Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie Ramirezek  (Przeczytany 1463 razy)
Anfield
T29
Stały użytkownik

« : Luty 26, 2008, 23:18:26 »

Jak w temacie, a konkretnie chodzi o samca.

Siedzi sobie u mnie w baniaku 60 l parka Ramirezek, mam je od ok. 1 miesiąca (samiec był wpuszczony niestety trochę wcześniej niż samica).  Cool

Ramirezki odbyły już jedno tarło, ikra tradycyjnie jak to przy pierwszym tarle po ok. 2-3 dniach zniknęła, napewno została zjedzona.

Problem polega na tym, że od tego tarła samcowi odwaliło, non stop goni samiczkę, nie daje jej w ogóle dopłynąć do dna, ustawia ją cały czas po kątach akwa i przy powierzchni, gdy ta chce podpłynąć do dna jest goniona i podgryzana.
Przy karmieniu samiec nie daje dojść samicy do pożywienia, żeby ta mogła w spokoju żerować muszę go odłowić lub umieścić za siatką.. fakt faktem w akwa teraz zrobiło się trochę łyso i jest mniej kryjówek bo musiałem pozbyć się całej kabomby, była jakaś słaba i rwała się nawet przy lekkim prądzie wody z filtra, efektem czego po całym akwa pływały jej kawałki, ale to osobny temat.  Wink

Ostatnio zauważyłem jeszcze coś czego nie rozumiem, powiecie że człek ze mnie prosty i nierozumny nad wyraz zapewne  Cheesy

Kiedy gaszę światło w akwa nawet, gdy jest to w ciągu dnia i pomimo zgaszonego światła w akwa nie jest całkiem ciemno (półmrok) Ramirezki pływają zgodnie obok siebie, samica może pływać gdzie jej się chce, a samiec jej nie zaczepia, nawet wygląda jakby pilnował żeby miała spokój od reszty obsady.. do tego nie goni jej przy karmieniu.. jedzą razem wrzuconą tabletkę przy dnie i jest spokój nawet się o nią nie biją.. zero agresji ze strony tego samca..

Pomyślałem, że to sprawdzę i wykonałem test, kilkukrotnie gasiłem światło, czekałem aż parka zacznie pływać razem lub przynajmniej blisko siebie i zapalałem światło, za każdym razem samiec kilka sekund po zapaleniu światła goni samice po całym akwa..

Czy ktoś potrafi mi to racjonalnie wytłumaczyć?  Smiley A może nawet coś na to poradzić?  Wink

Za wszelkie próby dzieki  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2008, 23:20:33 wysłane przez Dagnabbit » Zapisane

T29 Cheesy
Pozdrawiam
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 23:40:23 »

Mój drogi , przedewszystkim , napisz jakie masz swiatło , niektóre ryby dostają szału od nieodpowiedniego swiatła !! , zmień swiatło na inne , a jesli i to nie pomoze to albo odłów samca i daj go komuś jak chesz mieć swiatło albo wogole go nie pal. POZDROWIENIA , acha odłów jeszcze samca w siatkę i zapal swiatło , niech samiec bedzie w siatce a samica pływa spokojnie. niech patrzy jak nie moze jej poganiać to wkońcu sie znudzi i przestanie. SKUTKUJE NIERAZ !!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: