Mietek89
Nowy
|
|
« : Luty 13, 2008, 20:40:58 » |
|
Witam Oto mój pierwszy watek na tym forum..
akwa 54l
OBSADA:
4x Neon Innesa 2x Gurami dwuplamiste (parka) 2x Grubowarg syjamski (kosiarka) 4x Danio tęczowe 1x Danio pręgowy (samiec) 4x Molinezja (Black molly) 1x Molinezja (Żółta- chyba taki rodzaj) 1x Mieczyk (czerwono czarny samiec) 1x Czierniczek Kuhla 1x Zbrojnik niebieski 2x Prętnik (pomarańczowe)
Wiem, wiem dużo tego jak na te akwa, ale moje pytanie polega na tym że właśnie jeden z prętników został brutalnie potraktowany dziura koło jeden z płetwy i nei wiem z jakiego powodu tak się stało jak można rozwiązać ten konflikt. Wiem akwa troszkę przerybione i może z tego powodu.
Jak byście mogli powiedzieć waszą opinie na temat tej obsady i co byście w niej zmienili..
Pozdrawiam Ja się dopiero uczę więc zasięgnąłem rady tutaj
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 21:59:22 wysłane przez Mietek89 »
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2008, 20:49:35 » |
|
moja opinia na temat obsady: tragedia! prętnik zostal tak potraktowany wlaśnie z powodu zbyt dużej ilości ryb w tak malym baniaku. Z ryb które masz mogą zostać tylko :neonki -dokup to rybka stadna np.10 , danio tęczowe i pręgowany (nie pręgowy -też dodaj żeby bylo z 5) , cierniooczek kuhla (nie czierniczek) -tak ze 3 mogą być. To wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2008, 21:12:01 » |
|
Nie jestem specjalistą w sprawie obsady(sam mam kłopoty z doborem,szczególnie ilości ryb,najlepiej wszystkie bym chciał mieć),ale z tego co wypisałeś to powinieneś mieć conajmniej akwarium powyżej150L,jak niewięcej.W tak małym akwarium jakie masz w tej chwili i takiej ilości ryb musi dochodzić do zwarć między jej mieszkańcami .A pamiętaj że te ryby jeszcze urosną i miejsca będzie jeszcze mniej. Musisz poczytać jakie ryby nadają się do twojego litrarzu i w jakiej ilości się je trzyma,i pytaj na forum jak czegoś niedoczytasz,a bardziej doświadczeni akwaryści ci napewno pomogą
|
|
|
|
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2008, 21:54:59 » |
|
Czyli gurami, molinezje i prętniki odpadają.. które z tych rybek mógł bym zostawić, bo resztę jak z tego wynika musiał bym oddać albo do sklepu, albo innemu akwaryście.. Bo robię dla kuzynki jej pierwsze akwa i będzie to 25l czyli mógłbym jej dać jakieś z mojego akwa..
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 21:58:20 wysłane przez Mietek89 »
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2008, 22:34:25 » |
|
Z twojej obsady nadają się do zostawienia danio(możesz dokupić pręgowane,kilka szt.),neony(możesz dokupić z 5szt),prętniki(dokup jeszcze samiczkę,nie oddawaj),niejestem pewien co do czerniooczka(nie czierniczek),ale jest to rybka stadna i potrzebuje conajmniej 60cm dł akwarium(tak podaje Wikipedia).Nie jestem też pewny czy ten mieczyk to nie platka(napisz jakią ma wielkość),jeśli platka to dokup ze 3szt. i będzie ok reszty się pozbądź.Dla twojej kuzynki z tego co masz to nienadają się żadne rybki oprócz neonów i może dokupić np; bojownika.A wogóle to takie małe akwarium dla pocztkującego to duże wyzwanie(ciężko utrzymać odpowiednie dla ryb porametry wody). Uważam że na początek powinna mieć taki litraż jaki masz ty i pamiętaj że apetyt rośnie w miarę jedzenia(ja miałem rok temu40L,a teraz założyłem240L)Lepiej dołorzyć odrazu stuwę niż później kupować wszystko drugi raz,a akwarium 25l,czy 60l to różnica pewnie około 100zł
|
|
|
|
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2008, 15:27:13 » |
|
Wiem, że małe akwa(25l), ale większego nie może mieć (za małe mieszkanie) mieczyk ma ok 4cm i ma taki czarny długi miecz z tylu.. Zrobie tak kuzynka dostanie: 4 mieczki, 4 neonki, a z resztę ekipy to chyba do zoologicznego oddam oczywiście te co nie pasują i takie jest rozwiązanie.. I dzisiaj padł ten poturbowany prętnik..
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2008, 16:39:07 » |
|
4 mieczyki do 25l. mieczyki nadają się do trzymania w akwariach powyżej 100l.
|
|
|
|
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2008, 18:42:35 » |
|
No to ładnie robią sprzedawcy w zoologicznych..
Tak, tak nadadzą się.. będzie idealna obsada..
Reasumując zainstalowałem brzęczyk w moim akwa i lata cały czas na maksa i może to im jak na razie wynagrodzi te nie dogodności, co o tym sądzicie..
|
|
|
|
|
|
|
kristo76d
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2008, 18:53:16 » |
|
witam:) nie jestem specjalistą ,ale już się tu troche naczytałem i z tego co mi się zdaje to na takie akwa to tylko neony bym zostawil (no może bym dołożył pare) a reszta rybk się nie nadaje. Danio lubi sobie szybko popływać a u ciebie nie ma gdzie a zamiast zbrojnika kup sobie może kiryski?? nawet dla jednego zbrojnika to za male to akwa : pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2008, 19:03:02 » |
|
Kiryski to ja mam, ale jaka parę byś dołożył..
Ale w akwa 54l to chyba danio ma gdzie popływać..
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2008, 19:18:31 » |
|
chyba raczej nie ...
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2008, 20:32:28 » |
|
(...)Nie jestem też pewny czy ten mieczyk to nie platka(napisz jakią ma wielkość),jeśli platka to dokup ze 3szt.(...)
Tutaj przesyłam fote mieczyka dla mario27-28 Staram się rozwiązać mój problem i już rozmawiałem w zoologu o oddaniu tych ryb.. .. w przyszłym tygodniu będę działał
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2008, 15:37:12 » |
|
Wydaje mi się że to mieczyk,chyba jakiś mieszaniec,albo jakaś odmiana ozdobna.Myślę że może zostać (ewentualnie)w twoim akwarium,ale musisz oddać ryby które wymieniliśmy że się nienadają,tylko nie kuzynce do tego kotniczka.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2008, 16:27:34 » |
|
Wydaje mi się że to mieczyk,chyba jakiś mieszaniec,
To mlody mieczyk albo mieczo-platka -musi odejść
|
|
|
|
|
|
|
Mietek89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2008, 17:30:27 » |
|
To mlody mieczyk albo mieczo-platka -musi odejść Czyli z ten obsady powinny zostać: 4x neonki 2x kiryski 1x cierniooczek 1x zbrojnik niebieski 2x kosiarki 1x prętnik A te do oddania 2x gurami dwuplamiste (parka) 4x danio tęczowe 1x danio pręgowy (samiec) 4x molinezja (Black molly) 1x molinezja (Żółta) 1x mieczyk (czerwono czarny samiec) No nic pogadamy z zoologiem i dam znać do czego doszedłem..
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2008, 19:00:57 wysłane przez Mietek89 »
|
|
|
|
|
|