Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Powierzchnia wody jest tłusta.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Powierzchnia wody jest tłusta.  (Przeczytany 15169 razy)
wawu-16
Nowy
*

« : Luty 10, 2008, 19:20:41 »

Posiadam dwa akwaria gdzie parametry wody są prawie identyczne. W obu pływają paletki. Lekka różnica jest w twardości wody. Pytanie moje jest takie. Dlaczego w jednym z nich na powierzchni okresowo pojawia się coś co przypomina mi tłustą  plamę. Od strony praktycznej:  chciałbym doiwiedzieć się co to jest i jak temu zapobiegać. Z mych obserwacji wynika, że jak do tej pory paletki moje są zdrowe, kolorowe, aktywne. Denerwuje  mnie ta tłusta plama. Proszę o jakeś porady. Pozdrawiam.
seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2008, 19:24:45 »

moze ktos z domowników wlał cos do akwa niechcaco albo włozył brudne palce
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2008, 19:29:34 »

IMO to kożuch bakteryjny nie powinien być grożny dla ryb Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2008, 19:38:02 »

moze ktos z domowników wlał cos do akwa niechcaco albo włozył brudne palce

Nie wiesz o czym mowa - nie pisz bzdur !!!
 A co do wspomnianej plamy - u mnie również się pojawiała i rybom nic nie było. Teraz też ją mam, jednak w akwarium nie ma ryb bo zbiornik dojrzewa. Mam jednak zamiar wyciągnąć deszczownię lekko nad lustro wody aby woda rozbijała plamę. Podobno można to zebrać gazetą, kładąc ją na powierzchnię wody.

wawu-16
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2008, 20:54:08 »

Gazetą bym odradzł bo co kto z nas wie o  papierze i farbach. Ja robiłem to wygotowaną gazą  jest jedynie półśrodek . Sposób natlenienia wody, deszczownia nie daje efektu. To co było na środku jest przy ściance akwarium. Jestem na etapie eksperymentów.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2008, 22:42:35 »

zwiększ ruch tafli wody i po problemie

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2008, 22:48:05 »

Są jeszce filtry powierzchniowe, ale mimo wszystko uważam, że szymonw ma racje-powinno wystarczyć...
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 23:06:35 wysłane przez agrest » Zapisane
wawu-16
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2008, 16:26:16 »

W moim przypadku tak też zrobiłem ale eksperyment okupiłem masą glonów na roślinkach od góry w głąb akwarium na jakieś 20 cm. Wyglądało to okropnie. Wróciłem do wcześniejszej metody, uspokoiłem powierzchnię wody i obecnie myszę patrzeć na tłustą plamę. Przy podmianie wody gazą oczyszczm powierzchnię i ta w koło. W akwarium tarliskowym paletek gdzie roślinność jast szczątkowa ten problem nie występuje. Woda płynie jak senny strumyk, glonów brak. Czekam na jakieś porady. Pozdrawiam.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2008, 16:33:42 »

jak pisze Ala, to korzuch bakteryjny. Zwiększenie ruchu tafli wody czy deszczownia nie zlikwiduje problemu. Spowoduje tylko to, że ten korzuch się otworzy ale będzie nadal istniał w odleglejszym miejscu powierzchni wody.

Jeśli korzuch pokrywa całą powierzchnię wody, to zmniejsza dotlenianie powierzchniowe wody. Ale najczęściej istnieje ruch tafli wody przez wylot filtra itp, więc wtedy taki korzuch nie sprawia zagrożenia.

Jeśli komuś ten korzuch mocno przeszkadza, to najlepszym rozwiązaniem jest SKIMMER podłączony do wlotu filtra. (Np. firmy Eheim albo Fluval).

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2008, 16:36:53 »

jak ktoś lubi gadżety to polecam skimmer fluvala, miałem to cacko podlączone u siebie, plama zniknęła ale urządzenie nie przypadło mi zbytniu do gustu i wróciłem do poprzedniego rozwiązania, generalnie skimmer działa i pomaga na takie "dolegliwości" z tym że zaczoł zapychać się roślinami pływającymi i innymi resztkami roślin
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2008, 16:39:13 »

generalnie skimmer działa i pomaga na takie "dolegliwości" z tym że zaczoł zapychać się roślinami pływającymi i innymi resztkami roślin

Dokładnie tak jest. Na szczęście pewien sprzedawca mnie ostrzegł i se tego nie kupiłem.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2008, 22:05:36 »

jak pisze Ala, to korzuch bakteryjny. Zwiększenie ruchu tafli wody czy deszczownia nie zlikwiduje problemu. Spowoduje tylko to, że ten korzuch się otworzy ale będzie nadal istniał w odleglejszym miejscu powierzchni wody.

zlikwiduje zlikwiduje.  u mnie na 2 godź. fzn2 po czyszczeniu wkładów podkręciłem na pół mocy, potem spowrotem na minimum i nie ma śladu po korzuchu.   

wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe

« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2008, 07:46:31 »

ja zauważyłem że ten kożuch robi się od lania nawozów dla roślin.
początkowo stosowałem planta activ i kożuch był, następnie ok 10dni nie lałem nic kożucha nie było, a teraz leję PG i kożuch powrócił ale zlikwidowałem go kierując wylot filtra na taflę

Zapraszam na stronę http://www.szewczyk.e-swinoujscie.pl/
W naszym sklepie można nabyć wszystko do pielęgnacji obuwia i stóp

Polecam! http://www.neszama.blogspot.com/
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2008, 10:50:35 »

Muszę przyznać, że macie ciekawe spostrzeżenia. U mnie kożuch czy też raczej tłusta plama pojawia się tylko przy dozowaniu CO2 z bimbrowni. Kilka godzin po wyłączeniu CO2 plama znika (przy niewielkim ruchu wody) Co wy na to?
wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe

« Odpowiedz #14 : Luty 14, 2008, 14:34:02 »

ja nie nawoziłem niczym ale podawałem co2 i kożuch znikł a po dodaniu nawozów pojawił się na nowo   

Zapraszam na stronę http://www.szewczyk.e-swinoujscie.pl/
W naszym sklepie można nabyć wszystko do pielęgnacji obuwia i stóp

Polecam! http://www.neszama.blogspot.com/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: