlaczylem rurke do wlotu filtra zewnetrznego. Babelkuje raz na 10 s, moze wiecej.

szczerze mowiac nie widze zadnych zmian pH albo w roslinach, moze wiecej glonow Tongue radzicie zrobic bimbrowanie w 2 L butelce ? pomoze cos ? mam nadzieje bimbrownia pomoze wygrac z glonami :evil:

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #136 : Luty 24, 2005, 22:13:36 »

uważam, że dałeś nieco za malo drożdzy. bimbrownia powinna nieco czesciej puszczac bąble - przynajmniej 1 na 5 sec. (u mnie swieza puszcza 1 bąbel na 2-3 sekundy)

ja tez zauwazylem jakiekolwiek efekty dopiero jak zacząłem uzywac dyfuzora z drzewa lipowego - wczesniej przez 2 tyg nic sie nie dzialo...

pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #137 : Luty 24, 2005, 22:58:30 »

heh, myslalem nad tym ale problem z lipa Tongue

proponuje ten topici przeczytac:

http://www.holendry.republika.pl/co2/faq.html

CheesyCheesy

Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #138 : Marzec 03, 2005, 20:34:40 »

Mam akwarium 100l i dwie świetłówki po 18W daylight czy wystarczy taka ilość światła przy bimbrowni z buteli 1.5l. Akawarium ma średnio obsadzone roślinami.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #139 : Marzec 03, 2005, 21:52:17 »

zbudować bimbrownię możesz... ale czy nawożenie CO2 jakoś pomoże?? głowy nie dam (raczej nie zaszkodzi)

www.zobaczsiebie.pl
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #140 : Marzec 08, 2005, 14:26:45 »

Cytat: rob1979
hurra Smiley
ale jestem szczęśliwy Smiley wreszcie widze efekty pracy bimbrowni... przez pierwsze dwa tygodnie była ona podłączona bezpośrednio do filtra wewnętrznego FAN1 i mówiąc szczerze nie zauważyłewm żadnych efektów. tzn. bąbelki były ale unosiły się w wodzie wylatując z wylotu filtra przez deczownię. a teraz używam dyfuzora ze strzykawki i drzewa lipy i wreszcie rośloinki zaczęły bąblowac Smiley zwłaszcza wgłębka mająca stać się niedługo trawnikiem
hurra - pozdrawiam

Mógłbyś dać opis i zdjęcia jak to zrobiłeś? Bo ja mma taki sam filtr i niewiem jak zrobić tak ;/

60l
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #141 : Marzec 08, 2005, 15:32:43 »

jesli chodzi ci o podlaczenie wężyka z bimbrowni bezposrednio do filtra wewnętrznego FAN1 to nie polecam - naprawde nie zauważyłem efektów, a dzialalo przez 2 tygodnie... podlaczylem wezyk prosto do kopulki na filtrze - tam gdzie oryginalnie jest wezyk do zasysania powietrza z góry... przez to skurczyla mi sie butelka z bimbrowni - wyssalo z niej cale powietrze

www.zobaczsiebie.pl
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #142 : Marzec 08, 2005, 17:48:09 »

Czyli d...a...
Słuchaj, a gdyby umieścić dyfuzor przy tych otworach gdzie wodę wciąga?
Wciągałoby tez bąbelki z bimbrowni.

60l
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #143 : Marzec 08, 2005, 22:49:23 »

no wlasnie to jest największe nieporozumienie!! właśnie dyfuzor powienien byc w miejscu gdzie praktycznnie nie ma ruchu wody! w cichym kącie - wtedy CO2 rozpuszcza sie najlepiej. ja wykombinowalem to tak, ze dyfuzor z lipy umiescilem jeszcze pod szerokimi lisciami zabienicy... malutkie bąbelki unosza sie do gory a czesc zatrzymuje sie pod lisciami i tam porzadnie rozpuszcza...
wydaje mi sie ze to niezle rozwiazanie...
pozdrawiam

www.zobaczsiebie.pl
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #144 : Marzec 16, 2005, 12:53:17 »

heh, a ja mam pytanie: gdzie dostane sylikon akwarystyczny ? hmmm.....w akwarystycznym  czy w jakims normalnym sklepie ? hmmm...butaprenem lepiej nie usczelniac, nie ?Tongue

malenstwo213
Nowy
*

« Odpowiedz #145 : Marzec 16, 2005, 16:13:59 »

Taki silikon możesz kupić a zoologiku, ale się nie opłaca  :?  Lepiej poszukać w chemicznych - tu za wielgaśną tubę (310 ml) zapłacisz ok 15 zł.

Akwa towarzyskie 100 l
aldik
Nowy
*

« Odpowiedz #146 : Marzec 19, 2005, 18:44:34 »

do czego służy bimbrownia chcecie ryby upić  czy co :!:  :?:

Credendo Vides -uwierzyć znaczy zobaczyc
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #147 : Marzec 19, 2005, 19:47:47 »

poczytaj od poczatku to sie dowiesz. przede wszystkim dla co2 a o innych kozysciach to jest temat o winie  Cheesy

Setka po starcie
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #148 : Kwiecień 25, 2005, 21:01:19 »

Czesc !
Mam pytanie bo wlasnie zrobilam swoja pierwsza bimbrownie:podlaczylam dyfuzor domowej roboty(kubeczek)do kopulki Fan 3,rurka jest prawie podlaczona do venturiego,prawie...bo jest przecieta i zasysa od razu banke CO 2 wydobywajaca sie z drugiego konca rozpylajac ja w postaci drobniutkich babelkow po calym akwa(a nie zasysa  butli bo jest przecieta ).Czy wydajnosc w takim rozwiazaniu jest OK ?Dziala od wczoraj i niewiele sie zmienilo poza tym,ze rosliny sa bardziej zielone i woda bardziej krysztalowa.A moze ta lipa bylaby lepsza :?:
Jeszcze jedno,pomyslalam,ze w dzien wylot filtra bede kierowac w dol(wiekszy obszar do rozpuszczania sie babelkow) a na noc w gore mniejszy obszar a dodatkowo fala,ktora w nocy dotleni mi wode bo innego napowietrzacza nie stosuje,poza kubelkiem z ktorego woda wyltuje z ponad powierzchni wody.Czy powinnam dodatkowo napowietrzac :?:

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #149 : Kwiecień 25, 2005, 22:14:04 »

Czy wydajnosc w takim rozwiazaniu jest OK

Jest ok, a nawet za bardzo ok, przy niskiej TWW moze skończyć się tragicznie. Teraz powinnaś monitorować przynajmniej takie parametry wody jak TWW i pH (korzystając z tabeli z wykorzystaniem w/w wartości mozesz odczytać zawartość CO2 w wodzie)
Dziala od wczoraj i niewiele sie zmienilo poza tym,ze...

Spokojnie, nie tak szybko, w tak krótkim czasie nie zobaczysz zadnych efektów wzrostu, poczekaj tydzień, dwa.
Czy powinnam dodatkowo napowietrzac :?:

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sama, biorąc pod uwagę dobowe wachania pH i czy rano nie występuje "przyducha" .

385 l - dyskowce
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: