Oswald
|
|
« Odpowiedz #390 : Maj 09, 2007, 20:25:48 » |
|
a babelki nie leca tylko z kamienia czy nawet w tej malej butelce nie leca? (moze nieszczelnosc albo stare drozdze, patrzyles na date waznosci?)
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #391 : Maj 09, 2007, 20:34:33 » |
|
Nie do tej małej butelki lecą. Np. to i nawet z kamienia leciały.. Ale to tylko przez dzień, potem myślałem że jest za zimno u mnie w pokoju i podgrzewałem butelke z zacierem gorąco wodą z czajnika i też bąbelki leciały do aqw. przez dzień a potem to już żaden sposób nie pomagał. Co jest?? Dzięki Ci Oswald że jesteś tak cierpliwy dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #392 : Maj 09, 2007, 20:49:40 » |
|
Dzięki Ci Oswald że jesteś tak cierpliwy dla mnie. nie ma za co... jakos sie wiele na tym forum ostatnio nie dzieje, a ja i tak jestem uzalezniony wiesz... to moze byc mala nieszczelnosc. tzn taka, ze jak cisnienie jest duze, to bable leca wszedzie, a jak jest male, to tylko przez ta nieszczelnosc. Oczywiscie moze byc co innego, alle z doswiadczenia wiem, ze jak cos nie dzialalo, to byla to w 99 do 101% nieszczelnosc. Co do temperatury, to ponoc najlepsza do fermentacji jest cos ok 30-36° ale w 18° tez dziala. Jak juz ktos pisal: nikt nie podgrzewa bimbrowni, ja tez nie.
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #393 : Maj 10, 2007, 14:25:57 » |
|
Dzięki Ci jescze raz Zaraz rozbiore bibrownie i jescze raz zaszczelnie wszystko, a jutro zrobie zacier. Mam nadzieje że wszystko wyjdzie...
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #394 : Maj 11, 2007, 08:41:29 » |
|
Długi czas omijałem ten wątek szerokim łukiem, ale w końcu się odważyłem i postanowiłem zrobić bimbrownie. Mam tylko pytanie. Co jest koniecznie potrzebne do bimbrowni Wiem że dwie butelki(1 na zacier, a 2 na wodę), wężyki, dyfuzor(np. z strzykawki i korki lipowego), ale chodzi mi głównie o ta część o kroplówki( nie wiem jak się to fachowo nazywa). Jest to konieczne czy nie a i jeśli tak to w którym miejscu wężyka to podłączyć I jeszcze jedno pytanie. Jeśli założe to od kroplówki to mogę na noc zmniejszać tym przepływ CO2 bez obaw(zmniejszyć a nie zakręcić całkiem)
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #395 : Maj 11, 2007, 13:35:42 » |
|
to do kroplowki uzywa sie jako licznik babaelkow. to ma sens, jak sie uzywa butle cisnieniowa ale przy bimbrowni nie, bo ta mala butelka sluzy do oczyszczania co2 i funkcjonuje jednoczesnie jako licznik babelkow. Oczywiscie musi byc przezroczysta. W niej poprostu widac, ile babelkow wychodzi.
Cisnienia raczej nie da sie regulowac w bimbrowni. Jak zatkasz wylot, to cisnienie rozsadzi butelke.
Ilosc CO2 w wodzie mozesz regulowac jedynie przez 1. ilosc zacieru w bimbrowni 2. dodatkowe napowietrzanie w akwa np. w nocy 3. powiesic dyfuzor wyzej lub nizej, aby babelki mialy krotsza lub dluzsza droge do powierzchni
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #396 : Maj 11, 2007, 14:51:35 » |
|
aha jeszcze pytanka. jak ma strzykawkę 20ml to użyć jej całej czy obciąć kawałek Korek z lipy ile ma mieć grubości 1-1,5cm wystarczy Na noc skoro można zwiększyć napowietrzanie to wystarczy jak mam podłączoną deszczownie
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #397 : Maj 11, 2007, 15:02:59 » |
|
zależy jaka deszczownia (długośc) obetnij sytrzykawke tak aby zostało 3 - 4 cm i do tego wcisnij drewno lipowe o grubości 1cm.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #398 : Maj 11, 2007, 18:13:29 » |
|
aha jeszcze pytanka. jak ma strzykawkę 20ml to użyć jej całej czy obciąć kawałek Korek z lipy ile ma mieć grubości 1-1,5cm wystarczy Na noc skoro można zwiększyć napowietrzanie to wystarczy jak mam podłączoną deszczownie tu sie szymczak pyta o samoroby z allegro (ok 10 postow wczesniej, w niniejszym watku), tam najlepiej widac, jak to sie robi: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1370.msg80664.html#msg80664
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #399 : Maj 13, 2007, 18:52:13 » |
|
Jupik dzisiaj zrobiłem bibrownie i narazie chodzi jak należy ładnie bąbelki lecą Narazie lecą z kamienia napowietrzająceg ale zaraz zamówie ted dyfuzor. Mam jescze pytanie długa działa tak ta bibrownia??? Dzięki Ci Oswald za wskazóki
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #400 : Maj 13, 2007, 19:11:49 » |
|
wydajnosc spada w zasadzie od poczatku, aby jako tako utrzymac poziom dawkowania CO2 powinno sie co ok tydzien wymieniac zacier. Dosc szybko zauwaza sie, ze na dluzsza mete taka butla wysokocisnieniowa wychodzi taniej i jest lepszym rozwiazeniem
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #401 : Maj 15, 2007, 14:14:00 » |
|
Kurcze bibrowni działa jak należy chyba przynajmiej ta pierwsza część bimbrowni. Wszystko chodzi tak jak należy tylko z kamienia napowietrzającego nie lecą bąbeli, na początku leciał takie malutkie A teraz nic nie leci, ale butelki są na 100% dobrze uszczelnione i nic nie wypuszcza. A morze te bąbelki lecą tylko nie widoczne, co? A i zacier też jest dobrze zrobiony bo bąbelki z lecą 1bąbelek na sekunde do tej butelki z wodą. Co jest grane? Mam jescze jedno pytanko, czy od tej bibrowni woda w aqw. mętnieje, bo mi zmętniała troche od kąd mam to bibrownie???
|
|
|
|
|
|
|
ehro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #402 : Maj 29, 2007, 13:29:23 » |
|
Czy podawać co2 przy oświetleniu 0,4 watta?
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #403 : Maj 29, 2007, 13:52:07 » |
|
zależy jakie rośliny masz. jeżeli kabomba i inne wymagające to raczej to nie ma sensu. ale jak np valisnerie żabienice kryptokoryny anubiasy to tak pozdrawiam!
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #404 : Czerwiec 03, 2007, 15:10:21 » |
|
|
|