Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 634888 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #270 : Wrzesień 10, 2006, 12:15:29 »

No tak! Ja używam strzykawki 20ml ale CO2 mam w tej chwili z butli po gaśnicy czyli z ciśnieniem nie mam problemu!  Grin
Nie ważne jaka strzykawka - ważne aby zdała egzamin i działała.

neonx
Nowy
*

« Odpowiedz #271 : Wrzesień 10, 2006, 15:49:19 »

wlasnie zrobilem sobie dyfuzot ze strzykawki 5ml i lipy juz nie leca mi duze bomble tylko malutkie prosto na wylot filtra ktory rozprasza je po calym akwarium  Wink
Niunia
Nowy
*

« Odpowiedz #272 : Wrzesień 27, 2006, 21:38:28 »

Oki będą prztrzebne następujące elemety:

* 2 plastikowe butle (A i B) po wodzie mineralnej z kapslami A' i B'(polecam standardowe bo są szczelniejsze)

* jakieś 2m (miem przesada ale lepiej więcej Wink ) wężyka do pompki (brzęczka)

* pusry wkład po długopisie żelowym (można próbować bez) pocięty na 2 około 4cm  i jedna z 6cm rureczki (takie by dało się na nie naciągnąć szczelnie wężyk)

* mała tuka silikony akwarystycznego lub poxipol (można i to i to Wink )...

Wlasnie wypalilam dziurki i bede zalepiala sylikonem.
W nakretce B wypalilam dwie dziurki natomiast w A- jedna dziurke.
Ja nie  mam zadnych rurek po dlugopisie, wezyki  beda szly bezposrednio do nakretki, gdzie zostana zalepione sylikonem.

Powiedzcie mi czy dobrze zrozumialam;
Nakreka A ma jedna dziurke, ucinam wezyk  na ok 20 cm  i zalepialm go z nakretce A .Wezyk od wewnatrz butelki ma ok. 2 cm. Koncowke tego wezyka wkladam do drugiej dziurki w  nakretce B. Jak gleboko on musi wejsc do butelki B, czy 2 cm wystarcza? W druga dziure zalepiam dluzszy wezyk , ktory bedzie szedl do akwarium wraz z CO2, w butelce B beda z niego wychodzily babelki...
 Czy wezyk, ktory idzie od butelki A ( z zacierem) ma byc zanuzony w butli B? Czy Wezyk , ktory idze z CO2 do akwarium ba byc zanuzony w butli B z woda?
Prosze o odpowiedz Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2006, 00:31:43 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #273 : Wrzesień 28, 2006, 07:22:21 »

Wężyk z butelki A ma być zanurzony w wodzie w butelce B, a ten z butelki B do akwa ma byc ponad wodą w B.
Mniej więcej tak:

(żródło: http://republika.pl/zaczynski12)

Mike
Nowy
*

« Odpowiedz #274 : Wrzesień 28, 2006, 08:21:52 »

WItam,
Mam pytanie jaka jest "żywotność takiej bimbrowni" tzn. ile czasu będzie funkcjonowała tak skonstruowana bimbrownia??

zbiornik: 160l
3 skalary
4 mieczyki
6 glonojadów
3 bocje wspaniałe

GG:1771878
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #275 : Wrzesień 28, 2006, 11:34:09 »

Żywotność - dopóki butelki się nie rozpadną, wężyki nie popękają, coś się rozszczelni Wink
A tak poważnie ... To wszystko zależy od "jakości" zacieru. Zależy jakich użyjesz proporcji. Do tego dochodzi jeszcze temp. w jakiej pracuje bimbrownia. W zależności od tych czynników możesz uzyskać np większe bąblowanie ale krócej, bądź krócej ale mniejszą cześtotliwość.

RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #276 : Listopad 22, 2006, 13:40:29 »

w sierpniu nabiłem butle 1.5kg to na eduktorze pokazywało 6 kresek dziś postanowiłem dobic bo miałem cisnienie 1.5 gośc odał mi butle taką oszroniona prawie zamrozoną i po podłączeniu jej pod reduktos pokazuje tylko 2 kreski. nabijałem w tym samym zakladzie co wczesniej. Oszukali mnie czy jak? zestaw sprawdziłem jest szczelny 

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #277 : Listopad 22, 2006, 15:59:19 »

W innym wątku pisaliśmy z kafarskim jaka jest zależność, nie należy sugerować się wskazaniem manomentru, jedynym dokładnym wyznacznikiem jest ważenie butli przed nabiciem i po nabiciu.

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #278 : Grudzień 17, 2006, 09:32:07 »

witam
zbudowałem bombrownie na bazie rysunku i waszych opisów
ale mam problem co zrobic zeby szybciej pracowała ?? ona działa ale strasznie wolno pojawiają sie bąbelki
w mniejszej butli
prosze o odp pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #279 : Grudzień 17, 2006, 10:29:52 »

Sprawdź połączenie miedzy butelkami, może jest nieszczelne, inne możliwości: zbyt mało lub kiepskie drożdże albo niska temperatura otoczenia.

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #280 : Grudzień 17, 2006, 12:47:40 »

połączenie wydaje sie szczelne(jak to najlepiej sprawdzic??) drożdzy dałem mniejwiecej 1/10 z kosyki wody dokładny litr i mam 1.5l butelke a jaka jest najlepsza tem otoczenia ?? w pokoju mam zawsze powyżej 20stopni
dzieki za odp
pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #281 : Grudzień 17, 2006, 20:37:45 »

połączenie wydaje sie szczelne(jak to najlepiej sprawdzic??) ...

Starym sprawdzonym sposobem, mydło i woda, albo płynem, np do kąpieli, oby tylko piana była w miarę trwała.
Temperatura ok, butelka też (przy większym zapotrzebowaniu CO2 wskazana 2.5 l).

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #282 : Grudzień 17, 2006, 22:16:31 »

czy przy zwiekszonym zapotrzebowaniu ze zmianą z butelki 1.5l na 2.5l zwiekszyc zawartosc składników w butelce??
ile tego ma byc ?? czy jak zwieksze ilosc tych składników niz powinna byc to bedzie szybciej badz mocniej nawożic akwa??
prosze o odp pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #283 : Grudzień 17, 2006, 23:45:49 »

Przeczytaj ten wątek od początku, są podane wszystkie informacje, proporcje itd.

385 l - dyskowce
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #284 : Grudzień 30, 2006, 12:35:36 »

witam. Mam zamiar także zbudować bimbrownie. Juz kupilem testy na ph i two i tww, Ph mam okolo 6,8 a tww 11, Mam takie pytanie: Pewnie taraz by sie przydalo obnizyc tww do jakich 6-8on? Dobrze mowie? jakim środkiem obnizyć twardość? A ph powinno pozostać na tej samej wartości? Czy jak obnize tww to ph wzrosnie? bo z tego co wiem to podawanie CO2 zakwasza wode, wiec jesli ph nie wzrosnie to nie mam co podawac CO2 bo spadnie ponizej 6,8 ktore mam teraz w akwarium.  Jestem laikem w tym temacie, bo dopiero zaczynam. Z góry dziekuje za porady.

gg: 1125448
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: