Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: parka ramirezek  (Przeczytany 3084 razy)
Kulka
Stały użytkownik

« : Marzec 01, 2008, 10:27:01 »

Mam pytanie...małam parke ramirezek no i wszystko było dobrze dopóki samica nie zaczeła nękac samca..no i ten samiec przestał jeść...mi z reki tez jeść nie chciał...no i w koncu zdechł...to dokupiłam samicy duzego samca...żeby sobie z nia rade dał...ale przeliczyłam sie i ona skonczyła bardzo podobnie jak samiec pierwszy...no i wczoraj poszłam kupic samice...no i widze że samiec jej za bardzo nie toloeruje...i moje pytanie brzmi...czy mimo konfliktów miedzy nimi będzie ikra?Bo bardzo bym chciała miec ikre...bo jak nie to ten facet w akwarystycznym miał już dopbrana parke ramirez to moze by mi sie udało wymienić....
kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2008, 11:23:41 »

nie znam się na ramirezach ale jak jej nie toleruje to raczej nic z tego nie wyjdzie, ale ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Poczekaj aż inni się wypowiedzą. A temu facetom w akwarystycznym też nie mozna wierzyć. Mówi że ma dobraną parę, a tak naprawde on i ona mogą się nienawidzeć więc lepiej uważaj. Popserwuj je troche w zoologu zanim je wymienisz
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2008, 12:16:11 »

Ale ja ci powiem że ten facet w akwarystycznym jest bardzo zaufany...on 1 tam pracuje...zajmuje sie rybami sam i bardzo dobrze je zna...byłam przy sytuacji w jego sklepie jak przyszła jakas kobieta i chciała farowelle do 25l to jej nie sprzedał...  Grin  i dobrze...bo co by sie tak ta rybka miała meczyc w 25l...  Undecided
Ale wielkie dzieki kristix14 za odpowiedz...  Cheesy
kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2008, 13:24:16 »

spoko...jak go znasz no to ok Cheesy Też czasami czekam na odpowiedzi w innym temacie i wiem, że nawet najmniejsza rada pomaga. Jak coś się dowiem o ramirezach to ci napisze. A ty wieczorem opisz co się dzialo przez dzień tzn. jak się rybki zachowywały http://porady.zdrowo.info.pl/weglowodany.html  papa Grin
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 13:14:39 wysłane przez kristix14 » Zapisane
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2008, 12:16:56 »

No więc...  Cheesy duzo sie im nie zmieniło...tak szczerze...  Undecided nadal samiec przegania samice w ciemny kat...ale czasem ona na niego naskoczy to ucieka jak by poparzony był...  Grin ale to bardzo żadko...
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2008, 13:25:38 »

Sprawdź jakie masz stężenie azotanów w wodzie i inne parametry jak, ph i twardość,ponieważ są to rybki bardzo wrażliwe na złą jakość wody.Ja też miałem ramirezkę i zauważyłem po miesiącu że niechciała jeść i była osowiała.Coś mi jednak niepasowało,bo wcześniej padły mi 4 otoski(też bardzo wrażliwe na NO3) i kupiłem test na NO3 i wyszło że jest powyżej 40mg/l ,więc to było przyczyną zatrucia.
W twojej sytłacji sprawa wygląda bardzo pododnie,i niewiem czy to nie NO3 jest odpowiedzialne za śmierć twoich ramirezek.
Zrób testy to będziesz miała pewność,i możliwość szybkiej reakcji jak coś niebędzie w normie z wodą.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2008, 21:33:09 »

Nie wiem, czy Cię pocieszę ale  u mnie było podobnie. To znaczy z przeganianiem. I od czasu do czasu nadal tak jest. Parka w sumie pływa razem a raczej samiec za samiczką ale czasem ma dość i ją pogoni a czasem jest odwrotnie. Może po prostu są charakterne.
I nadzwyczaj wytrzymałe na no3 bo u mnie nie powiem, ile było Embarrassed a teraz jest 25 i nic absolutnie się  u nich nie zmienia. No może poza faktem, że nie składa samiczka ikry.

Poczekaj jeszcze, bo kto się czubi ten się lubi i oby to przysłowie sprawdziło się u Ciebie.
Ale tak, jak Ci przedmówcy radzą, koniecznie zmierz parametry. Faktycznie Ramirezki są wrażliwe i może to jest przyczyna.

Powodzenia!

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
robcon
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2008, 13:51:04 »

Jeśli chcesz mieć ikrę i dochować się młodych to musisz mieć dobraną parę.Z tego co piszesz to te ryby są skłócone ze sobą.Następnie obniż pH do 6-6,5 ,zmiękcz wodę do 6-7 stopni two.Do akwarium daj ze trzy płaskie kamienie do wyboru dla ryb na którym złożą ikrę.

akwarystyka jest chorobą,której nie da się wyleczyć
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2008, 17:16:14 »

A ja mam pytanie. Kupiłem parkę kakadu do 120 litrów i nie wiem czy parka wystarczy czy lepiej dokupić jeszcze samic. Jak tak to ile Huh Do 2 akwa 100l planuje ramirzki i też nie weim czy parkę lepiej harem

robcon
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2008, 09:26:48 »

przy małych pielęgniczkach lepiej mieć haremik(1=4-5)samiec ma wtedy wiekszy wybór lub podchodzi do tarła z kilkoma samicami.

akwarystyka jest chorobą,której nie da się wyleczyć
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2008, 10:48:08 »

Harem dla kakadu ... dla ramirezek - parka (dobrana)

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2008, 11:56:24 »

ale czasem aby dobrać parkę warto mieć kilka szt. . Po dobraniu się konkretnej pary resztę należy oddać najlepiej z powrotem do sklepu (tylko szkoda że nie zawsze jest taka możliwość)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: