Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanka Sumatrzańska  (Przeczytany 5405 razy)
Magdalena...
Nowy
*

« : Marzec 12, 2008, 13:27:11 »

Witam!
Dostałam w prezencie 4 brzanki sumatrzańskie / akwa 54L/ , mam zamiar dokupić jeszcze z 4, ale na razie czekam na większe akwarium. Mam problem z jedną dominującą brzanką sumatrzańską. Jest bardzo agresywna do pozostałych, wszystkie brzanki goni, podgryza im płetwy, w dodatku sama pływa, a reszta chowa się za kamienie, rośliny itp. Nie wiem co z nią zrobić?, czy zmieni się to jak do kupie jeszcze 4 brzanki, czy trzeba ją odseparować od pozostałych?
Proszę o pomoc , bo już nie wiem co z nią mam robić  Huh i z góry dziękuje.

Magda
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 13:37:09 »

człowieku, wiesz że te rybki rosną dosyć spore?? Nie mogą być w takim akwa, oddaj je do zoologa. Wściekły

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 13:39:55 »

jaki litraż kupujesz ?
na stado brzanek 10-11sszt (minimum, w jakich sie je trzyma) to 112-126l

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Magdalena...
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 13:41:11 »

Nie moja wina, że je dostałam,  Sad  mam większe akwarium / 63l / , ale brzanka zaczęła mi inne ryby atakować, w tym tygodniu będę miała akwarium 112l, więc je przeniosę, tylko chodzi mi o zachowanie tej dominującej, czy jak je przeniosę do dużego akwa to się zmieni jej zachowanie? czy też inne będą siedzieć po kątach?

Magda
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 13:42:58 »

jeżeli będziesz miec 112, bez innych ryb ofc (poza dennymi) i dokupisz brzanek, żeby mieć stadko 10-11 szt to bedzie wszystko ok

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2008, 13:52:21 »

Jak przeniesiesz do ogólnego to to wszystko będzie ok   Wink Wink Wink

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Magdalena...
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2008, 14:04:12 »

ok, jak tylko przyjdzie akwarium to je przeniosę, wielkie dzięki   papa

Magda
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2008, 16:47:21 »

nie zapomnij o ekipie czyszczącej Wink Wink

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Magdalena...
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2008, 08:25:46 »

glonojad może być? czy jakaś inna rybka do sprzątania  Wink? , bo np jak brzanki były w drugim akwarium to atakowały kiryski, pozdrawiam

Magda
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2008, 09:36:25 »

Ja bym oddał brzanki... Miałem stadko 11 sztuk, gryzły siebie na wzajem i podgryzały inne ryby w 214l akwarium. Trochę się poprawiło jak je przerybiłem - wtedy brzanki "zgłupiały" i zaprzestały walk.
Bedą podgryzać wszystkie ryby jak im przyjdzie ochota na podgryzanie i nic z tym nie zrbisz. Podobaja mi się te ryby ale miałem już dość braków w ogonkach u ryb i żal mi było tych zastraszonych brzanek których dominujące osobniki nie dopuszczały do jedzenia i wogóle do pływania po akwarium. Oddałem i jestem zadowolony, braków w ogonkach i płetwach nie ma żadna rybka, wszystkie są szczęśliwe pływają w całej toni, nic się nie chowa po kątach i krewetki się pojawiły, a ja myślałem że nie żyja ;-)
ps. brzanki w stadzie są agrestywne tylko od czasu do czasu - ale to wystarczy żeby pokaleczyć pół ryb i siebie na wzajem.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Magdalena...
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2008, 09:49:51 »

no właśnie tego się obawiam.... Sad , no nic sprobuje je na razie przenieść do większego akwarium, /już są oddzielone od innych ryb/ i zobaczymy jak będzie dalej...szkoda bo rybki są piękne  Sad

Magda
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2008, 15:55:37 »

Dziewczyno nie przejmuj się, nioe Twoja wina.
Mi sprzedano w zoologicznym 5 brzanek do akwarium 10 l, jako doskonałe towarzystwo dla bojownika Cheesy
Przez nie kupiłam większe akwarium, około 45 l. Niestety przez moją niewiedzę i wpieranie bzdur nowicjuszowi w zoologu wszystkie brzanki padły.

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2008, 16:13:39 »

Magda, brzanki nie będą się słukły w własnym stadzie, może kolega żle zinterpretował zabawę

Magdalena...
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 15, 2008, 19:45:07 »

Smiley dzięki za słowa otuchy , wczoraj przeniosłam brzanki do dużego akwa 112L i dokupiłam na razie dwie rybki / razem 6/i od wczoraj pływają wszystkie razem, żadna się już nie chowa, wszystkie ładnie jedzą - oby tak dalej  Wink, i teraz jeszcze pytanie jakie rybki mogą być do sprzątania akwa? żeby brzanki im krzywdy nie zrobiły, czy może być glonojad? a jak nie to jakie? dzięki za pomoc ,pozdrawiam  Kiss

Magda
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 15, 2008, 23:19:08 »

Może i źle zinterpretowałem, ale 2 brzanki ze stada były ciągle nagryzione...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: