Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 635234 razy)
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #525 : Wrzesień 27, 2007, 03:06:46 »

Mam pytanie. Czy moge uzyc na bimbrownie tego  http://www.allegro.pl/item248353560_zestaw_co2_firmy_hagen.html

Znaczy zamiast tych smiesznych ich tabletek, sprobowac z zacierem ? Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 03:20:36 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #526 : Wrzesień 27, 2007, 06:54:29 »

Raczej nie ...
Poza tym ... 50 zł to trochę dużo ja na bimbrownik.
Koszt zrobienia bimbrowni ... hmmm max 10 zł Smiley
Za 140 zł można już mieć butlę z reduktorem ...

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #527 : Wrzesień 27, 2007, 08:08:57 »

Mam dokładnie taki zestaw i zacier robie sama - oczywiście dawka składników odpowiednio mniejsza. Działa bez zarzutu.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #528 : Wrzesień 27, 2007, 10:47:15 »

Ale co przejmuje w tym role, czysciciela brudnego CO2 ? Bo przeciez drugiej butelki z woda nie ma. A ta firmowa chemia chyba od razu produkuje czyste co2 ?
Moglabys troche opisac, co tam wlasciwie jest ? To po prostu zamkniety pojemnik, czy jest tam w srodku jakis fajny patent ?

A co do kosztow, to czesto ludzie wystawiaja troche taniej - przy okazji w zestawie jest kapitalny dyfuzor, no i dobrze to wyglada a ja bede chcial na wierzchu kolo akwarium postawic ;]
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #529 : Wrzesień 27, 2007, 11:02:43 »

Zamknięty pojemnik, bez patentu w środku. Cóż, nic nie przejmuje roli czyściciela CO2 - to jakby minus ale ja innego wyjścia nie mam. Nie mam miejsca na dwie butelki a raczej na schowanie ich przed kotami. Jedyne co ma ta butla to zaworek zabezpieczający. Do 45 tez chce taki zestaw, ale znalazłam o niebo tańszy - Rataja i wkłady po 6 zł więc różnica ogromna. Nie porównuje do bimbrowni DIY bo to bez porównania, ale ja niestety nie mogę Sad
Z tego dyfuzora zrezygnowałam i stosuje kostkę lipową. Wystarczy niewielkie odchylenie i bąbelki CO2 zbijają się. Do tego po jakimś czasie osadza sie "coś" na dyfuzorze także go blokując - i znowu CO2 sie zbija.

Ale chcąc pozostać fair, jeśli masz możliwość z 2 butli to na wszelki wypadek stosuj dwie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 11:21:01 wysłane przez malzonka » Zapisane
M@teusz
Zainteresowany
**

nieobliczalne piękno

« Odpowiedz #530 : Wrzesień 29, 2007, 13:11:47 »

A i ja mam pytanie. Właściwie to już zbudowałem sobie krewetkarium 25l. zasadziłem w nim roślinki( Rotala rotundifolia i Ludwigia arcuata [ będzie może jeszcze wgłębka]) i chciałbym zacząć nawożenie CO2. Czy opisana w pierwszym poście bimbrownia i dyfuzor(dzwon z kubeczka plastikowego) nie zaszkodzi(nadmiar CO2) krewetkom i rybkom takim jak gupik albo kardynałek? 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2007, 13:17:28 wysłane przez M@teusz » Zapisane

"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni?
Noce i dni!
I pory roku krążyć zaczną znów
Jak obieg krwi:
Lato, jesień, zima wiosna -
Do Boliwii droga prosta!
Wiosna, lato, jesień, zima -
Nic mi się nie przypomina!..."
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #531 : Wrzesień 30, 2007, 23:25:11 »

A i ja mam pytanie. Właściwie to już zbudowałem sobie krewetkarium 25l. zasadziłem w nim roślinki( Rotala rotundifolia i Ludwigia arcuata [ będzie może jeszcze wgłębka]) i chciałbym zacząć nawożenie CO2. Czy opisana w pierwszym poście bimbrownia i dyfuzor(dzwon z kubeczka plastikowego) nie zaszkodzi(nadmiar CO2) krewetkom i rybkom takim jak gupik albo kardynałek? 

myślę, że taki standard 1410 jest optymalny do akwa 120-150L. Do twojego daj na początek tak z 1/4 wszystkich składników albo i mniej i ciągle monitoruj. Dobry był by permanentny test CO2 i PH z firmy JBL, To jest taki pojemniczek na przyssawki. Jak zrobi się bardzo żółty to niedobrze. Powinien być taki jasno zielony. Ale to G kosztuje oczywiście troche - ze 30 PLN

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #532 : Październik 11, 2007, 14:35:31 »

Wlasnie zbudowalem sobie bimbrownie, bo nie mam nigdzie przy dnie miejsca na porzadny dzwon do spreju.

Za trzecim razem udalo mi sie nawet osiagnac, ze wszystko jest szczelne. Silikon akwarystyczny sie tu bardzo srednio nadaje - mimo dokladnego wymycia i osuszenia nie chce sie trzymac materialu zakretki za bardzo. W koncu jakas kropelka poszlo.

Tylko niestety dyfuzor zly kupilem. Chcialem od razu porzadny, wiec poszedlem w szklano-ceramiczny Aqua-medica - taki :

http://www.allegro.pl/item254363125__dyfuzor_ceramiczny_co2_aqua_art_krasnal_.html

Niestety z tego co widze to jest to dyfuzor tylko do butli wysokocisnieniowych, w srodku jest za duze cisnienie wymagane by wypchnac co2 przez membrane ceramiczna :/
Probowalem nawet strzykawka wtloczyc powietrze  - cholernie ciezko - opor straszny.

Tak wiec poki co wisi mi w akwa sam przewod przy dnie i co sekunde wyplywa z niego babelek - od wczoraj mi tylko od tego PH spadlo o 0,3 Cheesy
No ale jednak chcialbym porzadny, bo kiedys wydajnosc bimbrowni spadnie . Taka kostka starczy ? http://www.allegro.pl/item254964467_dyfuzor_co2_kostka_lipowa_6_5cm_aqua_medic_wys6zl.html

Czy musi przed nia byc jakis maly zbiorniczek ? Tak jak w tych robionych samemu ze strzykawki ?

A mozliwe ze po prostu cos zle robie i da sie korzystac z tego dyfuzora szklanego przy bimbrowni ?
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2007, 15:02:30 wysłane przez Tadeus » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #533 : Październik 11, 2007, 14:39:07 »

Mateusz, ja użyłam do 23 litrów (teoretycznie 25, ale owal) 1/2 dawki. Efekt - przyducha, zaczęły padać krewecie. Od wczoraj bimbrownia nie działa i chyba sie nie odważę w tak małym zbiorniku podłączyć.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #534 : Październik 11, 2007, 15:13:38 »

Czy musi przed nia byc jakis maly zbiorniczek ? Tak jak w tych robionych samemu ze strzykawki ?

Rozumiem że chodzi CI o kostkę lipową... podłączasz bezpośrednio do bimbrowni i dawaj Smiley... swoją drogą czy taką kostę można zakopać w żwirku? czy też mocuje się ją jakoś do podłoża/szyby?

Co do szklanego dyfuzora to niestety nie mam doświadczenia, wiem jednak że jeżeli masz szczelną bimbrownię i cały układ, to tworzy Ci się w nim dość wysokie ciśnienie więc może warto spróbować? Lipa ma dużo mniejszy opór więc pewnie nieszczelności potrafi wybaczyć Smiley

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #535 : Październik 11, 2007, 15:39:06 »

Trzeba będzie węrzyk doprowadzający do kostki CO2 przymocowac do szyby. Inaczej kostka wypłynie na powierzchnię. Zakopywanie jej w żwirku to kiepski pomysł, zawsze może wyplynąć a poza tym nie wiesz jaki będzie układ bąbelków po przejściu przez żwir. Może cały efekt działania kostki szlag trafi ? Mozna jeszcze ewentualnie spróbowac wężyk przywalic jakimą kamieniem czy korzeniem. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że najlepsza jest niesmiertelna przyssawka Wink
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #536 : Październik 11, 2007, 15:44:36 »

Ja póki co mam dyfuzor z nieśmiertelnej Wink strzykawki i kostki lipowej Smiley, który elegancko mieści mi się w jednej z dziur mojego piaskowca i działa Smiley... dzięki za odpowiedź Smiley
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #537 : Październik 16, 2007, 09:03:11 »

"Bimber boost project"
wczoraj wpadlem na ciekawy pomysl Cheesy
problemem pozostaje zywotnosc bimbrowni- jak mi sie wydaje spowodowana przez etanol zabijajacy drozdze... a gdybysmy zrobili ester? dolanie odrobiny octu spowoduje zwiazanie alkoholu, i przy okazji bedzie sie lekki zapach gruszek unosil Cheesy octan etylu jest stosowany w przemysle spozywczym (choc go wg. wikipedii wycofuja) wiec nie ma co sie zbytno obawiac o jego szkodliwosc Smiley a moze wyraznie przedluzyc czas dzialania jednego zacieru Smiley
mam zamiar to przetestowac za tydzien jak zacznie sie obnizanie produkcji co2 Cheesy zobaczymy co z tego wyjdzie Cheesy

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #538 : Październik 21, 2007, 21:22:43 »

PGR - daj znać jak tam co z tym octem... ja z chemii byłem noga, moja siostra niby po liceum chemicznym zaczęła mi coś mówić o estrach itp... nie potrafiła jednak stwierdzić jaki to może mieć wpływ na drożdze....

Podzielę się na świeżo uwagą na temat dyfuzora. W moim przypadku przetestowałem dyfuzor zrobiony z drzewa lipowego (jako "korek" do strzykawki), jak i koski lipowej, którą zakupiłem. Moja opinia jest dość jednoznaczna kostka bije strzykawkowy dyfuzor na głowę, bąbelki są mniejsze (lepsze), przy dość nierównomiernym ciśnieniu z bimbrownicy zaobserwowałem dużo lepszy rozkład gazu Smiley. Oczywiście podłączenie bimbrowni do wylotu filtra jest na pewno dużo bardziej efektywne jednak jeżeli zastanawiacie się nad dyfuzorem polecam kostki Smiley.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #539 : Październik 21, 2007, 21:25:12 »

Jakiej firmy kupiles kostke ?
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: