Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanko  (Przeczytany 4520 razy)
jog
Zainteresowany
**

« : Maj 18, 2004, 17:55:32 »

ej pytanie wiecie co mozna poradzic na zieloną wode??
bo mam takowa w akwarium to chyba sie tak nazywa zielona woda:D
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2004, 18:10:20 »

Pewnie glony w Twoim akwarium mają się świetnie. Zwalczanie - mechanicznie (po prostu usuwasz je np. skrobakiem), ryby np. glonojady (ale bądźmy szczerzy, że one nie załatwią sprawy w 100%), a w ostateczności chemia (tu bardziej doświadczeni Ci doradzą). Powodzenia!
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2004, 19:22:11 »

Chemię odradzam. Wymieniaj regularnie wodę. Długo nie zmieniana woda posiada duże stężenie azotanów, co sprzyja nadmiernemu rozwojowi glonów... Acha, ma to być odstana woda, nie posiadająca chloru i innych szkodliwych substancji...
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2004, 20:11:27 »

Zredukuj światło w aqa  Smiley

Pozdrawiam wszystkich :-)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2004, 20:32:02 »

Cytat: Przem
Wymieniaj regularnie wodę. Długo nie zmieniana woda posiada duże stężenie azotanów, co sprzyja nadmiernemu rozwojowi glonów

To znaczy nie wymieniaj całej wody, ale rób podmiany. O to Ci chodziło Przem? Wymiana całej wody powoduje, że akwarium musi od początku dojrzewać...
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2004, 08:58:23 »

Zielona woda jest efektem zakwitu jednokomórkowych glonów (zielenic najczęściej), czyli w akwa masz za dużo "nawozów".
Jeśli masz przyzwoite oświetlenie i szybkorosnące rośliny (walisneria etc) wystarczy intensywniejsza podmiana wody i ograniczenie karmienia ryb.

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
michał
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 19, 2004, 10:23:42 »

możesz siępokusić wpuszczeni 3-4 otosków rosną do 3 cm ale z glonami radzą sobie  :good!:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2004, 11:19:27 »

być może aqua masz na przeciwko światła słoneczngo czyli na przeciwko okna. Takie światło i nie wymienianie regularnie wody prowadzi do właśnie takiej sytuacji no ja zwalczyłem to zasłonięciem jednego okna i wlałem ciut MFC i od ponad 3 lat nic mi nie rośnie:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2004, 12:12:51 »

Jest to tez nazywane " kwitnieniem wody ", zadbaj aby na akwarium nie padało bezposrednio swiatlo słoneczne bo ono jest najzestsza przyczyna tego zjawiska, wymieniaj tez regularnie wodę. Glonojady, takze otoski nic tu nie dadzą.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2004, 17:08:20 »

Cytat: mdramski
Cytat: Przem
Wymieniaj regularnie wodę. Długo nie zmieniana woda posiada duże stężenie azotanów, co sprzyja nadmiernemu rozwojowi glonów

To znaczy nie wymieniaj całej wody, ale rób podmiany. O to Ci chodziło Przem? Wymiana całej wody powoduje, że akwarium musi od początku dojrzewać...

Tak, o to mi chodziło. Po prostu zastosowałem skrót myślowy  :lol:
jog
Zainteresowany
**

ee
« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2004, 19:47:06 »

ale to chyba nie glony bo to nie jest na szybie a w wodzie;/ a wody nie nawoze;/
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2004, 20:45:20 »

no nie na szybie a w wodzie, czyli zakwit wody spowodowany wieloma gatunkami glonów tak naprawdę, lub bakterią Euglena zielona ( woda przeźroczysta ale zielona, ale to prędzej w nawożonej wodzie by wsytąpiło.)
Zadbaj aby na akwa nie padało bezpośrednio swiatlo słoneczne, podmieniaj regularnie wodę z odmulanie, a najlepszym rozwiazaniem byłaby lampa UV (montowana w filtrze wyposażonym w specjalne miejsce na nią) ale to wydatek.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2004, 21:02:55 »

Cytat: Tomlsv
, a najlepszym rozwiazaniem byłaby lampa UV (montowana w filtrze wyposażonym w specjalne miejsce na nią) ale to wydatek.

Bez przesady Tomlsv, UVka na zieloną wodę to trochę dywanowe bombardowanie komara (chociaż lepsze niż walenie anybiotyków), pilnowanie parametrów wody naprawdę powinno wystarczyć (acz UVka działa skutecznie i dodatkowo dezynfekuje wodę  Cheesy). Ostatnio stestowałem likwidację zielonej wody w akwa oświetlonym słońcem, metodą na nicnierobienie i też działa  Cool, wystarczy usunąć ryby i poczekać  Tongue  Tongue

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
jog
Zainteresowany
**

heh
« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2004, 07:21:04 »

no dobra sprobojemy odmulac i wymieniac Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: