Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #405 : Czerwiec 07, 2007, 22:37:20 » |
|
Emade a mógłbyś mi dać zduięcia jak to podłączasz do akwa bo ja biedna czytam tem wątek i nieczego nie rozumiem za Chiny Ludowe Już dawno powinnam mieć bimbrownie ale nie rozumiem tych jakiś tam kostek lipowych itp, itd. Pewnie sie zdenerwyjecie ale chciałambym aby mi ktoś to wytłumaczył porządnie jak dla dziecka Czyli potrzebuje: 2 butelki np taki cienki kabelek jak do odmulania zakrętki+klej I co DYFUZOR=np wkład po długopisie z dziurkami lub kamień napowietrzający
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #406 : Czerwiec 07, 2007, 22:52:38 » |
|
I co DYFUZOR=np wkład po długopisie z dziurkami lub kamień napowietrzający Dyfuzor to taki dinks, który służy do rozprowadzania CO2 w wodzie. Generalnie najpopularniejsze są takie rodzajów dyfuzorów: - z kostki lipowej ZDJĘCIE- z kamienia napowietrzającego - typu "dzwon" ZDJĘCIE- przepuszczanie CO2 przez filtr w celu lepszego rozpuszczenia gazu - drabinka ZDJĘCIEDo bimbrowni najlepiej stosuje się drabinkę albo dzwon. Są one najbezpieczniejsze prze nierównej ilości CO2 jaki podowane są z bimbroni.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 22:54:49 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #407 : Czerwiec 07, 2007, 23:12:36 » |
|
- przepuszczanie CO2 przez filtr w celu lepszego rozpuszczenia gazu
ja mam tak czyli podłączony wężyk do napowietrzacza w filtrze... i działa fajnie heeh pozdrawiam..
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #408 : Czerwiec 07, 2007, 23:16:10 » |
|
No też tak kiedyś mialam tylko podłączoną butlę a nie bimbrownię.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #409 : Czerwiec 09, 2007, 17:28:42 » |
|
Dzięki wam wszystkim Napisze wkrótce jak dziłam machina
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #410 : Czerwiec 09, 2007, 18:59:52 » |
|
a gdzie mozna nabyc taka drabinke?
|
|
|
|
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #411 : Czerwiec 09, 2007, 20:33:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #412 : Czerwiec 10, 2007, 11:53:56 » |
|
Jak najwydajniej ropzuszczać CO2 w małym akwarium (40x25x30)? Dzwon, kostka lipowa, czy przez filtr, czy moze jeszcze inaczej??
|
|
|
|
|
|
|
emade
Nowy
...Huana...
|
|
« Odpowiedz #413 : Czerwiec 10, 2007, 12:23:42 » |
|
Jak najwydajniej ropzuszczać CO2 w małym akwarium (40x25x30)? Dzwon, kostka lipowa, czy przez filtr, czy moze jeszcze inaczej??
Ja w 25 litrach Co2 podłączam do filtra (wejście od napowietrzacza) i nie mam zdanych problemów.. Ale podobno dzwon jest jak narazie najskuteczniejszy... Tu by się mógł wypowiedzieć siakiś znawca co może próbował wszystkiego POZDRAWIAM.....
|
|
|
|
|
|
|
ehro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #414 : Czerwiec 10, 2007, 12:40:21 » |
|
W małym akwarium trzeba uważać żeby nie przesadzić. ale dzwon lub kostka lipowa.
|
|
|
|
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #415 : Czerwiec 10, 2007, 12:46:07 » |
|
to z ta bimbrownia to tak niebezpiecznie dwutlenek wegla w małych stężeniach nie jest trujący, w większych stężeniach ditlenek węgla jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy, a jego działanie powoduje powstawanie hiperkapni, a co za tym idzie kwasicy oddechowej i w następstwie obrzęku mózgu.
*Hiperkapnia - u człowieka jest to stan podwyższonego ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla (pCO2) we krwi powyżej 45 mm Hg (6,0 kPa). Najczęstszymi przyczynami hiperkapnii są:
utrudniona wymiana gazowa bezdech obturacja dróg oddechowych blok pęcherzykowo-włośniczkowy niewydolność krążenia zwiększone stężenie CO2 we wdychanym powietrzu
*Obrzęk mózgu, nadmierne gromadzenie się płynu wewnątrzkomórkowego, prowadzące do powiększenia się objętości części lub całego mózgu. Przyczyną może być np. uraz mózgowo-czaszkowy. Objawem obrzęku mózgu jest nadciśnienie śródczaszkowe z objawami ciasnoty śródczaszkowej. Leczenie objawowe m.in. środkami przeciwobrzękowymi (sterydy, leki moczopędne).
*W kwasicy dochodzi m.in. do wzmożonej glukoneogenezy i katabolizmu białek, zmniejszenia zużycia glukozy przez tkankę mózgową i zmniejszenia kurczliwości mięśnia sercowego, a także do zwiększonego wydalania z moczem m.in. sodu, wapnia i magnezu, zużywanych do zobojętniania wydalanych kwasów.
nie chce was straszyc tylko uczulic. pozdr
|
|
|
|
|
|
|
ehro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #416 : Czerwiec 10, 2007, 13:15:40 » |
|
hmm glonojad? a co my to robimy żeby wdychać czy co?
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #417 : Czerwiec 10, 2007, 13:17:35 » |
|
hmm glonojad? a co my to robimy żeby wdychać czy co?
Hehe... nie wąchaj Coli
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #418 : Czerwiec 10, 2007, 13:18:06 » |
|
Nie strasz bo się ******* CO2 rozpuszcza się akwa a nie w powietrzu, a nawet to by musiało być tego na prawdę sporo. Jesi chodzi o noc, bo niektórzy wyjmują CO2 z akwa, to tak samo jak wyżej, jest za mało, a po drugie jak wiemy CO2 opada na ziemie i tego nie wdychamy, chyba że ktoś śpi na podłodze
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 14:38:44 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik
|
|