Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Arowana syrebrna - prosba o info
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Arowana syrebrna - prosba o info  (Przeczytany 12880 razy)
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« : Listopad 01, 2003, 23:31:52 »

Witam,

Mam pytanie o troche informacji na temat bardzo osobliwej ryby a mianowicie - Osteoglossum bicirrhosum (Arowana syrebrna). Jakie ma wymagania, jak duzego akwa potrzebuje i czy sie rozmnaza w akwa? Za wszystkie informacje z gory dziekuje.

Pozdrawiam
Maciek Szulc
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2003, 09:07:34 »

cytat z AkwaFoto:

(Cuvier, 1829). Występuje w Amazonce. Dorasta do 120 cm długości. Wszystkożerna, w naturalnym środowisku żywi się rybami, poluje także na duże owady ponad powierzchnią wody. Optymalna temperatura 25-28°C, pH około 7,0, woda miękka do średnio twardej.

w programie tv o tych rybach widziałem akcję, kiedy to maleństwo polowało na małpy siedzące na drzewie na wysokości metra nad taflą wody...

gg:1384140
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2003, 18:18:56 »

na malpy? to lekkie przegiecie....Smiley))

ale ja w austrii w sklepie akwarystycznym widzialem takie metrowe.... i nie powiem paszcze to mialy taka konkretna:)))

Pozdrawiam
Maciek Szulc
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2003, 19:27:15 »

Cytat: Maciek Szulc
na malpy? to lekkie przegiecie...

Na serio, ja też widziałem jak polowały na małpy...

GG 2968825
Tlen Kor3
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2003, 19:46:24 »

Taka ryba wymaga bardzo dużego akwarium niewiem nawet po co ta ryba jest trzymana w sztucznych warunkach, nigdy nie uzyska sie takich warunków żeby chociaż godnie żyła.
Jeżeli podoba Ci sie taki typ ryby to kup sobie stadko motylowców, są pod względem wymagań i wyglądu takie same i potrzeba mniejszego akwarium, poza tym tańsze (10 - 15zł) i łatwiejsze do wykarmienia.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2003, 22:06:07 »

Na razie nie chce ich trzymac w moim wzglednie malym akwa (200l.) pytam z ciekawosci, no moze kiedys jak zmienie akwa.... pozatym mozna kupic mlode, a jak przekrocza pewne rozmiary to sprzedac. w zoo w akwariach maja niekiepskie okazy!:)

Pozdrawiam
Maciek Szulc
mariuszminio83
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2010, 18:37:01 »

Ja swoja silver arowana dostalem w prezencie od brata, kosztowala 78$ i trzymalem ja w 35-45 gal, karmilem ja swierszczami, sercem wolowym - je z reki bardzo fajne doswiadczenie, oczywiscie zywe rybki raka czy zaby tez nie odpusci, nie zjada pokarmu z dna wiec jak martwy pokarm opadnie [ granulat lub serducho] raczej jest spisane na straty, trzeba czesto podmieniac wode a system filtracji musi byc na wysokim poziomie z racji tego ze jest miesozerna ma straszne odchody. Po niecalym roku ma 40 pare cm i dalej rosnie choc wolniej bo zbiornik byl juz za maly teraz licze ze bedzie rosla szybciej w nowym 90 gal zbiorniku. Jest piekna nie chowa sie nie jak rybki ktore trzymalem wczesniej no moze poza red tiger oscar - straszne smieciuchy i generalnie terrorysci akwarium.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2010, 18:45:32 »

mariuszminio83- nie uważasz, że nawet 90 galonów to zdecydowanie za mały zbiornik arowany?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2010, 20:53:08 »

Minimalny zbiornik dla arowany powinien mieć ze 4 metry długości, tak uważam i mówiąc to nie przesadzam, a wręcz myślę, że to i tak za mało, bo to w końcu tylko 4x jej długość, a 340l?? To dla niej jak dla Bojownika kubek.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 22:07:36 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2010, 22:05:19 »

Najczęściej arowany pływają w za małych zbiornikach, a kilka już widziałem, wszystko zbiorniki były dobrze przykryte.
Ludzie chcą mieć ładną rybę, ozdobę restauracji a brakuje im miejsca i finansów na duży zbiornik.
Arowany nie powinny być trzymane w akwariach, nawet małe, które mają dość miejsca, a potem lądują w ciasnocie, bo szybko rosną. 
mariuszminio83
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2010, 02:25:52 »

Szczerze gdyby moje warunki mieszkaniowe pozwolily zorganizowal bym wiekszy zbiornik, mieszkam na ostatnim pietrze w budynku ponad stu letnim o podloge juz sie martwie [moze ktos z was ma pojecie o konstrucjach w usa ] wiec nie mam wyboru, a rybki nie oddam bo nie mysle ze tu trafi lepiej
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2010, 08:28:09 »

Arowany są tak porządane, że możesz ją sprzedać, a nie oddawać, będzie jej na pewno lepiej Smiley, bo po co ma się męczyć w tym akwarium, nie urośnie tam nawet do 50 cm zapewne, chyba, że już ją taką kupiłeś, co do powiększania akwa to można wzmocnić strop drutami.
mariuszminio83
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 30, 2010, 13:47:25 »

Ale ty zabawny jestes  Wink , arowane mozesz tu kupic w prawie kazdym zoologicznym [srebrna czy australijska] ja ja dostalem miala moze 10 cm, ma ponad 40 i na 100% bedzie wieksza niz 50 cm,  papa
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #13 : Sierpień 30, 2010, 14:18:09 »

Zabawny nie zabawny - Twoja ryba szczęśliwa nie jest.
Arowana męczy się w Twoim zboirniku i jesteś za to odpowiedzialny Ty.
Poczytaj też o karłowaceniu ryb.
Po co tutaj napisałeś? Chyba, żeby się pochwalić...
Albo zaabsorbuj wiedzę od doświadczonych użytkowników albo nie wchodź na forum, bo prawie każdy będzie tutaj Ci mówił, że nie masz warunków na trzymanie tego stworzenia.

Ja powiem tak: 500dł 90 wys. 150 szer. takie wg mnie są odpowiednie rozmiary zbiornika dla dorosłej arowany.
Jak łatwo policzyć jest to 6750 litrów Tongue

I consider myself as a one fish wolf pack
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2010, 19:36:55 »

Ale ty zabawny jestes  Wink , arowane mozesz tu kupic w prawie kazdym zoologicznym [srebrna czy australijska] ja ja dostalem miala moze 10 cm, ma ponad 40 i na 100% bedzie wieksza niz 50 cm,  papa
Nie wiem jak jest w NY, u nas są one rzadkością, lub na zamówienie i to najczęściej w dużych miastach, bo po prostu nie ma warunków na to, żeby je trzymać w sklepach, a i popyt na nie nie jest zbyt duży i najczęściej trafiają do za małych zbiorników. Poza tym, niech Ci nawet urośnie do tych 50 cm to i tak będzie to o 50 za mało, a zajmowała będzie 1/3 zbiornika i po co Ci to?? Jak chce się coś mieć to trzeba mieć warunki.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: