Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 634902 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #360 : Kwiecień 12, 2007, 13:56:04 »

Z sodą czy bez sody - nie zauważyłam różnicy w długości czy intensywności reakcji zachodzących w butli więc w sumie to cholera wie po co niektórzy dają tam tą sodę. Do ciasta daje się sodę czy proszek do pieczenia czy drożdże, żeby urosło czyli żeby zaczęło produkować gaz, który wypycha ciasto - ciasto "rośnie". W przypadku drożdży jest to CO2. Jeśli w przypadku sody też jest to CO2 to po co dodawać go jeszcze do bimbrowni z drożdżami?   Huh
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2007, 13:59:37 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #361 : Kwiecień 12, 2007, 14:07:17 »

No to skoro mówicie że soda zwalnia proces fermentacji to ja morze sprubóje bez sody teraz. Wink A niewiecie tak dokładniej ile stopni powina mieć ten 1 l. woda letniej???  Huh
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #362 : Kwiecień 12, 2007, 14:08:52 »

Ja zawsze nalewałam zwykłą lekko ciepłą kranówkę (ok 25 st).

Nie mylisz dekagramów z gramami? 10 g to jest 1/10 kostki drożdży.... ja zawsze dawałam więcej...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2007, 14:13:21 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #363 : Kwiecień 12, 2007, 15:21:00 »

Nie ja też dawałem 10g. morze i troche więcej:) Zobacze sprubóje jeszcze raz, a na długo taki zacier starcza do 126l aqw.Huh
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #364 : Kwiecień 13, 2007, 10:19:03 »

No u mnie starczało na tydzień. Możesz bimbrownie zrobić z 5 l butelki to starczy na dłużej ponoć.

Pozdrawiam,
Emi

ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #365 : Kwiecień 16, 2007, 20:24:45 »

hmm ja zrobiłem dziś bimbrownie Smiley i zaczęła puszczać bąble po jakiś 20 min czy to normalne?;P bo czytałem tu ze po 3h zaczyna:)

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #366 : Kwiecień 16, 2007, 22:38:23 »

U mnie juz po ok 10min.

Kostka drozdzy "Babuni" ma 100g wiec 1/10 to 10 Gram

Woda jest "letnia" jak sie wsadzi reke i woda wydaje sie "letnia"

PS:
polecam najpierw zrobic roztwor cukru, odlac z tego szklanke i w tym rozmieszac drozdze i potem wlac spowrotem do bimbrowni
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Anula
Nowy
*

« Odpowiedz #367 : Maj 06, 2007, 13:45:43 »

Akwarium 20 litrów
Początkowe pH 7,5 w porywach nawet do 8,0
Po początkowych problemach ze szczelnością, bimbrownia ruszyła wczoraj, nie wyłączałam na noc, dziś rano rybki wykazywały stan przyduszenia, myślę sobie, ok, próba się nie powiodła, będzie trzeba odłączać tę przeklętą machinę na noc. Sprawdzam parametry i co mi wychodzi... pH 6,0  Shocked , co przy TwW=ok. 6 dajei mi aż 180 ppm CO2, podczas gdy "norma to 15-25.
Proszę, poradźcie mi, co mam teraz zrobić? czy da się jakoś wyregulować bimbrownię?
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #368 : Maj 06, 2007, 16:23:40 »

z bimbrownią to może być dość trudne w tak małym akwa... jaki masz dyfuzor i w ogóle? sprobuj odłączać bimbrownie na noc racze nic sie nie powinno stać.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #369 : Maj 06, 2007, 16:47:14 »

jedyna regulacja jaką możesz miec to odłączanie bimbrowni ale w tak małym akwarium ona nie ma sensu bo ryby na tym ucierpią. szczególnie że będziesz miec wachania Ph a to jest niewskazane. jeśli zamontujesz jakiś zaworek zmniejszający przepływ CO2 to butelka może ci eksplodowac... nie ma to sensu jakby był to cholender to tak ale jak są rybki to niestety nie.

chyba że możesz pobawic się w inne proporcje dawania składników ale to będą czyste doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2007, 16:48:59 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #370 : Maj 06, 2007, 16:59:52 »

@Anula
TWW ok 6° to b. nisko (co nie jest zle), a im nizsze TWW, tym latwiej obnizyc pH. Oczywiscie kazde akwa jest inne w zaleznosci od ilosci roslin ryb itd, wiec musisz zebrac troche indywidualnych doswiadczen z CO2 i tym akwa, ale najprostrza droga na obnizenie zaw. CO2 w wodze to napowietrzanie. Np. na zegar mechaniczny (w Castoramie 8,99 PLN) i nastawic na 15 minut tak o 2:00, 4:00, 6:00 i moze jeszcze o 8:00. Zalezy kiedy wlaczasz swiatlo, bo wtedy zaczyna sie przyswajnie CO przez roslinki.

Druga mozliwosc to dac mniej zacieru np. 1/2 aktualnej dawki.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Anula
Nowy
*

« Odpowiedz #371 : Maj 06, 2007, 18:08:25 »

Dziękuję za wszystkie rady Smiley
Dyfuzor jest zrobiony z zestawu do kroplówek.
Nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zbije pH, ponieważ zawsze miałam spore trudności z obniżaniem jego wartości metodami "naturalnymi".
Zaczęłam kombinować i wymyśliłam, że w nocy umieszczę dyfuzor bliżej lustra wody, bąbelki będą miały krótszą drogę do przebycia na powierzchnię i powinno się rozpuścić mniej CO2, czy dobrze myślę? Przy pomiarach pH myślę, że uda mi się wypracować taki system "manewrowania" dyfuzorem, żeby utrzymać stabilność pH.. Albo pokombinuję z zacierem, tak jak sugerujecie.
Teraz cały czas napowietrzam, rośliny bąbelkują i w chwili obecnej pH wynosi ok. 6,5.
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #372 : Maj 07, 2007, 11:05:40 »

Do bimbrowni zamierzam podejść trzeci raz, mam nadzieje że ostatni i udany.
Mam pytanko czy do produkowania Co2 w bimbrowni nie zależ tem. w pokoju bo ja mam tak ok.21stopni, dobra jest???
I jescze jedno pytanko związane z dyfuzorem czy taki dyfuzor ze strzykawki i dzrewa lipowego jest dobry??
Jeśli nie to prosze napisać jakie dyfuzory są dobre, żeby tylko były w przystępnej cenie, bo ja spłukałem się na oświetlenie Cheesy
Ale wogule inaczej oświeca teraz moje aqw. <lol>
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #373 : Maj 07, 2007, 11:29:09 »

Temperatura jest ok, teoretycznie potrzebna jest wyzsza ale raczej nikt nie ogrzewa bimbrowni (i tak starczy na tak samo długo), Dyfuzor tez jest bardzo dobry, nie powinno byc problemu, ważne zeby "bąbelki" które z niego lecą były jak najmniejsze Wink

szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #374 : Maj 07, 2007, 18:25:47 »

Kurcze czytam tak czytam o tej bimbrowni i się pogóbiłem Undecided
 Jak to ma być; w dzień morze chodzć bimbrownia i filtr wewnętrzny.
Bo niektórzy piszą że w dzień najlepiej jest jak chodzi tylko bimbrownia. Jak to jest?
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: