Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zelazo  (Przeczytany 3506 razy)
Legutas
Nowy
*

« : Maj 23, 2004, 20:29:13 »

Ile powinno wynosic stesenie zalaza w akwarium ?? tak zeby rosliny mialy dobry wzrost
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2004, 20:44:13 »

0,1-0,3 mg/L

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2004, 21:43:04 »

Dobry wzrost to nie tylko żelazo, jeszcze makro i mikroelementy, odpowiednie oświetlenie itd.Nadmiar żelaza powoduje rozwój glonów nitkowatych,brązowienie liści, niedobor Mn lub Zn

385 l - dyskowce
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2004, 11:20:25 »

Cytat: Sebastian
Dobry wzrost to nie tylko żelazo, jeszcze makro i mikroelementy, odpowiednie oświetlenie itd.Nadmiar żelaza powoduje rozwój glonów nitkowatych,brązowienie liści, niedobor Mn lub Zn

Czy po 15 ml Ferro Activ  AquaEl'a (połowa buteleczki do 200 l) mogły się w nadmiarze rozwinąć glony, raczej bardziej punktowe plamy niż nitkowate. Może to azotany lub większa dawka światła dziennego. Zaznaczę, że nie mam bezpośredniego nasłonecznienia, lecz rozproszone (no, może tylko wczesnym rankiem ze wschodu).
Czy zauważacie w swoich akwariach większy rozwój glonów wraz z nadejściem wiosny i wydłużeniem dnia.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Legutas
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2004, 14:08:08 »

Cytat: GP
Cytat: Sebastian

Czy po 15 ml Ferro Activ  AquaEl'a (połowa buteleczki do 200 l) mogły się w nadmiarze rozwinąć glony, raczej bardziej punktowe plamy niż nitkowate. Może to azotany lub większa dawka światła dziennego. Zaznaczę, że nie mam bezpośredniego nasłonecznienia, lecz rozproszone (no, może tylko wczesnym rankiem ze wschodu).
Czy zauważacie w swoich akwariach większy rozwój glonów wraz z nadejściem wiosny i wydłużeniem dnia.

Mi sie tak zrobilo ,, musialem zasotoswac Algizit Tetry
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2004, 20:28:17 »

Miałem ostatnio atak sinic, na szczęście już opanowany.Innych glonów nie mam, ale okna są częściowo przysłonięte żaluzjami.Co do glonów na szybach (kropeczki) to trzeba sie do nich przyzwyczaić, są oznaką dobrych warunków w akwa.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: