Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium w miejscu publicznym  (Przeczytany 4319 razy)
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Marzec 24, 2008, 12:48:11 »

12 metrów wysokości, 8,5 metra długości, 3.5 metra szerokości oraz waga 200 ton - oto dane naszego akwarium, jednej z największych atrakcji Arkad Wrocławskich.

Akrylowe szyby wykonane według najnowszej technologii sprowadzone zostały z Japonii. 120 tys litrów wody powoduje występowanie ogromnego ciśnienia - dlatego grubość szyb to aż 12 cm. Aby umieścić to monstrum z Arkadach, niezbędne było sprowadzenie potężnego dźwigu (zdolnego do uniesienia nawet
400 ton) aż z portowego Szczecina.

W zwykłym, pokojowym akwarium wodę trzeba ogrzewać. W arkadowym gigancie niezbędne jest chłodzenie cieczy, aby utrzymać stałą temperaturę 25.5 stopnia Celsjusza. Pływające w nim ryby codziennie zjadają ok. 1.5 kg pokarmu, zaś na deser dostają swój ulubiony przysmak - sałatę.

Akwarium wymaga nieustannej kontroli, nie można zostawić go bez opieki nawet na jeden dzień. Dwa razy w tygodniu przeprowadzane jest dokładnie badanie parametrów wody. Przeprowadzanie prac w zbiorniku wymaga wynajęcia płetwonurków na 6-8 godzin w tygodniu.

« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 12:49:49 wysłane przez glonojad » Zapisane

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #16 : Marzec 24, 2008, 14:19:44 »

Akwarium ważące 5 ton Znajduje sie we Wrocławiu więcej informacji na ten temat.link
http://www.arkadywroclawskie.pl/?level=akwarium&menu=11

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 24, 2008, 14:21:12 »

No glonojad właśnie do tego dał link Roll Eyes

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #18 : Marzec 25, 2008, 13:22:36 »

ups nie zauważyłem  Grin Grin Grin Grin  Cheesy
grubość szyb to aż 12 cm jak dla mnie to mało myślałem że przynajmniej 17-20 cm. Grin Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 13:25:59 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #19 : Marzec 25, 2008, 16:33:13 »

ja bym mcharium strzelil w tym albo styl amano Wink korzenie baobabu i takie tam Wink  Afro  Good ! najlepsze by bylo sadzenie glosi  Grin

Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 25, 2008, 17:24:13 »

a pomyślcie sobie jak pięknie wyglądałoby tam gigantyczne stado neonów inesa.... Marzyciel

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 25, 2008, 17:43:20 »

tak z 5 tysięcy sztuk Grin

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 25, 2008, 17:56:01 »

o fuu Grin
(nie lubie neonów Wink )

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #23 : Marzec 25, 2008, 18:14:32 »

eee... krewetek 15000 i byloby gites Wink no i bojownika,ale jednego zeby sie nie pozabijaly Wink ehheheh...
tak powaznie, to musze sie wybrac to zobaczyc Smiley trzeba w koncu napasc znajomych we wrocku i zrobic wlot Wink moze zatrudnie sie do podmianek wody...

seba75
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 29, 2008, 03:58:54 »

podmiany wody  Smiley slyszalem ze placa 5 tysiakow na miesiac tylko trzeba miec wlasne cysterny  Grin Grin Grin a powaznie to tez bym sie wybral, moze jakas wycieczke sie zorganizuje  Smiley
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 29, 2008, 12:11:00 »

Na nano jest więcej fot z tego akwarium ,ale niestety to akwarium zostało bardzo surowo potraktowane Sad .Podobno połowa ryb niestety padła po 2tyg.-i zostały tylko najsilniejsze egzemplarze Sad .Żywej skały są tam tylko śladowe ilości-większość to tuf wapienny Undecided .Acha i  sprowadzono tam jakąś dużą rybę (zapomniałem nazwy Embarrassed ) Że przeżywa tam na prawdę katusze Sad

mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 25, 2008, 10:11:00 »

a jest jakas fotka tego całego basenu?

Ja opiekuje się w skzole akwarium (ja mam 2: 25l i 86l, jest jeszcze 230l, ale to ktos inny). Czasem sa różne wpadki, uczniowie uwielbiają je karmic, ale ostatnio jak sie wkurzyłam, to raczej jest spokój. Zajmuje sie nim tylko ja, czasem ew wykorzystuje kolezanke, ona mi pomaga czasem tez, a aja jej równiez przy myszach i nie tylko.  Wogle, myśle, ze taki zwierzyniec, to fajna sprawa, tylko musi to byc odgrodzone od uczniów, żeby nie mogli tam wejść, i przy okazji złapie sie kilka dobrych ocen z biologii:)

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: