Dokładnie tak. Przebywając na izbie chorych parę tygodni w wojsku tamtejszy chorąży miał ze dwa bodajże akwaria i na własne oczy widziałem jak dużej starej samicy jednocześnie wyrastał miecz i gonopodium. Stary wojak na moje pytania zarzekał się że to jego najlepsza samica i mi niemal nawrzucał jak powiedziałem co się z nią dzieje.
Po czasie sam mi przyznał rację i był bardziej niż zdziwiony.
Po tym doświadczeniu bardzo sceptycznie traktuję wzmianki że to nieprawda gdyż są to pózno dojrzewające samce. Od dzieciaka oglądałem mieczyki ojca i ciągłe hodowanie więc i te pózno dojrzewające samce wiem jak wygladają.
Nie spotkałem się jednak z opinią czy ci "transseksualiści" faktycznie są zdolni do zapładniania.
Co do gupików to ponoć dodawanie jednego z rodzaju testosterów(męskich hormonów) do młodych gupików czy samicy w ciąży powoduje że wyrastają nam same samce.
Owszem, nie sadzę by taki sztuczny samiec miał urodzić młode mimo to, azja sprzedaje prawie same samce a ich jakość podobnie jak samic gdy się trafią jest żenująca w hodowli o czym na własnej skórze się przekonałem.
A tak jakoś mi się przypomniało mimo woli z tymi mieczami.