1 marca założyłem swój zbiornik o pojemności 118l, korzystając między innymi z tego co miałem w poprzednim, trapezowym(104l).
Krótki opis obecnie posiadanego zbiornika:
Wymiary
75cm- szer.
36cm- gł.
46cm wys.
Tło:fototapeta
Filtr:kaskadowy FZN-3 firmy AquaEl, 2 wkłady: standardowa gąbka, kermazyt
Oświetlenie:1x18W: Philips TL-D 18W Aquarelle 60cm (na transformatorze)
1x13W: (cienka)Philips TL 13W/33-640, ok.50cm
Ogrzewanie:2 grzałki z poprzedniego akwa. (nie pamiętam mocy, ale włączając je co 24h na zmiane starczają aby utrzymać temperature około 25 stopni)
Podłoże:Mix kamyczków o różnej średnicy
( mam je od paru lat i nie powodują mętnienia wody)
Termometr:Szklany oldschool. Wszystkie, które miałem kiedyś były chyba źle wyskalowane, a ten jest obecnie bezkonkurencyjny (zresztą nic wiecej mi nie potrzeba).
Ozdoby:Korzeń z jeziora(wyczyszczony, wygotowany w solonej wodzie - jest nadzieja, że sie nie rozleci i nie zacznie gnić
)
ok. 10 większych kamyko-głazów różnej maści
Flora:2 roślinki(no name-tzn nazdy nie znam)
+ kilka roslinek przyniesionych ze stawu.. kilka dni były a małym baniaczku, żeby zobaczyć czy nie ma tam jakiś robali itp.. a teraz zostały umieszczone w akwa.. na próbę w różnych miejscach.. żeby sprawdzić gdzie lepiej rosną
(jak ktoś rozpozna rosliny jakie mam w akwa to proszę o podanie nazw, to dopiszę.. )
Fauna:Ok. 8 pielęgnic zeberek
6 słonecznic( z jeziorka)
4 glonojadki 5-10 cm
Planuje zmianę obsady rybek. Z tego co jest zostaną tylko glonojady. Dojdzie mułojad, glonojad syjamski, piskorek, labeo.. a nad resztą rybek muszę się zastanowić.. może brzanki( różowe , purpurowe??) razbory
Link do albumu ze zdjęciami mojego akwa, przed aktualizacją(sztuczne roslinki i zbyt dużo zeberek)
http://rademeness1986.fotosik.pl/albumy/384176.htmlAKTUALIZACJA
W Akwa nastąpiło niewiele zmian, a mianowicie doszło kilka roślinek(z jeziorka) oraz pozbyłem się znacznej większości pielęgnic.. puki nie mam nowych rybek 8 zeberek zostało.
Z baniaka usunąłem brzęczek, który wg. mnie był zbędny(powodował jedynie większą ilość skraplanej wody na wierzchniej szybie).
Wywaliłem 3 kamyko-głazy, reszta zostanie(tworzą kilka kryjówek dla mieszkańców)
Stan ryb jest dobry, mimo iż padło kilka komentarzy, że rybki mogą paść itp.
Zdjęcia(sorry
, że taka kiepska jakość ale coś nie chciały wyjść mimo dobrego światła. Niektóre wyszły jakby woda była mętna, a w rzeczywistości tak nie jest
)
http://rademeness1986.fotosik.pl/albumy/392480.html#e Czekam na komentarze i sugestie.