Nie każda rzeka równą wodę niesie
janiesiej niesie napewno zimniejszą wode niż Wisła (no zima to nawet mają zbliżoną temp) jednak w wodach amazomi myślę że rzadko temp spada poniżej 20*C tym bardziej że to długaśna rzeczka i strefa klimatyczna na to za bardzo nie pozwala.
Jeśli chodzi o pytanie co do welonka to obstaje zdecydowanie przy azji. Jeśli jest to mały welonek to śmiało można z nim rzymać kardynałki lubiące raczej wode chłodną (brakujące ogniwo między tropikiem a akwa zimnowodnym
) żyja one sobie w temp od 25*C - 5*C (nawet spotkałem się ze literetura podawała 0*C małe zwinne rybki nie powinny się dać zjeść. Jeśli mamy duże akwa (naprawde duże) to warto trzaymać rybki krajowe np. Piskorz (i pokrewne), różanka , rodzime karasie można się pokusić o małego koi ale trzeba pamiętać że szybko urośnie i trzeba go będzie umieścić w dużym głębokim (min1,5metra) oczku wodnym lub stawie gdzie będzie sobie spokojnie dożywał starego wieku i rozmiarów 1metra przy wadze 20kg...
Jeśli mamy tam sporo roślin (dobre są rogatki bo welony ich nie wszamają
) to można okusić się o cierniki (piękne rybcie - hodowałem) To tyle odemnie Pozdr.