Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo mętna woda co zrobić?  (Przeczytany 2566 razy)
kubayoo
Nowy
*

« : Luty 16, 2008, 10:53:28 »

Witam.
Założyłem akwarium wczoraj. Podłoże zrobiłem mieszając piasek, ziemie ogrodniczą, włókno kokosowe, chciałem dać keramzyt ale w ogrodniczym mi powiedzieli że narazie nie mają. Ekspedientka powiedziała że dobry też jest agroperlit więc kupiłem. Na tą warstwe położyłem taką siatkę co znalazłem w domu dziury ma gdzieś 0,5x0,3cm i na to żwir. Po wlaniu wody stopniowo okazało się że woda jest strasznie mętna poczekałem do rana ale dalej taka jest. Co mam zrobić?
Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2008, 11:03:54 »

a wypłukałeś dokładnie ten piasek i tą ziemie? włączyłeś filtr Huh
Włącz filtr i jutro powinno być dobrze Wink

[45] [15] [4]
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2008, 11:49:49 »

Czekaj cierpliwie o bedzie ok - woda sama sie wyklaruje Wink no i nie zapomnij o filtracji.
Pozdrawiam

kubayoo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2008, 12:30:23 »

ale jak mam wypłukć ziemie jak wleje wody wymieszam to zawsze woda bedzie czarna a przy wylaniu zniknie połowa ziemi
kubayoo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2008, 13:05:44 »

Bardzo proszę o pomoc. Rodzina chce mnie już z domu wyrzucić brudno w pokoju nie mówiąc już o łaźeńce a chciałbym dziś mieć akwa zrobione
karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2008, 18:48:13 »

Spróbuj może tą ziemię przez jakieś sitko przepłukać, z takimi dziurkami aby grudki nie przeleciały. Co do bałaganu to musisz niestety posprzątać (w łazience szczególnie; nie wiem czy pokój jest twój, bo jeśli tak to przecież u ciebie jest syf) Powodzenia;) mam nadzieję że się uda.

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2008, 18:53:42 »

plukać ziemie Huh to się mija z celem -albo nic z niej nie zostanie albo sam piach

michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2008, 20:43:19 »

Spróbuj może tą ziemię przez jakieś sitko przepłukać, z takimi dziurkami aby grudki nie przeleciały. Co do bałaganu to musisz niestety posprzątać (w łazience szczególnie; nie wiem czy pokój jest twój, bo jeśli tak to przecież u ciebie jest syf) Powodzenia;) mam nadzieję że się uda.
Nie polecam płukania przez sito, wogule nie polecam płukania ziemi. Wszystko co w niej najlepsze to właśnie wypłukasz. Radzę uzbroić sie w cierpliwość. Woda na dniach powinna sie wyklarować. pozdrawiam
Yrr
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 26, 2008, 08:10:04 »

chciałbym dziś mieć akwa zrobione
Akwarium nie zakłada się jedne dzień, nawet nie w 2.

Teraz jak już zbiornik zalany puść filtr na maksymalną moc, rób podmiany i czekaj aż woda się wyklaruje.

A jak rodzina się niecierpliwi, to zapytaj ich, czy do nowego mieszkania/domu też wprowadzali się na drugi dzień po zakupie ?

seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 26, 2008, 09:46:47 »

ja czekałem 4 dni zeby woda stała sie klarowna po załozeniu takiego podłoża poczekaj i zobaczysz
michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 26, 2008, 21:47:10 »

u mnie zanim sie woda wyklarowała tez mineło troche czasu. W akwarystyce grunt to cierpliwość. Tu nie ma nic od razu.
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2008, 20:35:57 »

Do ile maksymalnie dni woda może się klarować?

Czy w czasie dojrzewania akwarium należy robić podmiany?
michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2008, 19:28:38 »

Woda moze się klarować nawet ok. tygodnia, a w czasie dojrzewania nie musisz robić podmian,
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: