Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Dopiero zaczynam  (Przeczytany 15456 razy)
sugar_and_spice
Nowy
*

« : Marzec 15, 2008, 15:48:34 »

Witam.
Zaczęłam totalnie źle i beznadziejnie. Padły mi wszystkie brzanki (około 10) i 2 czarne molinezje.
Wstawiłam nową wodę, z dodatkiem uzdatniacza firmy Tetra. W akwarium jest żwirek, ozdoba ceramiczna imitująca korzeń i sztuczna roślinka. Do tego wpuściłam 3 platki, albo mieczyki- nie wiem co to, bo sprzedawca twierdził, że to platki, a inny, że mieczyki. Wygląda jka mieczyk, kolor czerwono- pomarańczowy. Od standardowego mieczyka różni się według mnie ksztatem ciała. Są krótsze i masywniejsze.
Platki były 3, bo tylko one ptrzeżyły moje eksperymenty. Nie wiedziałam, wpuściłam te biedne ryby do wody prosto z kranu Sad
Platki w uzdatnionej wodzie przeżyły 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach wpuściłam:
4 gurami
4 platki ( żółto- czarno- pomarańczowe)
Dziś dokupiłam obudowę z oświetleniem i nowy mocniejszy filtr.
Powinnam dodac, że akwarium ma standardowe wymiary 30/50 cm. Czyli okolo 40- 50 l.
Grzałka Elite z termoregulatorem 100 W. I od dziś nowy filtr 350 l/ h.

Oczywiście teraz już wiem, że kolejnośc moich "prac" była zła, ale stało się, a teraz trzeba to jakoś wszytsko ogarnąc, i tu liczę na Waszą pomoc.
Chcę wprowadzic rośliny, skoro już mam oświetlenie.
Proszę też o porady co ewentualnie dokupic- może te kiryski do czyszczenia, a może coś innego.
I co zrobic z kamiennym osadem na wewnętrznych ścianach? Wytgląda to strasznie, zwłaszcza po zapaleniu światełka.
Jak posadzic te roślinki. Czy na ten czas wyjąc rybki?

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 16:18:49 »

Załączam zdjęcia, na których "widac" ryby i ten cholerny osad. Czekam na wszelkie rady i sugestie.

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 16:31:44 »

O osadzie już Ci napisałam w innym wątku, więc nie będę się powtarzać.

Jak posadzić rośliny? Tak, żeby Ci się podobało Smiley Oczywiście, niektóre maja specyficzne wymagania, ale najpierw napisz, jakie chcesz kupić. Rybek nie wyjmuj na czas sadzenia. Ogólnie, ze względów kompozycyjno-estetycznych wyższe rośliny sadzi się z tyłu, niższe z przodu. A jakie masz oświetlenie w tej pokrywie?

Obsada nie za szczęśliwie skompletowana.  Troszkę się pogubiłam w tym, co masz aktualnie... 4 gurami i 7 platek? Wydaje mi się, że 40-50l to za mało dla gurami.

Na razie to radziłabym nie dokupować żadnych ryb, tylko rośliny i testy do wody.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 16:43:47 »

I jak sadzisz roślinki to nie wyjmuj rybek.

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 16:54:42 »

Tak, mam 7 platek i 4 gurami.
Tylko nie jestem do końca pewne czy te czerwonawe to też platki?
Dziękuję za odpowiedź.
Nie kupowac czyścicieli na razie? A jesli tak, to jakie?

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2008, 16:58:51 »

Jezeli to mieczyki to niepowinny byc w tym akwarium.
Gurami tez do oddania
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 19:07:04 wysłane przez rysio » Zapisane

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2008, 17:54:35 »

NIE dokupuj ryb na razie - tak, dobrze zrozumiałaś. Obsadę masz prawdopodobnie do przerobienia - ktoś na pewno Ci podpowie co i jak.

Nie wyjmuj starego filtra - dołóż nowy i dopiero po dwóch tygodniach pracy wspólnej możesz stary wyjąć. Filtr 24 godziny na dobę.

Co tydzień podmieniaj 20% wody na odstaną. Jeśli chodzi o osad to może pomóc filtr RO, ale na razie pewnie nie zechcesz go kupić - spróbuj podmieniać wodę na OSTUDZONĄ przegotowaną wodę - tak jak pisałem raz w tygodniu 20% wody w akwarium.

Koniecznie zasadź rośliny żywe - najlepiej dużo mało wymagających i szybko rosnących - na początek kabomby na przykład. Oświetlaj akwarium max 12 godzin dziennie.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2008, 18:01:08 »

Te czerwone rybki to są na bank platki a nie mieczyki.Też mam takie.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2008, 18:21:13 »

Platki, platki. Obejrzałam mieczyki wnikliwie i jednak są inne.
Wodę podmieniłam, zgodnie z sugestią Pana w sklepie, do ktorego akurat mam zaufanie- 10 % tym razem. Dodałam odstaną przez dobę i uzdatnioną.
Rośliny kupię po świętach, bo na święta muszę wyjechac, więc nie będzie akwarium doświetlane.
Pytałam o te gurami. Podobno na razie moga byc, za pół roku jak podrosną zobaczy się jak się zachowują i ewentualnie komuś oddam.
Z platek jestem bardzo zadowolona. Te 3 czerwone przeżyły mi z poprzedniej obsady i moich dokonań Wink Widac są twardzielami.

Kupiłam taką szorstką ścierkę, taką jaką kiedyś miały nasze babcie. Poszło jak po maśle. Czyszczenie zajęło 2 minuty Smiley

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2008, 19:25:18 »

Zamiast tych gurami proponuję żebyś dokupiła jakieś maluchy-neony,danio lub kiryski.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2008, 19:49:16 »

Zamiast tego sztucznego niby korzenia kup prawdziwy,poprawia parametry wody i o wiele ładniej wygląda koszt to 30zł ,albo samemu można wybrać się na spacer i coś przytargać do akwarium(koszt 0 zł i satysfakcja z siebie i korzenia).Dolej też wody tak żeby niebyło widać jej z pod pokrywy,bo będzie widać wkrótce nieładny osad i kamień i niewygląda to ładnie.O obsadzie pisali ci inni i mają rację,te ryby nienadają się do tego litrarzu.

sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2008, 21:12:02 »

Zgodnie z Waszymi sugestiami wyzbyłam się gurami. Przed chwilą odwiozłam je do sklepu. Nie chciałam, żeby się męczyły Sad A były takie piękne i kontaktowe...
No trudno.
Z wszelkimi ruchami w akwarium na razie się wstrzymam. Niech to sobie wszsytko się stabilizuje.
Mam za to ślimaka, który musiał przypadkiem zabrac się z rybami ze sklepu. Podobno to "dobry" ślimak. Malutki, stożkowaty ma domek.
Czytałam, że z korzeniami to nie jest tak hop siup- trzeba je gotowac, itd. Chętnie wymienię tę atrapę na prawdziwy korzeń, ale najpier muszę doczytac co i jak.
Dziękuję za wszystkie porady.
Jakoś mi tak smutno po tych gurami. Wiem, że to niby "tylko ryby", ale ja do zwierząt- WSZYTSKICH- mam bardzo emocjonalny stosunek i jeszcze nigdy nie musiałam żadnego z moich podopiecznych oddac Sad

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
seba75
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2008, 21:15:49 »

Czytałam, że z korzeniami to nie jest tak hop siup- trzeba je gotowac, itd.

Na allegro jest tego troche i zawsze mozesz wziasc juz spreparowany czyli wygotowany w soli i namoczony
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 15, 2008, 21:23:45 »

No niby tak... tylko ja do allegro jakoś nie mam zaufania. Skąd wiadomo czy ktoś mnie nie oszuka...
Z psimi sprawami nie ma problemu, już wiem, kto jest wuiarygodny, a kto nie Smiley ale jeśli chodzi o ryby, to jestem zielona  papa

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 15, 2008, 21:24:09 »

Ale i tak go trzeba potem dla pewności trochę pogotować, chociażby po to, żeby wyszło z niego powietrze, bo nawet najbardziej wygotowany i wymoczony korzeń, jak obeschnie, to znowu powietrza nabiera i nie chce tonąć.

A ten ślimak to pewnie świderek Smiley One faktycznie są pożyteczne.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: