Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635008 razy)
emade
Nowy
*

...Huana...

« Odpowiedz #420 : Czerwiec 10, 2007, 14:20:56 »

kotek wiem ze co2 sie rozpuszcza w wodzie ale nie jestem pewien czy calkowicie, ja zrobilem to dzisiaj rano to cale co2 zajelo mi to  ze 20min  i podlaczylem teraz do filtra w 25l. nie wiem -  jak przezyje do rana to dam wam znac WinkWinkWink

Te co ty w ogóle ludzi straszysz i wymyślasz?

Zatruć to się możesz w kopalni na dole i to jeszcze musi być poważne stężenie albo jakiś wybuch...

Ja mam w 25l co2 w dzień  od około 08:00 do około 21:00 ,22:00 podłączone do napowietrzacza w filtrze a na noc (jak nie zapomnę) odłączam wężyk i zostaje on w wodzie tak ze duże bąble nie rozpuszczają sie szybko i cały gaz idzie wszytko nie do wody a  w atmosferę pokojową Wink...
na noc nie mam zdanego okna otwartego ani drzwi ... normalnie w pokoju jestem 4m2 i jakoś dzień w dzień sie budzę i jak widać żyje... czy to z botli czy z bimbrowni nie grozi zagazowanie... ewentualnie jak sie ma potężną bootle z co2 i jest nieszczelna albo np bardzo dużo gazu ucieka to wtedy ewentualnie można poczuć słodki smak w ustach od tego gazu...
Wiec nie strasz ludzi ja w 25L mam tak co2 odkąd akwa założyłem czyli 1 rok i żyje ja i moi domownicy w domu jaki w akwa...

pozdrawiam.

http://www.bwal.yoyo.pl/ <- fotorelacja, cały czas aktualizowana.... Wink
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #421 : Czerwiec 10, 2007, 21:23:04 »

ok zobaczymy nie bylomnie w domu od 15 i teraz ja przyszedlem to jakis taki zapach inny ale skoro tak mowisz to moze cos innego Marzyciel

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #422 : Czerwiec 10, 2007, 21:38:07 »

jJa mam 2 bimbrownie od paru lat w swoim pokoju, niedługo trzecia dojdzie i żyję Smiley Moje papugi też  Grin

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #423 : Czerwiec 11, 2007, 16:20:34 »

jJa mam 2 bimbrownie od paru lat w swoim pokoju, niedługo trzecia dojdzie i żyję Smiley Moje papugi też  Grin
I twoja małpa też?  Grin

A tak serio: Przed-przedwczoraj zrobiliśmy bimb. która "bulgotała" tylko 1 dzień więc wczoraj zrobiliśmy KOOOLEEJNĄ bumbrownie która DZZZIIŁAAŁAA ok: 2h... Po długim rozmyślaniu mojego taty i jego kumplów z pracy doszedliśmy do wniosków że TEN zacier co polecacie w pierwszych postach tego wątku ("bitwa pod Grunwaldem" '') posiada w przepisie za dużo cukru i za mało drożdży. Dziś zrobimy KKOOOOLEJNĄĄ bimb. nowym przepisem  Undecided Ale podobno stary zacier powinnen działać 2-3 tygodnie a nowy tylko tydzień (przemyślenia). Butelki są napewno szczelne więc czemu działa tak krótko.... to może tak czy do bimb. daje sie drożdze piekarskie czu winne-my daliśmy piekarskie  Roll Eyes  Czy do fermentacji potrzebne jest słońce ? Zrobiłam dyfuzor z strzykawki (panadol) z kostką.  Embarrassed

Pozdrawiam, Magda.
emade
Nowy
*

...Huana...

« Odpowiedz #424 : Czerwiec 11, 2007, 19:53:01 »

ok zobaczymy nie bylomnie w domu od 15 i teraz ja przyszedlem to jakis taki zapach inny ale skoro tak mowisz to moze cos innego Marzyciel

przecież co2 nie ma zapachu tego nie czuć tak jak prądu nie widać....

może śmierdzi ci zacier a nie co2..

Magdallenah...
Odłącz dyfuzor i rurkę wpuść do akwa ale tak by nie wypływała i poczekaj aż zaczną lecieć bąble z niej jeżeli bąble z niej zaczną wylatywać znaczy że co2 jest produkowane i wszytko jest szczelne... a jak nie to zrób tak...

2 szklanki cukry łyżka mała sody oczyszczonej(zapobiega zakwaszeniu) i drożdży tako o tyle... Wink nie no tak 1/2 palca ( taki pasek drożdży w kostce... cukier wcześniej rozpuść w innym pojemniku  wlej do butli drożdże trochę rozgnieć ale nie za dużo wcieraj wszystko do butli i zamieszej... dolej wody tak do 3/4 butli i czekaj... ja tak zawsze robie i co2 mam około 2.5 czasami do 3 tygodni...

POZDRAWIAM...

http://www.bwal.yoyo.pl/ <- fotorelacja, cały czas aktualizowana.... Wink
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #425 : Czerwiec 11, 2007, 20:46:08 »

ja zrobilem sobie i wszystko dziala do bimbra dalem : 1,5 szklanki cukru, 10g  drozdzy (piekarskich) i litr wody (letniej), wszystko podlaczylem do filtra i chodzi Cheesy:D:D wszystko kosztowalo mnie niecale 8 zł WinkWinkWink

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #426 : Czerwiec 11, 2007, 20:49:54 »

A jak podłączacie do filterka to dajecie na nonstop czy tylko np. w dzień.

Pozdrawiam, Magda.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #427 : Czerwiec 11, 2007, 20:57:54 »

ja tam daje tylko w dzien od 9 rano do 22 wieczorem

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #428 : Czerwiec 11, 2007, 21:08:37 »

Glonciu a ile Ci pali taki bimber. Ja bym ją ciągnęła od 7.00 do 24.00 ale chyba mi dużo zmarnuje i chyba nie za dużo roślinki sie cieszyć będą. Emi a jakbym właśnie tak robiła to kiedy możne sie zpodziewać jakiś wzrostów  Huh

Pozdrawiam, Magda.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #429 : Czerwiec 11, 2007, 21:09:27 »

czy podłączenie bimbrowni do wężyka od napowietrzania od filtra będzie skuteczne?

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #430 : Czerwiec 11, 2007, 21:11:35 »

magdallenach bimber pali mi nie duzo ok 20 ml na dzien. tomajx zalezy jaki masz filtr i akwarium/.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #431 : Czerwiec 11, 2007, 21:13:09 »

A ile dni  Huh  Ja chyba jednak skorzystam z tej kostki  Roll Eyes

Pozdrawiam, Magda.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #432 : Czerwiec 11, 2007, 21:15:25 »

co ile dni Huh  - nie zrozumialem pytania

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #433 : Czerwiec 11, 2007, 21:17:59 »

bimbrownia chodzi Ci tydzień czy dwa tygodnie  Roll Eyes Huh

Pozdrawiam, Magda.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #434 : Czerwiec 11, 2007, 21:20:22 »

od wczoraj (14:30)  ale widac juz efekt "w miare" woda jest lepszej jakosci i znacznie czystsza niz wczesniej

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: