Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: fotografowanie ryb  (Przeczytany 1472 razy)
ala
Super aktywny

ala

« : Luty 09, 2008, 20:06:09 »

jak zrobić zdjęcie rybce? tak żeby było ją dobrze widać ,jak ustawić aparat, co ze światłem itd.?? macie jakieś doświadczenia ? szczególnie chodzi mi o te rybki które ani chwili nie potrafią ustać w miejscu i strasznie szybko pływają.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2008, 20:15:37 »

Dobrze jest jeśli aparat ma tryb "ACTION" (mój aparat HP PhotoSmart E427 to ma). Dzięki temu fotografowanie obiektów będących w ruchu jest łatwiejsze no i są one na zdjęciach mniej lub wogóle nie rozmazane.
Dodatkowo kiedy robię zdjęcie jakieś rybie, wyłączam flash'a bo to żadna przyjemność dostać błyskiem po oczach.
Jeśli robię zdjęcie z bardzo bliska ustawiam tryb macro.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2008, 20:25:00 »

dzięki za podpowiedż popróbuje jeszcze ...chodz z tą obsługą aparatu Undecided mam spory problem- może i te opcje o których piszesz i są ale nie mogę ich znalezć.. muszę poczekać na męża raczej.. Na razie na większości fotek nie ma wcale ryby bo nim zdążę cyknąć to ryba ucieka  Tongue a jak jest to jak plama wygląda Undecided

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 10:32:21 »

Jest już wątek na ten temat - tam jest sporo informacji
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1501.0.html
Zapraszam również tutaj
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=899

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 16:12:34 »

no tak dzięki . Już wiem na czym polega mój problem nie na tym aby zrobić dobre zdjęcie rybie, tylko na tym aby zrobić zdjęcie (jakiekolwiek byle by byo coś widać) pseudomugil(owi) furcatus(owi) a to zupenie co innego i to drugie graniczy z cudem Undecided

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: