Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 72l - wado1 => ozdobne  (Przeczytany 5137 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 21, 2008, 14:18:12 »

Sprawdź czy testy masz Ok...Jeśli Zoolek to kup dla pewności innej firmy Wink Widzę ,że trochę "Akłaskejpujesz" Grin .Nie no fajny baniak pomyśl może nad małym cheńkiem...Wink

wado1
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 21, 2008, 18:04:33 »

Testy są ok, sprawdzałem dolewając do kranówy mineralki Wink Co do "akłaskejpowania" to dopiero raczkuje, myślalem nad heńkiem lub glosią w miejscu plaży ale uznałem, że bedzie zbyt zielono (szczególnie gdy rotala urośnie).

Pozdrawiam!
Łukasz

72L rośłinne
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 21, 2008, 20:34:46 »

No żeby nie było tak cukierkowo to ja trochę skrytykuję. Widać w tej aranżacji w miarę przemyślaną koncepcję, ta część korzenno-roślinna osiągnie fajny efekt w miarę rozrostu masy roślinnej bo w tej chwili wielkość korzenia/i (aczkolwiek bardzo fajnego) trochę przytłacza. To akurat kwestia czasu.
Natomiast te łupki skalne to dla mnie totalna porażka, która psuje wszystko. I nie jest to nawet kwestia gustu tylko pewnych zasad kompozycji. To tak jakby ktoś pięknie urządził zbiornik w stylu "nature" a na koniec wrzucił ceramiczny zamek.
wado1
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 21, 2008, 21:47:19 »

Wiem, że zasady nature głoszą, że nie powinno się używać kamieni i korzeni jedocześnie jednak one są troszkę z przymusu - chciałem stworzyc zbiornik który w dużej mierze będzie dbał sam o siebie. Aby tego dokonać w obsadzie musiały znaleśc się kiryski, które pełnią rolę odmulacza. Niestety plaża gdynby nie była odgrodzona kamieniami po prostu wimieszałaby się ze żwirkiem. Jednam mam nadzieje że kiedy blyxa i eleocharis troszkę podrosną to większosc kamieni bedzie niemal niewidoczna (chyba ze do tego czasu wymyślę coś innego Wink )

Pozdrawiam!
Łukasz

72L rośłinne
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 22, 2008, 11:46:02 »

Tu nawet nie chodzi o mieszanie korzeni z kamieniami, tylko ten rodzaj łupków idealnie pasuje do zbiornika malawi  a w "roślinniaku" ma się jak pięść do nosa, mnie osobiście bardzo razi i psuje naprawdę ładną kompozycję. Żwirki wcale nie będą ci się mieszać a jak już chcesz się przed tym zabezpieczyć to prostym sposobem jest wykorzystanie obrzeża trawnikowego, jakie stosuje się w ogródkach. Przycinasz odpowiedniej grubości paski i wkładasz między warstwy żwirku. Jest miękkie i łatwo się formuje.
Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 22, 2008, 12:33:03 »

Tu nawet nie chodzi o mieszanie korzeni z kamieniami, tylko ten rodzaj łupków idealnie pasuje do zbiornika malawi  a w "roślinniaku" ma się jak pięść do nosa, mnie osobiście bardzo razi i psuje naprawdę ładną kompozycję. Żwirki wcale nie będą ci się mieszać a jak już chcesz się przed tym zabezpieczyć to prostym sposobem jest wykorzystanie obrzeża trawnikowego, jakie stosuje się w ogródkach. Przycinasz odpowiedniej grubości paski i wkładasz między warstwy żwirku. Jest miękkie i łatwo się formuje.

Czepiasz sie zupełnie niepotrzebnie . Akwarium jest bardzo ładne , koncepcja przemyślana  . Zasady są 
po to by je łamać .Co by było gdybyśmy sie sztywno trzymali  zasad które panowały w akwarystyce np. w latach 80/90 .
wado1
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 22, 2008, 12:57:08 »

Ja się trochę zgodzę, bo już wczesniej planowałem wywalenie tych łupków, w zamian za nie chciałem dać przegródki z korzeni... Jednak łupki były pod ręką (a raczej pod nogami Wink ) a korzeni brak. Bawiłem się dzisiaj trochę w photoshopie i sprawdzałem jak by to wyglądało (wyobraźnia przestrzenna to nie jest moją najmocniejsza strona Wink ), i faktycznie zbiornik wygląda w takim układzie bardziej naturalnie, tak spokojnie i tropikalnie Smiley . Na razie jednak wstrzymam sie ze wszelkimi zmianami póki rotala "trochę" nie podrośnie.

Dziękuje wszystkim za opinie i liczę na więcej Smiley

Pozdrawiam!
Łukasz

72L rośłinne
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: