Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Biały osad na tylnej szybie zewnętrznej - jak się go pozbyć
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały osad na tylnej szybie zewnętrznej - jak się go pozbyć  (Przeczytany 2647 razy)
Grzesiek903
Nowy
*

« : Luty 20, 2008, 17:28:37 »

Witam
Mam pewien problem związany z tylnią zewnętrzną szybą w akwarium, ponieważ znajduje się na niej jakiś biały osad i nie wiem czy go wyczyścić. Próbowałem juz różnymi środkami począwszy od zwykłego proszku poprzez cif, ajax, płyny do naczyń i szyb, benzyna, spirytus aż po chlorek metylu i nic nie da się z tym zrobić. Dodam jeszcze że wcześniej jak akwarium było u brata to miał on na tej szybie przyklejoną tapetę na wodę i nie było tego widać, a teraz nie mam tapety i widać białawe nacieki.
Pozdrawiam.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2008, 12:48:08 »

wodą z octem, jak osad zniknie to przemyj samą wodą i wytrzyj do sucha.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2008, 18:06:45 »

było u brata to miał on na tej szybie przyklejoną tapetę na wodę

a nie na olej czy wazeline?

jeśli to kamień od wody to j.w. - ocet najlepszy i najtańszy na wszysko (prysznic, kocher do wody, expres do kawy) i nie szkodliwy dla życia w przeciwieństwie do drogich środków jak Cilit Bang itp.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Grzesiek903
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2008, 21:51:16 »

nie, tapeta była przyklejona na wodę, ale często trzeba było ją przyklejać od nowa, bo woda wyparowywała i nie ciekawie to wyglądało, to później przykleiliśmy ją taśmą bezbarwną, ale tylko na rogach.
A co do tego octu z wodą to nic nie dało. Powiem jeszcze, że jak brat wziął żyletkę i zaczął powoli skrobać w jednym miejscu to mówił, że to powoli schodzi, ale jakbym miał tak robić to nie wiem czy bym się w 24h wyrobił.
Niżej podaje linki do zdjęć, które zrobiłem, możecie zobaczyć jak to wygląda.

http://img230.imageshack.us/img230/7828/img3605xi3.jpg
http://img218.imageshack.us/img218/7043/img3606yv4.jpg

Dzięki za odpowiedzi Smiley

lucynamak
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2008, 18:36:10 »

post z lutego ale temat dla mnie aktualny - Po czyszczeniu różnymi środkami szyba schnąc bielała   Angry.Przyklejona tapeta wyglądała  szaro -buro.Pod ręką miałam wazelinę kosmetyczna rumiankową ,smarowałam po kawałku szybę  i polerowalam suchą szmatką .Umocowałam tapete taśmą i...kolor wyszedł, bledszy ale kolor.Myślę,ze wazelina byłaby lepsza .Może znacie lepszy sposób? Pozdrawiam .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: