Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Cragio 375 litrów  (Przeczytany 16409 razy)
Cragio
Nowy
*

« : Luty 06, 2008, 21:17:16 »

Siemka, restart akwa.

Więc :
- akwa 150x50x50 proste
- turbo filter 650 AQUEAL (wewn)
- Tetra ex 1200 (zewn.) - właśnie zamówiłem, będzie w środę
- grzałka AQUEAL 250W
- zwirek Smiley (mam koloru czarnego, brązowego i białego)

Fauna:

- pielęgnice kakadu 2+1
- kirysek spiżowy (5 szt.)
- wąsacz niebieski ( 3 szt.)
- molinezja żaglopłetwna ( 2 x samiec i 3 x samica)
- parka mieczyków ( nie wiem dokładnej nazwy - fotka w 1 poście)
- kosiarki ( 3 szt.)
- kiryśniki ( 3 szt.)
- bocja wspaniała (3 szt.)
- bocja paskowana (3 szt.)
- bojownik wspaniały ( samiec)

Flora:

- Bacopa Crenata - Bakopa Karbowana
-Cabomba Caroliniana - Kabomba Karolińska
-Vesicularia Montagne - Christmas Moss - X-moss
-Alternanthera roasefolia
-Hygrophila corymbosa
-Hygrophila glabra
-Lilaeopsis mauritiana
-Cryptocoryna rubella
-Ludwigia sp.
-Alternanthera lilacina
- Hydrocotyla verticiliata
- Limnophilla sesiliflora
- Echinodorus Palaefolius var. Latifolius – Żabienica
 -Szerokolistna Echinodorus Bleheri - Żabienica Blehera
- Vesicularia Montagne - Christmas Moss - X-moss

Doszło jeszcze sporo roślin a niektore wywaliłem przy restarcie akwa. Szczegółowy opis wklepie później.

No i jeszcze parę  Grin Grin

« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:28:51 wysłane przez Cragio » Zapisane

Pozdro
Marcin Tongue
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2008, 21:22:42 »

no to szczerze - piekne i estetyczne to to nie jest ;/ 

ja tam widze żółwia, a nie paletki ;/

Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2008, 21:26:05 »

Glonojad, przeczytaj wyżej co napisałem. Dzisiaj dopiero zalawek akwa. Rośliny jak i ryby dopiero bedą. A dlaczego zółwie??? Nie lepsza Anakonda??
 SmileySmiley

Pozdro
Marcin Tongue
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2008, 22:12:52 »

Rzeczywiście pustawo. Jak najszybciej dokup tam jakichś roślin. Jakie tam masz oświetlenie?

Póki nie będziewsz wiedział jakie masz parametry wody to o bsadzie możesz sobie tylko gdybać. To samo dotyczy roślin. Niektóre ryby i rośliny wymagają dość szczególnych parametrów wody i hodowla ich może Ci się nie udać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 08:51:14 »

Siemanko Emi. Wiem, że jest pustawo. Ale dlatego do was napisałem, abyście mi pomogli dobrać ciekawe rośliny. Miałem akwarium od drugiej klasy szkoły podstawowej do rozpoczęcia szkoły średniej. Kiedyś był kiepski wybór, jeśli chodzi o rośliny.
Obecnie jestem już postiudich i z nowu odezwało się we mnie hobby trzymania ryb. To jest silniejsze ode mnie  Cheesy
Wcześniej nigdy nie mierzyłem żadnych parametrów i miałem zawsze niezły busz w akwa, również i ryby były u mnie zdrowe i żeśkie Smiley. Myślę, że i też tak będzie.

A świetlówki mam 2 x 30W.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 17:16:01 wysłane przez Cragio » Zapisane

Pozdro
Marcin Tongue
seba75
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2008, 09:03:22 »

Ah ta akwarystyka.. Cheesy u mnie sie odezwalo po 15 latach hehe

jesli chodzi o obsade to mimo tego ze podobnie jak ja kiedys nie miezylem wszystkich parametrow a tylko ph ale mierzylem i tobie rowniez radze z prostej przyczyny - obecnie u mnie w domu leci kranowa z ph 8,3 a taka woda nienadaje sie do tego co zamierzam hodowac (neony, rozbory, ramirezy i przedziwne stworzenia denne) Wink co innego gdybym mial morskie ale to inna bajka.
Wiec przynajmiej podstawowe testy kup a cos doradzimy  Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2008, 09:06:01 »

co innego gdybym mial morskie ale to inna bajka.
Nic by to nie zmieniło. Do morskiego i tak nie lejesz kranówy Wink
Co innego malawi albo tanga Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2008, 09:10:42 »

Ryba rybie nie jest równa. Miałeś kiedyś paletki?

Przy 60W na 375 l to nie poszalejesz z roślinami. Masz odbłyśniki? Jakiej firmy są te świetlówki? Czy są to standardowe świetlówki montowane do obudowy wromaka? Jeśli tak jest to polecam żabienice, zwartki, nadwodki, bakopy, kabomby, nurzańce. Możesz rozbudować obudowę o jedną albo dwie 54W świetlówki T5, (np taką >>TU<<). Do tego potrzebujesz tylko statecznik elektroniczny (np taki: >>TU<< albo na 2 świetlówki: >>TU<<), 2 oprawki bryzgoszczelne z przewodem na każdą jedną świetlówkę (>>TU<<) oraz kabel z wyłącznikiem (>>TU<<) i na każdą świetlówkę 2 klamry do podmontowania pod obudową (>>TU<<).

Masz za mały filtr do tego akwarium, zwłaszcza jeśli chciałbyś w nim trzymać paletki i zbrojniki. Tu przydałby się jakiś wydajny filtr kubełkowy jak np Tetra Ex 1200 a ten wewnętrzny jaki teraz masz możesz używać jako  dodatkowy mechaniczny.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 09:14:40 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
seba75
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2008, 09:14:41 »

Nic by to nie zmieniło. Do morskiego i tak nie lejesz kranówy Wink
Co innego malawi albo tanga Wink

hahaha no jasne ze nie leje kranowy ( raczej nie wyobrazam sobie takiego odwaznego delikwenta )  Grin
chodzilo mi jedynie o wartosc ph gdzie odczyn 8,2 jest wartoscia wymagana przez organizmy morskie - zabrzmialo jak z ksiazki hehe  Wink

no i zapomnialem, ten styropian faktycznie sposob na amortyzacje super tylko czy ci sie to podoba ?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 09:17:46 wysłane przez seba75 » Zapisane
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2008, 10:33:42 »

Gdzie to akwa w ogóle stoi  Huh Na podłodze? Ta warstwa styropianu spod akwa jest przerazająca wrecz Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2008, 11:02:56 »

Prosisz o pomoc w doborze roślin w akwarium dla Palet, żeby nie było sam chciałeś  Wink

Do Paletowego akwarium tej wielkości polecam: 4 żabienice, kilka Pistii i KONIEC, nic więcej!

Lećmy dalej: filtr wewnętrzny może zostać, będzie służył jako mechaniczny, czyszczony raz w tygodniu do tego konieczny biologiczny kubeł z gąbą na wlocie, zebyś nosa tam nie wsadzał (do środka kubła oczywiście) częściej niż raz na rok.

Dalej: żwirek w 3 kolorach, hm... ładnie - oddaj kotu, jemu bardziej się przyda i do tego co kot z nim zrobić może, bardziej się nadaje niż do akwa z Paletami. I leć po piach do sklepu, powyższą radę docenisz, jak będziesz próbował powybierać resztki mięcha spomiędzy kamków i dziwił się, czemu twardość wody i Ph bez przerwy uparcie idzie w górę (tu mowa o tym ślicznym biały żwirku).

No i parametry, zmierzysz i zapewne okaże się, że bardziej pasują do Tangi, niż dla Palet i tu będzie dopiero zabawa, bo bez filtra RO i preparowania wody ani rusz  Grin

Podsumowując, zastanów się dobrze czy ziele, czy palety, bo na początku przygody ciężko będzie Ci pogodzić oba te światy.

Powyższe to oczywiście moje prywatne zdanie, można się z nim zgodzić lub nie.

HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2008, 11:14:58 »

Witam.
Hehe "czystą" masz wode Wink ja bym radził dać większe korzenie i roślinki które szybko rosną żeby akwa w szybki czasie zarosło się troche, no i parametry sobie zmierz wtedy sam bedziesz wiedzial najlepiej co do obsady.
pozdrawiam

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2008, 13:38:37 »

Po co tyle tego styropianu??? te kamienie jakoś tak nie naturalnie poukładane. Może lepiej ze 4 pielegnice pawiookie i kilka zbrojnikow. Tylko ze i tak bys musial akwa dostosować troszkę Undecided Undecided
Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2008, 16:20:51 »

Siemka King. Poczytałem to co mi napisałeś. I dałeś mi do myslenia Smiley. Może pomyśle o innych rybach (chodzi o palety).

Jeśli chodzi o styropian (został pomalowany na czarno), szafka jest dopiero w planach, ale będzie. Dot. kamieni, są one dlatego iż korzenie jeszcze całkowicie nie nasiąkły wodą i wypływaja mi na powierzchnię. Po jakimś czasie ich wyjmę.

Kupiłem rośliny:

-Bacopa Crenata - Bakopa Karbowana
-Cabomba Caroliniana - Kabomba Karolińska
-Vesicularia Montagne - Christmas Moss - X-moss
-Alternanthera roasefolia
-Hygrophila corymbosa
-Hygrophila glabra
-Lilaeopsis mauritiana
-Cryptocoryna rubella
-Ludwigia sp.
-Alternanthera lilacina

Fotkę zaktualizuję później w pierwszym watku.

Pozdro
Marcin Tongue
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2008, 17:02:20 »

Obecnie jestem już postiudich

po czym??, po studiach?? ( ciekawe jakich )

Myślę, że i terz tak będzie.

nawet siedmiolatek wie jak sie pisze TEŻ ( ciekawe czego tam na studiach uczą )

ja pisałem że to twoje akwarium nie jest estetyczne, chodziło mi o to po co Ty tyle tego styropianu nawaliles!!! Ten żwir i kamolce przypominają mi kamieniołom, a nie ameryke... no na początku to nie wygląda ciekawie... jak juz wszystko bedzie na miejscu, to podeślij fote Wink

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: