Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635080 razy)
marcinm
Gość
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 26, 2005, 19:07:37 »

proponuje zamiast silikonu używać klejów dwu-składnikowych /żywic/
do uszczelniania kapsli.
U mnie zdało egzamin i działa z dyfuzorem na wzór z
www.holenderskie.pl

Tu znajdziecie zdjęcia.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #151 : Kwiecień 26, 2005, 19:16:59 »

Postaram sie niedługo zrobić cykl zdjęć jak zrobić bimbrownię Smiley krok po kroku i napisać mały artykół Smiley zamieszczony zostanie pomiędzy artykułami w naszym serwisie. napewno podam link na forum Smiley

112,25
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #152 : Maj 10, 2005, 19:45:44 »

Sluchajcie...podlaczylam rurke z bimbrowni do Venturiego ale wypalilam mala dziurke(0) w dreniku tuz nad przylaczeniem.Efekt super i nie robi sie proznia w butelce z gazem(nie zasysa).Jest to lepsze wedlug mnie bo kazdy babelek CO2 jest natychmiast rozpylany w postaci mgielki babelkowej,nawet kiedy wydajnosc(zacieru) w drugim tygodniu spada...Z tego rozwiazania ja osobiscie jestem najbardziej zadowolona...Rozpyla to aquael Fan-3. :good!:

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #153 : Maj 13, 2005, 08:22:20 »

Co prawda jest to temat bimbrowni, ale też CO2.
Czy mogę podłączyć rurkę z CO2 z butli z reduktorem bezpośrednio do rurki w FAN-2? Chyba nie ma co tam zaciągnąć zbutli, tak jak zacier bimbrowni?
Do tej pory miałem dzwon umieszczony na FAN-2 i co jakiś czas rurka zaciągała sobie CO2 i rozpylała. Działało to jako dzwon i dodatkowo rozpyłało.
Teraz byłoby tylko rozpylanie, no i nie widziałbym ile bąbli CO2 jest podawane, jaki prosty licznik bąbelków wtedy zastosować, bo przecież muszę kontrolować podawanie.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #154 : Maj 13, 2005, 21:46:25 »

Ja jak pisalam wyzej mam podlaczona rurke Z MALA DZIURKA(tuz nad polaczeniem) do Fan 3,babelki sa rozpylane w formie mikro...a to ze nie rozpuszcza sie CO2w dzwonie moim zdaniem jest bez wiekszego znaczenia poniewaz w calym moim akwa rosliny sa "oblepione" tymi  babelkami zwlaszcza pod liscmi,tak ze nie martwie sie jakos,ze CO 2 mi ucieknie zanim zdazy sie rozpuscic.Wystarczy,ze ryba potraci jakas roslinke a wzbija mikrobabelki CO2,ktore dopiero wtedy daza ku gorze... :wink:
Co do licznika babelkow w Twoim przypadku(ja mam bimbrownie-wiec licznikiem jest butla z woda)to sa metody...ale to juz nie ja bo sie na tym nie znam.
UWAGA!
Ostrzegam posiadaczy bimbrowni,ktorzy skusza sie na moja metode podlaczenia wezyka z CO2-jesli jakis paproch,kawalek dryfujacej roslinki lub wiekszy platek pokarmu zatka dziurke-moze dojsc do zassania !!!Ja zaryzykowalam i jak na razie nic takiego sie nie stalo...

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #155 : Maj 16, 2005, 07:34:07 »

Podobnie jak u Ciebie, rośliny są oblepione bąbelkami CO2 i co jakiś czas wzoszą się ku górze.
Czy ta dziurka w rurce zapobiega tylko zassaniu zacieru czy dodatkowo powoduje może jakieś lepsze rozpylanie? Bo jeśli tylko zapobiega zassaniu zacieru to chyba nie mam się czym martwić, bo mam butlę ciśnieniową i wtedy ten patent nie ma sensu.
Odnośnie licznika bąbelków - może podłączę małą butelkę pozostałą po bimbrowni?, chyba że ktoś mi poda lepszy sposób.

PS. Jeszcze raz polecam CO2 z butli. Reduktor z butlą to ok. 150 PLN i Święty spokój. 10 PLN za gaz wystarczył mi na około 4 miesięcy podawania przez 24 h/dobę.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #156 : Maj 16, 2005, 15:16:27 »

Na 100% zapobiega zassaniu a rozpyla tez lepiej bo Fan-3 dostaje do "roztrzepania" po 1 babelku i wtedy lepiej rozbija sie on na drobniutkie...Tak samo jak wtedy gdy podawal powietrze,kiedy zawor powietrzny byl ustawiony na maxa to u mnie lecialy wieksze bable,z wiekszym halasem i blizej...kiedy zawor byl ustawiony na minimum to wydobywala sie mgielka drobniutkich babelkow,lekkich wiec i rozprzestrzenianie sie ich po akwa bylo wieksze.
Z dzwonu Venturi zasysal wieksza ilosc nagromadzonego gazu i bable byly analogicznie wieksze...wiec szybciej uciekaly do gory Sad
Nie wiem jak to moze wygladac w Twoim przypadku,przetestuj to sie przekonasz :wink: i bedziesz mogl doradzic innym.

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #157 : Maj 23, 2005, 21:45:06 »

Mala modyfikacja...bocje tak pociely mi nowe roslinki,ze kawaleczek zablokowal dziurke i butla z woda sie troche zassala,nic sie nie stalo bo w pore zauwazylam ale sklonilo mnie to do przemyslenia sprawy i zrobilam druga,awaryjna dziurke.Przepalilam drenik na wylot i jak na razie jest super,kiedy jedna sie zatka druga przejmie jej role.Mam wrazenie,ze nawet lepiej przy takim rozwiazaniu rozpyla sie CO2. :bybye:

largooo
Nowy
*

« Odpowiedz #158 : Lipiec 09, 2005, 17:48:28 »

Witam

Czy użycie kawalka okolo 5cm kurtyny powietrznej firmy hogen jako dyfuzora moze spełnic swoje zadanie dodam ze jesli jest w wodzie daje bardzo drobne bombelki tylko niewiem czy bedzie wystarczajaco duze cisnienie zeby sie przedostaly.
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #159 : Sierpień 04, 2005, 22:43:45 »

Kolejna modyfikacja odnosnie dziurek...Jeszcze lepiej dziala jesli sie wypali gruba iglica kilka malutkich dziurek w dreniku tuz nad przylaczeniem do Venturiego(ja mam ich 6-na wysokosci okolo 2-3 cm)).CO2 jest rozpylane ciagle,bez przerw,babelki sa mikroskopijne,nie zasysa,no i nie trzeba umieszczac w akwa dodatkowych elementow,brzeczykow itp.Wydajnosc doskonala.
A na noc nie wylaczam bimbrowni tylko kieruje wylot wody z filtra ku gorze,robi sie fala i dotlenia wode a babelki i tak wylatuja i sie rozpuszczaja, nie marnuje wiec CO2.

KS_ARMANI
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #160 : Sierpień 29, 2005, 12:30:56 »

to jeszcze ja zagadam wie ktos moze czy i jak podlaczyc bimbrownie do zewnetrznego tetra tec-a dodam jeszcze ze jest to deszczownia lub w inny sposob wytlumaczcie mi jak by to zrobic zeby CO2 rozpusczalo sie w wodzie

ok już mam łapię

112l - Welony
33l - Huh
dobrzy ludzie przyjmę roślinki Wink
KOZIOLINI
Gość
« Odpowiedz #161 : Wrzesień 01, 2005, 08:07:32 »

mam pyta nie jaką role spełnia druga butelka Huh?? (podejzewam ze licznika ale nie jestem pewny)
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #162 : Wrzesień 01, 2005, 08:55:18 »

Mała butelka jest rzeczywiście dobrym licznikiem bąbelków, ale przede wszystkim zaworem bezpieczeństwa - zapobiega przedostaniu się zacieru do akwarium. U mnie to na szczeście nigdy nie zadziałało i faktycznie było tylko licznikiem bąbelków. To już jednak historia, bo teraz jest butla. Polecam to rozwiązanie. :idea:

poznaniak
Nowy
*

« Odpowiedz #163 : Wrzesień 01, 2005, 12:26:58 »

Nie wiem czy to normalne ale mój dyfuzor (kupiłem Filtusa) według mnie mam małą wydajność. Przez cały czas jest pełny CO2 a po roślinkach nie widać efektów nawożenia CO2. Co mogę zrobić aby zwiększyć rozpuszczanie CO2?? Proszę o porady

112L ogólne
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #164 : Wrzesień 01, 2005, 16:41:11 »

Co mogę zrobić aby zwiększyć rozpuszczanie CO2??

Zmienić sposób rozpuszczania i zminimalizować straty CO2. Dzwon jest najmniej skuteczny i wg mnie może być stosowany jedynie w małych zniornikach.

385 l - dyskowce
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: