Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « rdzawe plamy na roslinach i szybach-ryby zdychaja...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rdzawe plamy na roslinach i szybach-ryby zdychaja...  (Przeczytany 6503 razy)
techuby
Nowy
*

« : Marzec 13, 2008, 14:30:56 »

jestem nowa, nie wiem za duzo o akwariach, zalozylismy male dla naszej corki...od paru dni pojawil sie rdzawy nalot na wszystkim w akwarium,roslinkach,zamku..itp.szyby nawet zaczynaja sie tym osadem pokrywac, takie kropki na nich sie robia, no i najwazniejsze : ryby zdychaja,codziennie kilka :(co robic? wymienic cala wode? wyszorowac wszystko i zaczac od nowa? to mi do glowy przychodzi, ale moze to inny problem? z woda? dodam ze dodajemy jakies oczyszczcze raz na jakis czas, jest filter i grzalka......co radzicie?
techuby
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2008, 14:33:52 »

a i tak zrobila juz sie mleczna,a nie klarowna, no i nie mam zwyklego zwiru tylko taki sztuczny, rosliny tez sa sztuczne wiec to raczej nie od nich......pilne !
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2008, 14:40:15 »

Napisz coś więcej o swoim akwarium. Jaki litraż, jaki filtr, czy filtr chodzi 24h/dobę, ile świecicie światła, czy akwarium dojrzało przez wpuszczeniem ryb czy wszystko zostały wpuszczone zaraz po zalaniu, jakie macie ryby i ile, czy znasz parametry wody, jak często i w jakiej ilości odświeżasz rybom wodę, jak akwarium długo już stoi (dokładnie), czy wiesz co wlewasz do akwarium za chemię, czym karmisz i w jakiej ilości...?

Prawdopodobnie popełniliście stałe błędy początkującego ale to się wyjaśni po uzyskaniu większej ilości informacji.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2008, 14:47:59 »

Nie wiem emi czy doczytałaś na temat akwarium bo pytasz czy dojrzało a ja przeczytałem że roślinki są sztuczne Lips Sealed - tylko pytanie czy wszystkie Shocked Huh
techuby
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2008, 14:49:50 »

ok, wiec akwarium ma okolo  80 litrow(20 galonow),nikt mi nie poiwiedzial ze nie moge wpuszczac ryb zaraz po zalaniu Sad,powiedzieli tylko ze temperatura musi byc pokojowa...karmilam je 2 X dziennie i mowili w sklepie ze za czesto ,wiec karmie raz dziennie, mielismy 2 glonojady(zdechly) catfish (zdechla) jakies neonki,goldfish,zyje jeszce 1 gourami,ale ciagle lezy na zwize,nie znam polskich nazw innych ryb co pozdychaly(przepraszam),ale w sumie w ciagu ostatniego tygodnia zdechlo co najmniej 10-12 rybek Sad,akwarium kupilismy 2 tyg temu, od tego czzasu raz zmianilam wode,tzn pol wylalam i pol dolalam swiezej,filter : whoisper 20-power filter......
wlewalam easybalace water treatment do wody....with nitraban, acha i jest to slodkowodne akwarium a nie slono. nie wiem co jeszcze napisac....
techuby
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2008, 14:51:12 »

wszystkie roslinki sa sztuczne j/w
techuby
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2008, 14:52:18 »

swiatlo tezs swiecimy24/dobe.
portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2008, 14:55:28 »

Nie chce byc złym prorokiem ale chyba trzeba by zrobic totalny restart i po lekturze forum zacząć jak Pan Bóg przykazał, ale wcześniej wybrać sie do sklepu i opie....ć całą ekipe sprzedająca..... a na czas restartu oddać rybki gdzieś bo wszystkie padną.......
przykro mi ......
radziłbym poczytać forum, poszukać jak się zakłada akwarium bo tutaj chyba nic się nie da zrobić - chyba że ktoś mądrzejszy pomoże....

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2008, 14:55:36 »

ok, wiec akwarium ma okolo  80 litrow(20 galonow),nikt mi nie poiwiedzial ze nie moge wpuszczac ryb zaraz po zalaniu

No to masz odpowiedz na swoje pytania..bomba biologiczna się zrobiła w akwarium.
Ze swojej strony mogę Ci jedynie poradzić to ,  te rybki , które Ci zostały, odnieś do sklepu..przy okazji opie...nicz sprzedawce , że nie powiedział Ci o podstawowych sprawach.Przygotuj akwarium zgodnie z zasadami opisanymi na forum i bedzie dobrze.W innym wypadku prawdopodobnie zdechnie Ci wszystko..Niestety...Bardzo mi przykro.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2008, 15:20:19 »

Nie wiem emi czy doczytałaś na temat akwarium bo pytasz czy dojrzało a ja przeczytałem że roślinki są sztuczne Lips Sealed - tylko pytanie czy wszystkie Shocked Huh

A co ma jedno do drugiego? Akwarium może dojrzeć bez roślin, popatrz na malawi czy tangę.

techuby, niestety tak jak się obawiałam popełniłaś bardzo dużo błędów. Kilka wskazówek na przyszłość:

- żwirek najlepszy naturalny, rzeczny, warstwa ok 6 cm, granulacja 3-5 mm
- przed zakupem ryb powinno sie poznać parametry swojej wody kranowej, głównie ph, twardości ogólną i węglanową (zadzwonić do wodociągów albo zrobić samemu testy, które można kupić w akwarystycznym) - dobieramy ryby uwzględniając parametry wody a nie to co nam się podoba!
- światło świecimy 10-12 godzin na dobę o stałych porach (warto kupić w markecie budowlanym mechaniczny włącznik/wyłącznik światła)
- jak wsypiemy żwir, wlejemy wodę i wsadzimy wszystkie urządzenia takie jak grzałka, termometr i filtr sadzimy żywe rośliny, najlepsze te mniej wymagające jak cabomba, echinodorus, egeria, bacopa, żadnych czerwonych itp
- tak akwarium powinno stać bez ryb z włączonym filtrem i grzałką nastawioną na ok 25 st przez 2 tygodnie, światło zapalamy na 10 -12 h dziennie
- po tym czasie podmieniamy połowę wody i wpuszczamy pierwsze ryby, na początek ok 10% docelowej obsady, zaczynamy od ryb najbardziej wytrzymałych, w tym czasie karmimy ryby bardzo oszczędnie raz dziennie tak aby zjadły wszystko w minutę (nie dotyczy tabletek dla zbrojników)
- po tygodniu podmieniamy 20% wody i wprowadzamy następne ryby w niewielkiej ilości, w razie konieczności delikatnie czyścimy wkłady z filtra w wodzie spuszczonej z akwarium - nigdy pod kranem

Wpuszczenie wszystkich ryb do niedojrzałego akwarium spowodowało nagromadzenie się produktów przemiany materii, których zbyt mała ilość pożytecznych bakterii przeważnie przebywających na dojrzałym filtrze nie była w stanie przerobić i ryby się prawdopodobnie przytruły. Na teraz to najlepiej oddaj je do sklepu zanim zdechną wszystkie i wystartuj akwarium jak Pan Bóg przykazał zapewniając rybom godziwe warunki bez sztucznego żwiru i sztucznych roślin.

Na koniec lekturka do poczytania: http://akwa.100webspace.net/rady.html

Postaramy się Ci pomóc na ile potrafimy więc w razie czegoś - pytaj!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2008, 15:57:54 »

A co ma jedno do drugiego? Akwarium może dojrzeć bez roślin, popatrz na malawi czy tangę.

sorki mój błąd tego nie wziąłem pod uwagę Embarrassed
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 16:39:54 wysłane przez Emi » Zapisane
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2008, 20:31:17 »

NIE , nie oddawaj ryb .  włuż je do wiadra załuż tam filtr , a całe akwarium wyczyść dokładnie , po wyczyszcze niu akwarium , wyczyść wszystkie jego dodatki i elenenty. Kup żywe rośliny , no i moze z 2 sztuczne . Naturalne Kamienie i żwirek do akwa wyparz i włuż . jakieś dodatki , zamki itp. potem wlej wodę z kranu niech odstoi 1 dzień , wlej dodatki do wody takie jak sól akwarystyczna , antychlor , i srodek do uzdatniania wody. potem zamocuj filtr i grzałkę . temp. ustaw na 25 stopni . włuż ryby i poczejaj na efekty paa  papa i powodzenia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 18, 2008, 20:34:18 »

I nie słuchaj co przyjacielryb radzi  Undecided

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #13 : Marzec 18, 2008, 20:35:15 »

NIE , nie oddawaj ryb .  włuż je do wiadra załuż tam filtr , a całe akwarium wyczyść dokładnie , po wyczyszcze niu akwarium , wyczyść wszystkie jego dodatki i elenenty. Kup żywe rośliny , no i moze z 2 sztuczne . Naturalne Kamienie i żwirek do akwa wyparz i włuż . jakieś dodatki , zamki itp. potem wlej wodę z kranu niech odstoi 1 dzień , wlej dodatki do wody takie jak sól akwarystyczna , antychlor , i srodek do uzdatniania wody. potem zamocuj filtr i grzałkę . temp. ustaw na 25 stopni . włuż ryby i poczejaj na efekty paa  papa i powodzenia

co Ty opowiadasz?
Seboos był szybszy Grin

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2008, 16:25:03 »

Nie będę sie rozpislywał bo Emi napisala już prawie wszystko.
Ja zamiast włącznika/wyłacznika mechanicznego dużo lepiej jest dac elektroniczny. W moim miescie w sklepie elektrycznym kosztuje 17 zl. ( mechaniczny 12 zl)
IMOH jest dużo lepszy bo posadac tzw. "podtrzymanie 24H" czego mechaniczny nie ma. Przy nawet chwilowym zaniku (braku) prądu
mechaniczny się restartuje. Na dłuższa mete może to byc uciązliwe Smiley

A tu link przydatny do startu akwa
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/

Pz

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: