Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Zakładam akwa 300 L pomóżcie dobrac filtr i inne
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam akwa 300 L pomóżcie dobrac filtr i inne  (Przeczytany 21245 razy)
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #60 : Marzec 04, 2008, 09:07:58 »

Z akwarium jest jak z budową domu:(. Kupisz szkło to tak samo jak wybudujesz dom . Stan surowy , zamknięty. Potem zaczynają się schody. Warto powoli sobie kupować po sprzęcie...a w podsumowaniu i tak później okaże się , że najwięcej kasy idzie na pierdoły.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #61 : Marzec 04, 2008, 09:11:26 »

Heh co do kasy to nie powiem tanie hobby to nie jest ale fajne Smiley
Jak ktoś dla mnie kombinuje że wyjdzie drogo i ogranicza koszty to z deczka farsa bo prędzej czy później okazuje sie że dokupuje masę sprzętu za który mógł zaoszczędzić przy pierwszym zakupie.
Najgorzej jak samemu nie wie czego się chce .
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 09:14:21 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
seba75
Gość
« Odpowiedz #62 : Marzec 04, 2008, 09:23:26 »

Jak ktoś dla mnie kombinuje że wyjdzie drogo i ogranicza koszty

heh Turysto mowa o mnie?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #63 : Marzec 04, 2008, 09:31:31 »

Jak ktoś dla mnie kombinuje że wyjdzie drogo i ogranicza koszty

heh Turysto mowa o mnie?
Ogólnie nawet o sobie bo też zrobiłem nie przemyślane zakupy kiedyś a można było całkiem inaczej Smiley
seba75
Gość
« Odpowiedz #64 : Marzec 04, 2008, 09:39:17 »

z doswiadczenia wiem ze ten co nazbyt oszczedza w efekcie przeplaca dwa razy, jesli chodzi o mnie to zalozylem sobie powiedzmy "zwykle" podloze z malym ulepszeniem bo mi nie zalezy na co tygodniowej przycince i total buszu Smiley wrecz przeciwnie - niech rosliny sie ladnie rozrosna i stoja w miejscu  Smiley ( zart ) poprostu chodzi o czas
a co do bazaltu to ja akurat nie moge go miec bo beda ryby kopiace itd.
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #65 : Marzec 04, 2008, 14:29:58 »

No to tak.
Mysle ze bede wzrorowla sie na seba75 Smiley. Nie chce miec buszu.
Może dam z 1 cm tego Fltusa (tylko nie wiem czy jest sens).
Nie chce zeby wyszlo że mi nic nie bedzie chcialo rosnac.
A co do Filtrow to dwa sposrod Jbl 250, Tetra ex 700 i Fluval 205.
Tylko zastanawiam sie nad konfiguracja tych filtrow. Bo już ktos mówil że jak dwa filtry to jeden BIO a drugi mechaniczny.
A ja mysle zeby dwa zostawic tak jak sa, dlatego że w tym BIO (czyli wogle bez filtracji mech. dobrze rozumiem? ) te bio-kule,
ceramika itp bedzie sie szybciej zapychac i trzeba bedzie czesciej wymieniac. Undecided
A jeszcze mam pomysl co do ustawienia wezy w akwa.Smiley
1. Filtr: wylotowy wąż filtra na grzalke, wlotowy po drugiej stronie akwa
2. Filtr: wylotowy - deszczownica, wlotowy przy wylotowym 1 filtra.
Ustawienie grzalki pionowe na bocznej stronie akwa.
Grzalka (planowana) Jager 250W
Wiec mylse że to nie dokonca jest tak ze nie wiem czego chce Smiley
Ciekawe czy ktos do startu akwa przygotowywal sie 4 - 6 miechow Wink
PS:
zdobyc wszyskie informacje = sukces akwa Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 15:04:03 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Marzec 04, 2008, 14:50:21 »

Proponuję ustawić to tak, aby wylot z filtra był kierowany na grzałke. Jeśli zagrzana woda trafi do filtra, po drodze znowu sie ochłodzi, czego efektem bedzie dłuższe nagrzewanie wody. Chodzi o to, żeby woda nagrzana rozeszła się do akwa, a nie na zewnątrz.

Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #67 : Marzec 04, 2008, 14:58:41 »

Proponuję ustawić to tak, aby wylot z filtra był kierowany na grzałke. Jeśli zagrzana woda trafi do filtra, po drodze znowu sie ochłodzi, czego efektem bedzie dłuższe nagrzewanie wody. Chodzi o to, żeby woda nagrzana rozeszła się do akwa, a nie na zewnątrz.

Sorki opcja za chwilke opcja zmien Wink
Chodzilo mi o to, tylko zle zdefinowalem Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 15:02:14 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #68 : Marzec 04, 2008, 19:26:33 »

Witam.
Mam pytanie - pytam bo juz nie mam pojecia czy to czego uzywa sie do filtracji to kerMAzyt czy kerAMzyt ? bo w ogrodniczym mają tylko KERAMZYT! Pytając o kerMAzyt sprzedawca poprawiał mnie i mówił że chodzi pewnie o kerAMzyt a ja już nie mam pojecia:(. Druga sprawa 2 filtry to 2x więcej rurek w akwa i 2x mniej miejsca pod akwa i 2x więcej awarii hehehe ale filtracja fajniejsza:) A i jeszcze jedno (pewnie za to mnie "zjecie") oglądałem te filtry tetry 700 i 1200 ale dopiero po tym jak kupiłem drugiego 2228 i stwierdzam - dobrze ze "przepłaciłem" Smiley) EX 1200 sprzedawca sam mi odradzał a wyglądało to tak: sprzedawca mówi - mam oststni 1200 ale tobie go nie polecam za często miałem złych na mnie klientów chcących zwrotu pieniedzy i juz tego nie zamawiam. To tyle proszę "nie bijcie mocno".

seba75
Gość
« Odpowiedz #69 : Marzec 04, 2008, 21:40:00 »

Witam.
Mam pytanie - pytam bo juz nie mam pojecia czy to czego uzywa sie do filtracji to kerMAzyt czy kerAMzyt ? bo w ogrodniczym mają tylko KERAMZYT! Pytając o kerMAzyt sprzedawca poprawiał mnie i mówił że chodzi pewnie o kerAMzyt a ja już nie mam pojecia:(. Druga sprawa 2 filtry to 2x więcej rurek w akwa i 2x mniej miejsca pod akwa i 2x więcej awarii hehehe ale filtracja fajniejsza:) A i jeszcze jedno (pewnie za to mnie "zjecie") oglądałem te filtry tetry 700 i 1200 ale dopiero po tym jak kupiłem drugiego 2228 i stwierdzam - dobrze ze "przepłaciłem" Smiley) EX 1200 sprzedawca sam mi odradzał a wyglądało to tak: sprzedawca mówi - mam oststni 1200 ale tobie go nie polecam za często miałem złych na mnie klientów chcących zwrotu pieniedzy i juz tego nie zamawiam. To tyle proszę "nie bijcie mocno".

wiec karmazyt i keramzyt jeden kij dwa konce  Wink to samo czasem sie ktos przejezyczy i wychodzi podobnie

co do filtra to ja Cie przynajmiej nie zjem hehe, u mnie w sklepach wszedzie polecaja fluvale i tertry a jak pytam dlaczego to czesci zamienne sa tanie - czyli sobie mysle swietnie Undecided Ja jak rozpakowalem mojego 2228 to mnie wrylo - wszystko wyglada profesjonalnie i pasuje do siebie elegancko, mam tyko nadzieje ze bedzie chulac bez awaryjnie dlugi czas  Smiley

Nie chce zeby wyszlo że mi nic nie bedzie chcialo rosnac.

przesada  Wink bedzie rosnac, co do 1cm fitusa to mysle ze bez sensu daj keramzyt ale z 2,5- 3 cm
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Marzec 04, 2008, 22:23:51 »

Ok.
Co do filtra to jak narazie pierwszy jest Jbl 250 potem Fluval 205, na koncu Tetra ex 700.
O fluvalu czytalem jeden post, bylo napisane ze cos tam latwo polamac w nim Wink. Ale tak to jest spoko. Tetra to 50/50.
Chyba o Jbl-u najmniej zlego Wink.
PS: To powinno byc w drugim moim watku, ale dzis zniechecilem sie do HQI. Wiec teraz swietlowki Smiley
Musze znowu o swietlowkach przeczytac, zeby moje pytania sie nie powtarzaly Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 22:26:37 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #71 : Marzec 04, 2008, 22:27:42 »

heheh lo matko to sie porobilo co z tymi swietlowkami  Cheesy ?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #72 : Marzec 04, 2008, 22:33:11 »

Ok.
Co do filtra to jak narazie pierwszy jest Jbl 250 potem Fluval 205, na koncu Tetra ex 700.
O fluvalu czytalem jeden post, bylo napisane ze cos tam latwo polamac w nim Wink. Ale tak to jest spoko. Tetra to 50/50.
Chyba o Jbl-u najmniej zlego Wink.
PS: To powinno byc w drugim moim watku, ale dzis zniechecilem sie do HQI. Wiec teraz swietlowki Smiley
Musze znowu o swietlowkach przeczytac, zeby moje pytania sie nie powtarzaly Wink
Uwaga na jbl 250 zdarzają się w tej serii 250 usterki typu cieknie
ps no to Ci utrudniłem  Good !
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Marzec 04, 2008, 23:07:55 »

Heh
Im wiecej czytam tym wiecej "trudnosci"
Najgorzej ze nie mialem z tym wszystkim nigdy do czynienia Smiley
Co do swietlowek to juz gdzies to pisalem Wink
Moj styl to Philips 965, AiMDayHiGlow. Inne to już takie w strone niebieskiego lub żóltego. ArcadiaFreshwater, FloraSet, Philips 840.
Na poczatek 2 x 54 W z mozliwoscia 3 x 54 W Smiley
A moze zamiast tej trzeciej 54 W, zwykla 6500 K 39 W Smiley
Zastanawiam sie czy te T5 54 W (115 cm) wejda do mojego akwa (120 cm)
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 23:26:37 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #74 : Marzec 04, 2008, 23:33:19 »

chyba za duzo kombinujesz Wink co to sa za swietlowki ? t5 czy t8?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: