Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwny osad na powierzchni wody
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny osad na powierzchni wody  (Przeczytany 21894 razy)
tomyszek
Nowy
*

« : Luty 23, 2008, 13:08:33 »

Tydzień temu wystartował zbiornik. Pojawiła się prawdopodobnie błona białkowa. Koleżanka z forum Emi poradziła mi abym zwiększył ruch lustra wody- zrobiłem to. Błona zmniejszyła się. Wczoraj zamontowałem tło ze styropianu pomalowane zwykłą farbą (oczywiście za akwarium postawiłem i tło leżało przez ok 2 tygodnie żeby farba trochę odparowała). Dzisiaj rano zapalam światło, a tu znaczna biała błona(taka jakaś maź, jak paliwo). Gdy ją poklepuje spadają takie białe jakby paprochy.
Filtracja Fluval 204 Wkłady od dołu to wata, ceramika, caramika do połowy i przy samym wylocie siatka z torfem
Obsada: 1 glonojad
Rośliny: 0 (jutro jadę)

Narazie zastosowałem napowietrzacz, bo może jest to spowodowane mała ilością tlenu (sam już nie wiem) i ide po jakąś rurkę i będę się starał zrobić deszczownice.
Samym filtrem nie jestem wstanie osiągnąć dużych ruchów wody, bo coś stracił na ciśnieniu(wydaje mi się, że to przez siatkę z torfem)
Doradźcie co z tym zrobić. Dzięki wielkie za odpowiedzi.   
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 13:11:33 wysłane przez tomyszek » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2008, 16:49:40 »

masz pokrywę? czy po wlożeniu np.palca to coś się rozstępuje czy przylega do palca?

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2008, 16:57:55 »

Może coś z tego tła dostało ci się do akwarium(rozumiem że tło jest i będzie na zenątrz) i z tąd ta tłusta plama.Spróbuj zebrać to ,moze w gazę da radę,albo jakiś inny sposób.Wyjmij torf z filtra to zwiększy ci się przepływ i ruch wody,dodaj bakterie nilfiltracyjne,to przyspieszysz dojrzewanie.

tomyszek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2008, 17:44:39 »

Wyciągłem trochę torfu z filtra(zwiekszyło się ciśnienie) i już jest trochę lepiej. Jednak powłoka nadal jest. Pokrywe mam, gdy wsadze palec to sie rozstępuje.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2008, 17:56:44 »

Jest to pewnie korzuch bakteryjny,spróbuj zebrać go gazą z powierzchni,powinien wsiąknąć w nią i pozbędziesz się problemu Cheesy

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2008, 18:54:55 »

korzychy bakteryjne sa tylko i wylacznie wynikiem braku ruchu tafli wody Smiley proponuje sie niczym nie przejmowac- to co jak benzyna wyglada to wynik tez korzycha- postaraj sie po prostu mocniej ruszac tafla- napowietrzacz pomoze na pewno.
p.s. na pewno brakiem tlenu nie jest wywolany korzuch- on moze spowodowac brak tlenu bo utrudnia dyfuzje Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2008, 19:22:08 »

korzychy bakteryjne sa tylko i wylacznie wynikiem braku ruchu tafli wody Smiley
A ja się z kolegą nie zgodzę. U mnie tafla wody jest w ciągłym ruchu wywoływanym przez deszczownię umieszczoną na wysokości lustra wody (lustro wody także lekko faluje)i kożuszek jest.

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2008, 20:26:53 »

Cytat: PGR  Dzisiaj o 06:54:55
korzychy bakteryjne sa tylko i wylacznie wynikiem braku ruchu tafli wody 

A ja się z kolegą nie zgodzę. U mnie tafla wody jest w ciągłym ruchu wywoływanym przez deszczownię umieszczoną na wysokości lustra wody (lustro wody także lekko faluje)i kożuszek jest.
a ja się z kolegą w zupełności zgodzę u mnie też powierzchnia faluje a kożuszek pozostał, próbowałem ze skimmerem fluvala ale oprócz korzucha zbierał jeszcze resztki roślin i sie zapychał więc zrezygnowałem i korzuch mam dalej, może przez to rybom będzie cieplej  Grin
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2008, 22:23:29 »

Cytat: PGR  Dzisiaj o 06:54:55
korzychy bakteryjne sa tylko i wylacznie wynikiem braku ruchu tafli wody 

a ja się z kolegą w zupełności zgodzę u mnie też powierzchnia faluje a kożuszek pozostał, próbowałem ze skimmerem fluvala ale oprócz korzucha zbierał jeszcze resztki roślin i sie zapychał więc zrezygnowałem i korzuch mam dalej, może przez to rybom będzie cieplej  Grin
u mnie tez powierzchnia lekko falowala a i tak mialem korzuch- efekt uzyskuje sie dopiero przy "rozbiciu" tafli- czy to przez deszczownie czy powietrze z napowietrzacza- odpalilem na jeden dzien napowietrzanie i podnioslem fitr wyzej ku tafli wody- po 2 dniach przestalem napowietrzac i juz korzuch sie nie pojawil.

Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2008, 20:19:39 »

Ja od założenia zbiornika do dziś dnia mam "kożuszek". Akwa ma kilka miesięcy. Przypuszczam, że mogą to być zanieczyszczenia z mojego bazaltu. Pisałem już w którymś wątku o tym problemie. Mianowicie całkowite wypłukanie go jest niemożliwością. Już ktoś kiedyś pisał, że po kilku miesiącach może to ustąpić.
Chciałem się pochwalić moim sposobem ściągania kożuszka. Muszę to robić co drugi dzień.
Mianowicie kartką z gazety. Musi to być jakaś rasowa gazeta. Wiecie, taki miękki papier. Przydało by się, żeby był jak najmniej zadrukowany. Tu jest właśnie taki minus stosowania tej metody. Tusz drukarski rozpuszcza się w wodzie, więc szybko należy to czynić. W sumie to sam papier by się rozpuścił jak byśmy długo go trzymali na powierzchni.
Trzeba położyć go (w przeciągu 2,3 sekund widać jak nasiąka) i przeciągnąć po powierzchni zbierając w ten sposób osad. W razie potrzeby zabieg powtórzyć.
A propos tego tuszu to myślę, że dobra alternatywą byłby taki szary papier jak w sklepach owijają nim ścierwo albo jakieś wypieki.
Może za miękki nie będzie.

Inne propozycje ściągania kożuszka mile widziane.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2008, 11:15:49 »

Ja od założenia zbiornika do dziś dnia mam "kożuszek". Akwa ma kilka miesięcy. Przypuszczam, że mogą to być zanieczyszczenia z mojego bazaltu. Pisałem już w którymś wątku o tym problemie. Mianowicie całkowite wypłukanie go jest niemożliwością. Już ktoś kiedyś pisał, że po kilku miesiącach może to ustąpić.
Chciałem się pochwalić moim sposobem ściągania kożuszka. Muszę to robić co drugi dzień.
Mianowicie kartką z gazety. Musi to być jakaś rasowa gazeta. Wiecie, taki miękki papier. Przydało by się, żeby był jak najmniej zadrukowany. Tu jest właśnie taki minus stosowania tej metody. Tusz drukarski rozpuszcza się w wodzie, więc szybko należy to czynić. W sumie to sam papier by się rozpuścił jak byśmy długo go trzymali na powierzchni.
Trzeba położyć go (w przeciągu 2,3 sekund widać jak nasiąka) i przeciągnąć po powierzchni zbierając w ten sposób osad. W razie potrzeby zabieg powtórzyć.
A propos tego tuszu to myślę, że dobra alternatywą byłby taki szary papier jak w sklepach owijają nim ścierwo albo jakieś wypieki.
Może za miękki nie będzie.

istnieje duzo prostrzy, bezpieczniejszy ale pewnie drozszy sposob- LIGNINA (chyba sie tak to pisze) jest o wiele lepsza do tego i niezadrukowana Wink

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 21:16:04 »

Ręcznik papierowy,papier toaletowy też lepsze od gazety Cheesy

Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2008, 10:48:47 »

[/quote]
Ręcznik papierowy,papier toaletowy też lepsze od gazety Cheesy
[/quote]

Już sprawdziłem.
Lepszy - jedynie w kwestii tuszu drukarskiego.
Ręczniczek taki cholernie szybko nasiąka. Trzeba się uwijać.
Też zastanawam się czy papier tego typu nie zostawia drobnych cząstek w wodzie.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2008, 13:41:52 »

Nie zostawia Smiley
A dobrym rozwiązaniem na ten problem jest kupienie małego filtra np at-300f atmana obrócenie go do góry nogami tak aby pierwsza kreska wystawała ponad tafle wody strumień skierować w lewa lub prawą strne i osadu nie będzie , u mnie to sie sprawdza
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2008, 08:24:12 »

A nie lepiej kupić skimmer?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: