Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dodajecie sól do akwarium?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodajecie sól do akwarium?  (Przeczytany 21582 razy)
Jarek W
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 22, 2004, 15:00:30 »

no ja dzisiaj za 30 g zapłaciłem 1,50 PLN. W porównaniu do 2 zł za 2 kg wydaje się to horendalnie drogo  :evil: , ale z drugiej strony 1,50 zł raz na jakiś czas nie jest jakąś kwotą, z którą mógłbym sobie nie poradzić  Cheesy
Takie pytanie-czy wodę do podmiany też solimy przed wlaniem do akwa  :?:
Pozdrawiam

PS
Tom-w pewnym sklepie proponowali wodę osmotyczną za 0,10 zł/1 litr

Akwa 54 l
Zarybione:
Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli
zbrojniki niebieskie 2 szt.
kiryski spiżowe 4 szt.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Maj 22, 2004, 15:12:48 »

Tak solimy wodę przy podmiance w odpowiedniej proporcji.
Jeśli stosujesz np.1 łyżeczkę soli na 10l wody to przy podmianie obliczasz ile wody wymieniasz i odpowiednio solisz. Ja podmianę robię co tydzień 20l, więc stosuję 2 łyżeczki.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Maj 22, 2004, 15:24:12 »

Jeśli już tak rozmawiamy o tej soli to mam takie pytanie: W jednym z hipermarketów widziałam sól kamienną oraz sól morską. Tak się właśnie zastanawiam, czy któraś z tych rodzajów soli nadaje się do akwarium :?:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Jarek W
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Maj 22, 2004, 15:27:20 »

Z wcześniejszych postów wynika,że kamienną można stosować.
Pozdrawiam

Akwa 54 l
Zarybione:
Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli
zbrojniki niebieskie 2 szt.
kiryski spiżowe 4 szt.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 22, 2004, 19:39:46 »

Cytat: Jarek W
...ale z drugiej strony 1,50 zł raz na jakiś czas nie jest jakąś kwotą, z którą mógłbym sobie nie poradzić  Cheesy...

W sumie tak, ale ja musiałbym dodawać 2 takie woreczki przy każdej podmianie, a to daje koszt rzędu 16 zł/m-c  Cheesy .

385 l - dyskowce
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 22, 2004, 21:13:01 »

Cytat: atusia
Jeśli już tak rozmawiamy o tej soli to mam takie pytanie: W jednym z hipermarketów widziałam sól kamienną oraz sól morską. Tak się właśnie zastanawiam, czy któraś z tych rodzajów soli nadaje się do akwarium :?:

Sól morska ma skład dość poważnie różny od kamiennej (NaCl), smak również Tongue, np chyba większe stężenie SO4, Mg.

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 23, 2004, 14:24:37 »

Cytat: Jarek W
PS
Tom-w pewnym sklepie proponowali wodę osmotyczną za 0,10 zł/1 litr

Jarku ale ja piszę o " wodzie dla rybek " Wink. Jak ktoś kupuje wodę z R.O. to jest w stanie sprawdzić jej parametry a " specjalną wodę dla rybek" można wcisnąć niemal każdemu zielonemu jak jabłka w czerwcu amatorowi rybek Smiley. No ale uwaga bo jakiś sklepikarz podłapie od nas ten niecny pomysł.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
wik
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 24, 2004, 20:40:53 »

Sól kamienną stosuję wyłącznie wtedy gdy mam zmętnienie pierwotniacze (mleczna mętność). W zależności od stopnia "mętu"  Cheesy daję 2 do 4 łyżek soli na 350L. Na drugi dzień woda - kryształ.
Tak na codzień - nie daję.

Pozdrawiam
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: