Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe «  Ramirezki - Samica głodzi samca
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezki - Samica głodzi samca  (Przeczytany 5596 razy)
Starwalker
Nowy
*

« : Marzec 04, 2008, 21:40:42 »

Witam serdecznie Mam parkę ramirezek od dwóch miesięcy i na początku samiec pięknie ubarwiony i wiekszy od samicy pływał sobie i czasami zalecał sie do samicy teraz słabnie w oczach bo laska nie dopuszcza go nawet do jedzenia ciągle go goni a ona ma wciągnięty brzuch nie jadł od kilku dni chba że ją odgonię to trochę samiec dostanie posiłku.. Proszę o pomoc co się dzieje? Jak mu pomóc? czy te kobiety już nie mogą się opanować?
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 21:45:27 wysłane przez Starwalker » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2008, 11:55:45 »

Hmmm efekt niedobranej pary Huh A samiec troche ciamajda i nie ma siły przebicia Huh
A może jest chory i dlatego samica go odpędza Huh

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2008, 12:13:35 »

1. jesteś pewein, że to samiec i samica ?
2. Jeśli tak, to to raczej jest niedobrana, raczej 'na siłę' para

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Starwalker
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2008, 13:27:17 »

Witam
Raczej jestem pewien że to samiec i samica. : samica moze teraz jest wieksza ale ma wyraznie czerwone luski na brzuchu choć jest podobna do samca. samiec zaś ma wyrażnie wydłużone czółki na gzbiecie i inne ubarwienie ( chodzi o brzuch). Dzis sprawa jakby sie wyjaśniła samiec juz pływa po całym akwarium i w sumie wiecej je choć jeszcze jest w słabej formie mam nadzieję że z tego cos bedzie. Tak na marginesie mam dwie samice gurami złotego i muszę się jednej pozbyć i tak samo jest z mieczykami( dwie samice) wydaje mi sie że są za duże na 60L czy ktoś może mi pomóc w dobraniu rybek do ramirezek? strasznie mo zależy na ramirezkach
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2008, 13:36:27 »

60l. dla ramirezek powinno być jednogatunkowe . Mogą żyć w ogulnym towarzyskim ale większym sporo . W 60l oprócz dobranej parki mogą byś jakieś rybki przydenne typu kiryski czy cierniooczki. DO 60l. mieczyki i gurami wcale się nie nadają.

Starwalker
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2008, 15:13:08 »

tak myslałem i dlatego dałem wcześniej ogłoszenie że oddam te rybki za darmo ale nikt nie chce. mam wiekszy problem ramirezka samiec znkneła w czeluściach aqua i chyba ja pożarto:( Słuchajcie potrzebuje speca od ramirezek.
Już nie jestem pewien co do płci ta co mi została ma wydłużone promienie 3 i 4 oraz lekko czerwone łuski na brzuchu ale mówię lekko po stracie samca osłabiły sie jej barwy. Czy jesli kupię samicę a bedzie tak że ta moja to tez samica cos sie stanie?
Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2008, 00:12:16 »

do 60l może być tylko jedna parka ramirezek więc kupienie drugiej samiczki napewno jest błędem  Wink
samce napewno by walczyły, podejżewam że silniejsza samiczka również będzie gonić ta słabszą..
też miałem podobny problem.. tyle że u mnie sytuacja się unormowała, samiec zaakceptował samiczkę i dwa razy miałem ikrę.. tzn. darmowy wysokobiałkowy pokarm dla reszty obsady  Grin

a co do tego że rybka zgineła w czeluściach akwa, 60l to nie tak dużo patrzyłeś dokładnie?
przez 2 czy nawet 5 godzin Twoja obsada raczej nie zjadłaby całej rybki.. (może się mylę  Huh)
powinny gdzieś leżeć jej szczątki..  Roll Eyes

T29 Cheesy
Pozdrawiam
Starwalker
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2008, 15:36:53 »

no właśnie jej nie ma nigdzie! pytałem sie gościa w sklepie i on powiedział bym kupił kilka ramirezek a najśliniejsza para zostanie a reszta zginie. dość nie chumanitarne dobieranie pary. potrzebuje jakieogś pewnika co do mojej ramirezki czy to laska czy samiec bo nie wiem co do niej dobrać
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2008, 15:53:13 »

Wsadź fotkę to ci powiemy
Samica ma czerwony brzuszek i jest mniej kolorowa mniejsza
Starwalker
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2008, 16:09:27 »

to wiem. tyle że moja samica jest a raczej była większa przez ostatnie dni życia samca miała delikatnie, bardzo delikatnie czerwony brzuszek a teraz jest duża szybka ładnie ubarwiona i straciła czerwień na brzuchu albo juz jestem daltonistą:) Huh
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 08, 2008, 16:15:10 »

Sprawdź dokładnie czy to jest napewno para. Jeśli tak oddziel je na kilka dni i odżywiaj je dobrze.

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Starwalker
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2008, 16:25:48 »

Rybcia ale juz samca nie ma zdech i został pożarty:)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2008, 19:57:37 »

temat fajny "Samica głodzi samca" jak w zyciu Smiley)))))))

podzielam domysły Seboosa
ja myślę że ten "samiec" był chory i dlatego go ten drugi osobnik go odganiał, jak zdechł to chyba mamy odpowiedź na pytanie

obserwuj tę drugą ramirezkę może też już ma oznaki jakiejś choroby

mam 4 ramirezy hoduję je od ok 8 miesięcy mogę powiedzieć tylko tyle że są to wyjątkowo piękne ryby ale bardzo delikatne, nawet zmiana warunków środowiskowych źle na nie wpływa jak przyniosłem je z akwarystyka to za 3 dni zdechła mi jedna od razu bez objawów Sad(

Starwalker: pilnuj drugiej bo szkoda takiej ozdoby

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2008, 10:55:55 »

sprzedawca to matoł
kupujesz np. 5 ramirezek, dobiera się dobra (!) para, resztę oddajesz/sprzedajesz, kupując w sklepie samca i samice bardzo prawdopodobne, że się nie zaakceptują, jak u ciebie.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2008, 11:47:06 »

Hmmm efekt niedobranej pary Huh A samiec troche ciamajda i nie ma siły przebicia Huh

A ja sie zastanawiałam dlaczego moja samica kakadu wykończyła już 2panow swojego gatunku i jednego borelli.
Najpierw ona sie zalecałaa a on uciekal. Pozniej juz tylko uciekał i siedział w krzakach. W tym momencie mam same PANIE  w akwarium i mysle jak tam wprowadzic samca zeby go nie załatwiły  Roll Eyes

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: