Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium w miejscu publicznym  (Przeczytany 4332 razy)
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« : Marzec 11, 2008, 23:31:47 »

wczoraj odbieralem mojego przyszlego tescia na lotnisku w balicach i szlajajac sie po hali natrafilem na baniaczek.... Wink ktos mial go okazj podzziwiac? hehehe... zalamka... pomijam to,ze byl caly porysowany,ze ledwo bylo przez szybe widac, w dodatku byl paskudnie urzadzony- nawalone lotosow tygrysich (tak mi sie wydaje), troche innego zielska i na korzeniu java... okropnie zaniedbany zbiornik... pelno glonow... nie przycinany, rurki i pompki walaja sie po polowie zbironika... biedne te palety ktore tam plywaja... tak sie zastanawiam,czy nie wstyd im miec cos takiego na tak duzym lotnisku....
a czy gdzies widzieliscie jakis baniaczek rownie przerazajacy?? Wink  Afro

seba75
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2008, 23:45:05 »

swego czasu ( nie wiem czy dalej jest ) byl nawet spory baniak w aptece - ciekaw jestem kto sie nim zajmowal bo widac rybki przerosniete na maksa glonojady po 25 cm itd no i maly chaos tam panujacy ale mimo tego czysto i schludnie wiec jednak ktos musial cos przy tym robic - szczerze mowiac fajnie sobie isc po tablety syropy czy inne cuda siedzac w kolejce ( jesli nie bylo to tez siedzac hehe ) i ogladac te stworzonka - moim zdaniem fajny pomysl jesli jest odpowiednia osoba ktora potrafi o to zadbac  Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2008, 23:49:16 wysłane przez seba75 » Zapisane
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 11:57:41 »

Kiedy byłem na zakupach w super markecie w jednym z sklepów ukazał się mi baniak około 80l. z 7 pyszczakami , parką pielęgnic zebr jedną księżniczką z Burundi , bocją wspaniałą jakiś naskalniak i ogromny 25cm. gibiceps Undecided szkoda mi tych ryb.... ehh.

Astronotus ocellatus i drobnica.
FishLover :D
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 12:07:35 »

No, to u nas w szkole ( Cheesy ) mamy baniak, ok. 300 litrów i pielęgnice papuzie. Przerażone praktycznie non stop, trochę roślin, więcej kamieni. Oczywiście rozrywką całej podstawówki to codzienne obserwowanie karmienia... xd

Coś do 112 litrów. już niedługo Wink)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2008, 12:58:08 »

Akwaria szkolne wspominam niezbyt miło. U mnie w podstawówce w 4 klasie klasa wpadła na pomysł akwarium. No i skończyło się tak, że nasi fajni koledzy zrobili z tego zupę rybną - wsypali całą karmę jaka była i podgrzali do 32 stopni albo i więcej. A następnego dnia przychodzą ludzie a smród aż wali od drzwi i połowa rybek zdechła (dziwne że druga połowa przeżyła). Od tamtej pory jestem przeciwniczką jakichkolwiek zwierzaków w szkołach.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 19:44:08 »

ja tylko moge dodać ze zazwyczaj(bo nie wszędzie) w sklepach,supermarketach i w wielu innych miejscach oprócz domu akawaria są zaniedbywane.....Bo ludzie myślą że to bedzie ozdoba i bedzie tanio i fajnie wyglądało.. no i se taki koleś myśli że on tu postwi akwarium naleje wody wpuści rybki bedzie je karmił i bedzie OK. Ale to wielki błąd bo tym trzeba sie opiekować i sie na tym troche znać więc pewnie to jeden z powodów brudnego akwarium w sklepie

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 19:44:56 »

Aha i my też mamy akwa w szkole też zaniedbane i to ku mojemu zdziwieniu w sali biologicznej i opiekuje sie nim pani z biologii.....
 Po raz kolejny post pod postem pomimo upomnień
13. Do zmiany/poprawy wiadomości używaj opcji "Edytuj", nie pisz ciągu kolejnych wiadomości po sobie

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 19:46:05 »

Jak ja ostatnio byłem na Balicach to zbiornik wyglądał wspaniale hmm dziwna sprawa ale ile razy tam bywałem zawsze cieszył moje oczy
PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 19:47:48 »

Ja byłem tam chyba z 5 miesięcy temu i też jakoś nie miałem zastrzeżeń.......

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 19:51:20 »

w starej szkole założyłem akwarium Cool 25l
pani (od geografii) zachwycona, wogóle 6tka na koniec Cool
wszystko fajnie i cudownie, wybrałem sprzęt (szkoła płaciła Cool ) kupiłe jedzenie, bakterie nitryfikacyjne itp itp
akwarium dojrzewało wzorowo, prawie miesiąc Smiley
pani oczywiście się słychała rad i wogóle, dbała, pilnowała ....
do czasu ....
kiedy przyszła kolej na rybki, no cóż ....
kilka mieczy, gupiki, kiryski, jakiś sum  Wściekły
już przestała słuchać  Wściekły
ja opiekowałem się dalej, żeby chodż ryby miały jakis żywot i cały czas maglowałem, że za dużo ...
nic .....
nastały wakacje, ja do innej szkoły się przenioslem i nie wiem co z akwarium, chodż mam złe przeczucia ...
zwłaszcza jak zajmują się nim inteligenci z mojej eks klasy, uczniowie dziadków, którzy chcieli do akwarium ryby po 24h wpuścić  Wściekły
ehh ........
ogólnie jestem przeciw po tym doświadczeniu ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2008, 09:07:26 »

Jak ja ostatnio byłem na Balicach to zbiornik wyglądał wspaniale hmm dziwna sprawa ale ile razy tam bywałem zawsze cieszył moje oczy

cieszyl?? kiedy?? ja bylemw  poniedzialek i ylo pelno gloniszczy Wink

Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2008, 21:12:15 »

Aha i my też mamy akwa w szkole też zaniedbane i to ku mojemu zdziwieniu w sali biologicznej i opiekuje sie nim pani z biologii.....
Po raz kolejny post pod postem pomimo upomnień
13. Do zmiany/poprawy wiadomości używaj opcji "Edytuj", nie pisz ciągu kolejnych wiadomości po sobie

Dlaczego ku zdziwieniu? Zazwyczaj  akwaria w szkole są w sali biologicznej Roll Eyes
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2008, 09:44:50 »

byłem ostatnio w tym nowym wrocławskim aquaparq i tam widziałem całkiem ładnie urządzone malawi Grin miało tak z 400-500 litrów i zdziwiło mnie to że w środku pływaja TYLKO 4 pyszczaki yellow i maingano, które miały po 3 cm ! Wink - ktos przedobrzył sprawe Grin

nastepnym ciekawym akwa we wrocławiu było najwieksze w polsce ( chyba ) i w europie ( tez chyba Grin ) akwarium morskie, sry akwaria -bo był dwa. jedno rafowe - błazny itp, a drugie skalne - z rekinami ;0 nawet fajne to było. fotki pewie gdzies w necie zobaczycie...

Cheesy

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 24, 2008, 09:57:24 »

u nas w szkole podstawowej bylo takie akwa moze 6 tyg , potem jakis debil   Wściekły  wpadl napomysl ze mozna polowanie urzadzic , sypali troche pokarmu i gdy ryby zblizaly sie do powierzchni to nabijali je na cyrkle !!!  Akwa  w szkole tak ale pod pradem dzieciaki czasami maja dziwne pomysly papa

Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 24, 2008, 11:41:31 »

byłem ostatnio w tym nowym wrocławskim aquaparq i tam widziałem całkiem ładnie urządzone malawi Grin miało tak z 400-500 litrów i zdziwiło mnie to że w środku pływaja TYLKO 4 pyszczaki yellow i maingano, które miały po 3 cm ! Wink - ktos przedobrzył sprawe Grin

nastepnym ciekawym akwa we wrocławiu było najwieksze w polsce ( chyba ) i w europie ( tez chyba Grin ) akwarium morskie, sry akwaria -bo był dwa. jedno rafowe - błazny itp, a drugie skalne - z rekinami ;0 nawet fajne to było. fotki pewie gdzies w necie zobaczycie...

Cheesy

Nie wiesz może ile miało litrów?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: