marcinm
Gość
|
|
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 26, 2005, 19:07:37 » |
|
proponuje zamiast silikonu używać klejów dwu-składnikowych /żywic/ do uszczelniania kapsli. U mnie zdało egzamin i działa z dyfuzorem na wzór z www.holenderskie.plTu znajdziecie zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #151 : Kwiecień 26, 2005, 19:16:59 » |
|
Postaram sie niedługo zrobić cykl zdjęć jak zrobić bimbrownię krok po kroku i napisać mały artykół zamieszczony zostanie pomiędzy artykułami w naszym serwisie. napewno podam link na forum
|
|
|
|
112,25
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik
Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
|
« Odpowiedz #152 : Maj 10, 2005, 19:45:44 » |
|
Sluchajcie...podlaczylam rurke z bimbrowni do Venturiego ale wypalilam mala dziurke(0) w dreniku tuz nad przylaczeniem.Efekt super i nie robi sie proznia w butelce z gazem(nie zasysa).Jest to lepsze wedlug mnie bo kazdy babelek CO2 jest natychmiast rozpylany w postaci mgielki babelkowej,nawet kiedy wydajnosc(zacieru) w drugim tygodniu spada...Z tego rozwiazania ja osobiscie jestem najbardziej zadowolona...Rozpyla to aquael Fan-3. :good!:
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #153 : Maj 13, 2005, 08:22:20 » |
|
Co prawda jest to temat bimbrowni, ale też CO2. Czy mogę podłączyć rurkę z CO2 z butli z reduktorem bezpośrednio do rurki w FAN-2? Chyba nie ma co tam zaciągnąć zbutli, tak jak zacier bimbrowni? Do tej pory miałem dzwon umieszczony na FAN-2 i co jakiś czas rurka zaciągała sobie CO2 i rozpylała. Działało to jako dzwon i dodatkowo rozpyłało. Teraz byłoby tylko rozpylanie, no i nie widziałbym ile bąbli CO2 jest podawane, jaki prosty licznik bąbelków wtedy zastosować, bo przecież muszę kontrolować podawanie.
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #154 : Maj 13, 2005, 21:46:25 » |
|
Ja jak pisalam wyzej mam podlaczona rurke Z MALA DZIURKA(tuz nad polaczeniem) do Fan 3,babelki sa rozpylane w formie mikro...a to ze nie rozpuszcza sie CO2w dzwonie moim zdaniem jest bez wiekszego znaczenia poniewaz w calym moim akwa rosliny sa "oblepione" tymi babelkami zwlaszcza pod liscmi,tak ze nie martwie sie jakos,ze CO 2 mi ucieknie zanim zdazy sie rozpuscic.Wystarczy,ze ryba potraci jakas roslinke a wzbija mikrobabelki CO2,ktore dopiero wtedy daza ku gorze... :wink: Co do licznika babelkow w Twoim przypadku(ja mam bimbrownie-wiec licznikiem jest butla z woda)to sa metody...ale to juz nie ja bo sie na tym nie znam. UWAGA! Ostrzegam posiadaczy bimbrowni,ktorzy skusza sie na moja metode podlaczenia wezyka z CO2-jesli jakis paproch,kawalek dryfujacej roslinki lub wiekszy platek pokarmu zatka dziurke-moze dojsc do zassania !!!Ja zaryzykowalam i jak na razie nic takiego sie nie stalo...
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #155 : Maj 16, 2005, 07:34:07 » |
|
Podobnie jak u Ciebie, rośliny są oblepione bąbelkami CO2 i co jakiś czas wzoszą się ku górze. Czy ta dziurka w rurce zapobiega tylko zassaniu zacieru czy dodatkowo powoduje może jakieś lepsze rozpylanie? Bo jeśli tylko zapobiega zassaniu zacieru to chyba nie mam się czym martwić, bo mam butlę ciśnieniową i wtedy ten patent nie ma sensu. Odnośnie licznika bąbelków - może podłączę małą butelkę pozostałą po bimbrowni?, chyba że ktoś mi poda lepszy sposób.
PS. Jeszcze raz polecam CO2 z butli. Reduktor z butlą to ok. 150 PLN i Święty spokój. 10 PLN za gaz wystarczył mi na około 4 miesięcy podawania przez 24 h/dobę.
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #156 : Maj 16, 2005, 15:16:27 » |
|
Na 100% zapobiega zassaniu a rozpyla tez lepiej bo Fan-3 dostaje do "roztrzepania" po 1 babelku i wtedy lepiej rozbija sie on na drobniutkie...Tak samo jak wtedy gdy podawal powietrze,kiedy zawor powietrzny byl ustawiony na maxa to u mnie lecialy wieksze bable,z wiekszym halasem i blizej...kiedy zawor byl ustawiony na minimum to wydobywala sie mgielka drobniutkich babelkow,lekkich wiec i rozprzestrzenianie sie ich po akwa bylo wieksze. Z dzwonu Venturi zasysal wieksza ilosc nagromadzonego gazu i bable byly analogicznie wieksze...wiec szybciej uciekaly do gory Nie wiem jak to moze wygladac w Twoim przypadku,przetestuj to sie przekonasz :wink: i bedziesz mogl doradzic innym.
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #157 : Maj 23, 2005, 21:45:06 » |
|
Mala modyfikacja...bocje tak pociely mi nowe roslinki,ze kawaleczek zablokowal dziurke i butla z woda sie troche zassala,nic sie nie stalo bo w pore zauwazylam ale sklonilo mnie to do przemyslenia sprawy i zrobilam druga,awaryjna dziurke.Przepalilam drenik na wylot i jak na razie jest super,kiedy jedna sie zatka druga przejmie jej role.Mam wrazenie,ze nawet lepiej przy takim rozwiazaniu rozpyla sie CO2. :bybye:
|
|
|
|
|
|
|
largooo
Nowy
|
|
« Odpowiedz #158 : Lipiec 09, 2005, 17:48:28 » |
|
Witam
Czy użycie kawalka okolo 5cm kurtyny powietrznej firmy hogen jako dyfuzora moze spełnic swoje zadanie dodam ze jesli jest w wodzie daje bardzo drobne bombelki tylko niewiem czy bedzie wystarczajaco duze cisnienie zeby sie przedostaly.
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #159 : Sierpień 04, 2005, 22:43:45 » |
|
Kolejna modyfikacja odnosnie dziurek...Jeszcze lepiej dziala jesli sie wypali gruba iglica kilka malutkich dziurek w dreniku tuz nad przylaczeniem do Venturiego(ja mam ich 6-na wysokosci okolo 2-3 cm)).CO2 jest rozpylane ciagle,bez przerw,babelki sa mikroskopijne,nie zasysa,no i nie trzeba umieszczac w akwa dodatkowych elementow,brzeczykow itp.Wydajnosc doskonala. A na noc nie wylaczam bimbrowni tylko kieruje wylot wody z filtra ku gorze,robi sie fala i dotlenia wode a babelki i tak wylatuja i sie rozpuszczaja, nie marnuje wiec CO2.
|
|
|
|
|
|
|
KS_ARMANI
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #160 : Sierpień 29, 2005, 12:30:56 » |
|
to jeszcze ja zagadam wie ktos moze czy i jak podlaczyc bimbrownie do zewnetrznego tetra tec-a dodam jeszcze ze jest to deszczownia lub w inny sposob wytlumaczcie mi jak by to zrobic zeby CO2 rozpusczalo sie w wodzie
ok już mam łapię
|
|
|
|
112l - Welony 33l - dobrzy ludzie przyjmę roślinki
|
|
|
KOZIOLINI
Gość
|
|
« Odpowiedz #161 : Wrzesień 01, 2005, 08:07:32 » |
|
mam pyta nie jaką role spełnia druga butelka ?? (podejzewam ze licznika ale nie jestem pewny)
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #162 : Wrzesień 01, 2005, 08:55:18 » |
|
Mała butelka jest rzeczywiście dobrym licznikiem bąbelków, ale przede wszystkim zaworem bezpieczeństwa - zapobiega przedostaniu się zacieru do akwarium. U mnie to na szczeście nigdy nie zadziałało i faktycznie było tylko licznikiem bąbelków. To już jednak historia, bo teraz jest butla. Polecam to rozwiązanie. :idea:
|
|
|
|
|
|
|
poznaniak
Nowy
|
|
« Odpowiedz #163 : Wrzesień 01, 2005, 12:26:58 » |
|
Nie wiem czy to normalne ale mój dyfuzor (kupiłem Filtusa) według mnie mam małą wydajność. Przez cały czas jest pełny CO2 a po roślinkach nie widać efektów nawożenia CO2. Co mogę zrobić aby zwiększyć rozpuszczanie CO2?? Proszę o porady
|
|
|
|
112L ogólne
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #164 : Wrzesień 01, 2005, 16:41:11 » |
|
Co mogę zrobić aby zwiększyć rozpuszczanie CO2?? Zmienić sposób rozpuszczania i zminimalizować straty CO2. Dzwon jest najmniej skuteczny i wg mnie może być stosowany jedynie w małych zniornikach.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
|