Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Czy samiec może urodzić młode gupiki ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy samiec może urodzić młode gupiki ?  (Przeczytany 7399 razy)
filipos26
Stały użytkownik

« : Luty 29, 2008, 22:26:57 »

Czy samiec może urodzić gupiki ?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2008, 22:27:47 »

nie
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2008, 22:30:49 »

A czy facet może urodzić dziecko ???bo jeszcze o takim przypadku nie słyszałem,ale wiesz medycyna idzie do przodu i mszystko może się zdzrzyć Shocked w niedługim czsie Wink

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2008, 22:36:38 »

A czy facet może urodzić dziecko ???bo jeszcze o takim przypadku nie słyszałem,ale wiesz medycyna idzie do przodu i mszystko może się zdzrzyć Shocked w niedługim czsie Wink
samiec mieczyka może zostać samicą i na odwrót  i co powiesz ?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2008, 22:38:25 »

No o tym słyszałem,ale gupików to nie dotyczy prawda.

adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2008, 22:40:16 »

A może pomyliłeś samca z samicą ?  Grin

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2008, 22:46:27 »

Grin Grin Grin EEE Turysta możesz mi wytłumaczyć jak to się dzieje z tymi mieczykiam pierwszy raz słysze takie coś...

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2008, 23:16:32 »

Tuuurysta, samica w samca tak ale na odwrót NIE!  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2008, 01:12:56 »

no Emi święta racja kto by zrozumiał kobiety widać u rybek to samo Smiley

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2008, 01:28:38 »

Dokładnie tak. Przebywając na izbie chorych parę tygodni w wojsku tamtejszy chorąży miał ze dwa bodajże akwaria i na własne oczy widziałem jak dużej starej samicy jednocześnie wyrastał miecz i gonopodium. Stary wojak na moje pytania zarzekał się że to jego najlepsza samica i mi niemal nawrzucał jak powiedziałem co się z nią dzieje.
Po czasie sam mi przyznał rację i był bardziej niż zdziwiony.
Po tym doświadczeniu bardzo sceptycznie traktuję wzmianki że to nieprawda gdyż są to pózno dojrzewające samce. Od dzieciaka oglądałem mieczyki ojca i ciągłe hodowanie więc i te pózno dojrzewające samce wiem jak wygladają.
Nie spotkałem się jednak z opinią czy ci "transseksualiści" faktycznie są zdolni do zapładniania.

Co do gupików to ponoć dodawanie jednego z rodzaju testosterów(męskich hormonów) do młodych gupików czy samicy w ciąży powoduje że wyrastają nam same samce.
Owszem, nie sadzę by taki sztuczny samiec miał urodzić młode mimo to, azja sprzedaje prawie same samce a ich jakość podobnie jak samic gdy się trafią jest żenująca w hodowli o czym na własnej skórze się przekonałem.
A tak jakoś mi się przypomniało mimo woli z tymi mieczami. Wink
kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2008, 09:39:35 »

u mnie w akwa teraz tak samo sie dzieje. Ładna samica zamienia się w samca rosnie jej miecz i gonopodium, ale najlepsze w tym jest to, że mój platynek z ktorym ta samica miala potomstwo jeszcze się nie skapnął, ze ona jest już samcem http://porady.zdrowo.info.pl/prenatalna.html
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 13:15:55 wysłane przez kristix14 » Zapisane
portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2008, 13:05:39 »

U mieczyków też tak miałem - było 4 samice i 2 samce po 6 miesiącach zostały 2 samice i 4 samce Wink trzeba było oddać część samców bo zaczeły walczyć - 2 nawet współpracowały i razem atakowały pozostałe.... na szczęście małe które później wyrosły to w większości samice (na razie) Grin inna sprawa, że po każdym rozrodzie lwią część oddawałem znajomym więc nawet nie wiem co u nich wyrosło Wink 
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 01, 2008, 17:17:16 »

Niestety samce gupikow nie rodzą, wyjątkiem w świecie ryb jest tylko samiec konika morskiego Wink, niektóre gatunki można hodować w akwariach oczywiście morskich. papa

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 01, 2008, 20:39:10 »

Nie spotkałem się jednak z opinią czy ci "transseksualiści" faktycznie są zdolni do zapładniania.

Są zdolni. Właśnie po to sobie to natura wymyślła. Jeśli z jakis przyczyn brak samca wśród samic, jedna się zmienia, aby była możliwość utrzymania gatunku.

wyjątkiem w świecie ryb jest tylko samiec konika morskiego

Nie do końca. Samiec je tylko inkubuje w torbie. Trudno mówić tu o porodzie jako takim. Konik morski to coś jakby podwodny kangur Grin
samice składają ikrę do kieszeni inkubacyjnej samca. Tam ikra jest donoszona do wylęgu młodych, po czym samiec wypuszcza młode z torby

http://www.sft.com.pl/~akwarystyk/opisyryb/konikmorski.htm

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2008, 21:08:34 »

z samcrem czy moze urodzic male to tak jak ty bys urodzil niemowlaka czy to mozliwe
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: