Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « ... mnie już trafia z tą wodą
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: ... mnie już trafia z tą wodą  (Przeczytany 15848 razy)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 28, 2004, 16:02:17 »

Krzyśku akwarium to nie łopata, w której jak sie trzonek ułamie to wystarczy wymienić go na nowy. Cała ta chemia to tylko pogarszanie sytuacji. Pierwotniaki (mleczna, mętna woda) są bardzo częstym elementem startującego akwarium a to co najlepiej na nie działa to... czas, tydzień może dwa i spokój. Skoro wyczekałeś 3 tygodnie przed wpuszczeniem rybek to mógłbyś przeczekać 2 tygodnie na wyklarowanie się wody. W akwarystyce konieczna jest cierpliwość, mamy tu przecież doczynienia z samą przyrodą, naturą. A to brązowe na korzenaich to poprostu glony, wszędzie tam gdzie jest woda są i glony, a w tym przypadku wystarczy wpuscic glonojada a ten będzie wniebowziety z takich korzonków Smiley.
Soli od biedy możesz użyć jodowanej. Dziwię się że po tych gwałtownych podmianach rybki pzostały przy zdrowiu, miałeś szczęście. Aha, gotowanie przedmiotów z awkarium nie uchroni Cię przed "atakiem" pierwotniaczków, czy glonów  wprzyszłosci, mozesz jedynie przepłukać ze srodków chemicznych.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 28, 2004, 17:09:53 »

Cytat: Tramal

... a Ryby UV jest szkodliwe dla wszystkich organizmów.

Swoją opinie na temat filtra uv potwierdzasz doświadczeniami czy to tylko teoria?
Nie mogę  sobie wyobrazić jak bezpośrednio filtr uv może zaszkodzić rybą i w jaki sposób miałaby się do niego dostać  :wink: .

Jak będzie woda jałowa (sarmik ma racje taka bez bakterii lub jak kto woli mozna powiedzieć aseptyczna)

Nie bardzo wiem co rozumiecie pod pojeciem "jałowa" czy brak tylko bakterii czy po prostu czyste H2O bez zadnych związków.Ale jakby tego nie rozumieć, weźcie pod uwagę to że jeśli filtr uv jest założony przed filtrem to woda wracjąca do akwarium nie bedzie jałowa.

...to po niedługim czasie dostarczone poprzez wkładanie rąk do akwa przetrwalniki pierwotniaków po podmianie wody itp. natychmiast mamy kolejny atak. i co znowu jałowić wode???
Filtr uv można używać na kilka sposobów, tylko w przypadkach doraźnych (np zakwit glonów), profilaktycznie (przez określoną ilość godz. np 6 na dobe lub tydzień) lub non stop.Tylko w przypadku 1 mógłby wystąpić kolejny zakwit a w 2 i 3 nie ma takiej możliwości.Od pół roku stosuje 2 sposób i od tego czasu nie miałem zadnych zakwitów i glonów.
Jeśli chcesz bawić się w chemiczne obniżanie Ph to zacznij od zakupu testów na Ph. Korygowanie wody preparatami tropicala trzeba ciągle sprawdzać testem.

Tu należałoby dodać że preparaty tego typu zawierają kwas ortofosforowy, co oznacza że w swoim składzie maja fosfor,którego poziom nie tak łatwo utrzymać w akwarium w optymalnych granicach.Dolewając preparat zwiększysz jego poziom i masz glony na 100%.

385 l - dyskowce
Jarek W
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Maj 28, 2004, 17:35:57 »

Proponuje restart zbiornika na takiej zasadzie:
1. żwirek,kamienie,korzenie-wyczyścić wygotować
2.zalać akwa-podłączyć filtr,grzałkę (można dodać Nitrivec Sery,ale nie trzeba-przyspiesza wytwarzanie bakterii )
3.minimum trzy dni niech wszystko pracuje bez oświetlenia i bez roślin
4.posadzić roślinki, pod korzonki nawóz (np.AquaPlant Tropicala)
5.od momentu posadzenia roślin akwarium już oświetlać (logiczne,nie?? Tongue )
6. po kolejnych kilku dniach można zacząć wpuszczać obsadę (partiami)

Powinno być ok-ten sposób wypróbowałem i okazał sie w 100 % skuteczny-nie mam pierwotników,okrzemków ani innych glonów,które były moim utrapieniem  :evil: ,a woda jest "kryształ".
Pozdrawiam

Akwa 54 l
Zarybione:
Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli
zbrojniki niebieskie 2 szt.
kiryski spiżowe 4 szt.
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 28, 2004, 21:38:10 »

spróbuje się jakoś zastosować do tych wszystkich wskazówek. jakby ktoś mógł coś jeszcze podpowiedzieć będę zobowiązany. dzięki za dotychczasowe rady

25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #19 : Maj 29, 2004, 22:39:12 »

Pisząc woda jałowa mam na mysli pozbawiona przydatnych jej mikroorganizmów żywych (bakterii). Przecież latarką składu chemicznego wody nie da się zmienić Wink . To jest to co buduje moją nieufność do filtra UV. Oczywiście mogę się mylić Smiley Zastanawiam się jak się ma stosowanie takiego filtra na zanieczyszczenia pochodzenia odzwierzęcego np. związki azotu (wszystko jest jasne jak się stosuje dodatkowy filtr biologiczny lub często podniemia wodę). Pozdrawiam

112,25
medyk16
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Maj 31, 2004, 20:48:18 »

a moze to powod czyszczenia filtra.czysc go w wodzie z akwarim a nie pod kranem
i nie daj boze w cieplej na dodatek
zbyszek 45
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 01, 2004, 08:37:48 »

zakładając swoje (100 l) specjalnie się z tym niepatyczkowałem.gdy woda zrobiła się biało-metna (były już rybki) dodałem w/g przepisu AlguMin-TetraAqua,oraz FMC-ZOOLEK.Woda zrobiła sie oczywiście-wszystkie kolory tęczy ale po 2;3 dniach-kryształłłłłł!!!!!!!!!!,i tak jest do tej pory(3 miechy),wodę stosuje z kranu-odstaną a w warszawie najlepsza ona raczej nie jest.pływa sobie w niej 20 sztuk i nic nie pada i roślinki ładnie rosną.jeden welon tylko coś sie wygłupia ale on od początku był jakiś taki dziwny,pewnie takiego go kupiłem.Żadnych soli nigdy nie stosowałem.kumpel który to robił to z regóły niedługo kiał dosyc akwarystyki i likwidował ( a potem znów zakładał i tak ze 20 razy i teraz dał sobie spokój a ja się od niego uczyłem-ciekawe nie?).powodzeniaaaa.
guitarsman
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 02, 2004, 06:32:02 »

Krzysiu, jeżeli mógłbym Ci pomóc, to odrzuć te wszystkie "DOBRE" rady. Nie chcę wyjść na BUFONA, ale sam miałem takie problemy jak Ty. Cierpliwość, cierpliwość, i jeszcze raz cierpliwość!!! Nic nie ruszaj, jak ktoś już napisał - NATURA!!! Żadnej podmiany, wyrzuć węgiel z filtra, żadnej CHEMII!!! Daj sobie , no myślę, że przynajmnie 10 dni na wstrzymanie, a później bedziesz już się cieszyć - z wody kryształ, pieknych roślinek i wszyscy będą Ci zazdrościć, ha ha ha. Powodzenia i naprawdę cierpliwości. Pozdrawiam.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 02, 2004, 19:43:42 »

Cytat: guitarsman
... a później bedziesz już się cieszyć - z wody kryształ, pieknych roślinek i wszyscy będą Ci zazdrościć... Pozdrawiam.

Żeby to  było takie proste na jakie wygląda... :wink:

385 l - dyskowce
guitarsman
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 03, 2004, 05:26:17 »

Żeby to  było takie proste na jakie wygląda... :wink:

Sebastian, trochę optymizmu. Trzeba podnosić na duchu młodych akwarystów, by nie tracili nadzieji i trwali w " NAŁOGU". Pozdrawiam. Paweł.
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 03, 2004, 16:23:36 »

sytuacja poprawiła się w 90%. dzięki za rady. a teraz napisze co zrobiłem: dodałem 2 razy na te 200l 4 łyżeczki soli (na dodatek jodowanej) co drugi dzień. zaciemniłem kompletnie akwarium na 2 doby, potem wymieniłem 30% wody, znowu dodając 4 łyżeczki soli jodowanej, założyłem drugi filtr. dalej zaciemniłem wodę na 2 doby. jutro ściągnę koc z akwarium i zobaczymy co się będzie dziać - narazie przyświetle dziennym - bez dodatkowego oświetlenia. woda prawie kryształ, ale jeszcze trochę jej brakuje. dzięki

25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 03, 2004, 17:25:41 »

No i widzisz? Dobrze było posłuchać starszych akwarystów! Cool
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 03, 2004, 18:22:15 »

Na przyszłość jednak staraj sie używać soli kamiennej (Kłodawskiej), jest dużo lepsza i bezpieczniejsza od zwykłej.

385 l - dyskowce
krzysiekch
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 14, 2004, 14:17:16 »

a problem zaczyna się na nowo. woda jest trochę mętno-biała oraz lekko zielona. i co teraz?

Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 14, 2004, 18:25:38 »

Radziłbym Ci poczekać. Nie wlewaj żadnej chemii do aqwa!
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: