Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Dopiero zaczynam  (Przeczytany 15439 razy)
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 15, 2008, 21:39:06 »

Matko jestem przerażona, wlaśnie wyczytałam, że te platynki będą mi się mnożyły jak króliki... i co ja wtedy z nimi zrobię?

Właśnie zauważyłam, że jedna z tych platynek goni inne. Sama pływa na środku i goni inne jak podpłyną bliżej.
Ma trochę inną płetwę przy odbycie, nie tylko takie po bokach, ale też między nimi dodatkową.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 22:10:01 wysłane przez sugar_and_spice » Zapisane

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #16 : Marzec 15, 2008, 22:49:07 »

Nie martw się.One mają małe szanse na przeżycie,chyba że umieścisz je w kotniku. Ryba zjada swoje małe, z kilkudziesięciu zostanie Ci zaledwie pare.No a jak napisałam marne są szanse,że tych pare młodych przetrwa.Moje zazwyczaj chowają się w żwirku.Ale po 4,5 dniach znajduję je martwe.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 15, 2008, 23:19:05 »

Moja droga !!

Akwarium kup sobie większe najlepiej 100 litrowe , kup sobie również pozonny filtr , grzałkę , pompkę termometr i odpowiedni pokarm , najlepiej firmy TROPICAL . potem kup sobie roślinki , ( zalezy do jakich ryb  bo niektóre rybki jedzą zywe roślinki ) więc na wszelki wypadek kup do akwarium 100litrowego z 2 zywe i 2 sztuczne , potem , kup zwirek i :

Wymyj dobrze akwarium ,
nasyp zwirku z 5-6 cm
wsadż roślinki oraz inne ozdoby
kup tapetę na tło lub zrób sama ( pamiętaj o srodowisku zycia ryb , najlepiej kup taką tapetę na której pokazane jest srodowisko zycia danego gatunku rybek )
najlej wodę do przygotowanego akwarium i zostaw na 5 dni do odparowania chloru
wpuśc rybki
co 2-3 tygodnie zmieniaj 1/4 wody a co pół roku zmień całośc
to akwarium 50 litrowe które miałaś zostaw do młodych rybek które się urodzą
 postaw akwarium w miejscu w którym nie bedziesz go przestawiać !!!

DBAJ O RYBKI  Afro powoodzenia w chodowli
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 15, 2008, 23:50:31 »

Nie gniewaj się... ale idąc Twoim tokiem rozumowania powinnam sobie kupic od razu 750 l, bo ktoś kolejny napisze mi, że 200 to za mało Cheesy
Ja już mam akwarium i szukam pomocy w jego utrzymaniu...
Grzałkę, porządny filtr itp. już mam.

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
seba75
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 16, 2008, 08:57:27 »

No niby tak... tylko ja do allegro jakoś nie mam zaufania. Skąd wiadomo czy ktoś mnie nie oszuka...

nigdy nie ma sie pewnosci ale moze warto sprobowac trafiaja sie super okazy - mozesz zapytac sprzedawc

Akwarium kup sobie większe najlepiej 100 litrowe , kup sobie również pozonny filtr , grzałkę , pompkę termometr i odpowiedni pokarm , najlepiej firmy TROPICAL . potem kup sobie roślinki , ( zalezy do jakich ryb  bo niektóre rybki jedzą zywe roślinki ) więc na wszelki wypadek kup do akwarium 100litrowego z 2 zywe i 2 sztuczne , potem , kup zwirek i :

nie tylko tropikal robi dobre zarcie, pozatym w takim akwa raczej nie widze ryb zjadajacych rosliny wiec nie widze sensu bawienie sie w sztuczne dziadostwo

nasyp zwirku z 5-6 cm
kup tapetę na tło lub zrób sama ( pamiętaj o srodowisku zycia ryb , najlepiej kup taką tapetę na której pokazane jest srodowisko zycia danego gatunku rybek )
najlej wodę do przygotowanego akwarium i zostaw na 5 dni do odparowania chloru
wpuśc rybki
co 2-3 tygodnie zmieniaj 1/4 wody a co pół roku zmień całośc

matko zwir 5-6 cm  Undecided - zwir ku sobie kwarcowy w granulacji 3-5 mm
tapeta pod gatunek ryb no ciekawe  Smiley chodz na forum znajdziesz ciekawe pomysly na tlo do akwa
wode mozesz odhlorowac preparatem, ciezko trzymac przez 5 dni wode do odparowania a mowa tu o wiekszych zbiornikach hehe
nie wpuszczaj odrazu ryb ! dojrzewanie akwarium to 2-3 tygodnie poczytaj
wode podmieniaj co tydzien 20-25 % i nie trzeba co pol roku zmieniac calej akwa moze funkcjonowac nawet kilka lat

Nie gniewaj się... ale idąc Twoim tokiem rozumowania powinnam sobie kupic od razu 750 l, bo ktoś kolejny napisze mi, że 200 to za mało Cheesy

chodzi jedynie o to ze wieksze jest latwiejsze w utrzymaniu parametry wody itd. itd. - pozdro!
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #20 : Marzec 16, 2008, 09:07:57 »

chodzi jedynie o to ze wieksze jest latwiejsze w utrzymaniu parametry wody itd. itd. - pozdro!

Większe ładniej się prezentuje i jest łatwiej kontrolować jego parametry ale i duuuuuuużo droższe (wiekszy kubełek, mocniejsza grzałka oraz oswietlenie, więcej żwirku, wiecej wody ) ale gdyby spadło mi z nieba 1000l to byłoby super Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 10:43:46 wysłane przez speedeecat » Zapisane

magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 16, 2008, 12:18:47 »

tez dostałam... świderka, ale się o niego boję

Mianowicie

Kupiłam go, zauwazyłam dopiero w momencie wpuszczenia ryb do akwa... ale dobra potem gdzieś się tam poruszał na dnie... niestety jedna roślinka mi wypłynęła ze żwirku... i musiaiałam ją zakopac.. i chyba razem ze ślimakiem to zrobiłam..

czy On się sam odkopie?HuhHuhHuhHuhHuh

Przepraszam ,że zawracam wam nim głowę Sad

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 16, 2008, 12:25:41 »

Jak niezgniotłaś go to powinien się wygrzebać. I niema za co przepraszać od tego jest forum żeby pytać Cheesy

magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 16, 2008, 12:48:44 »

Biedaczek Sad A taki fajny był...

Mam nadzieje, ze się wygrzebie Smiley

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2008, 12:55:29 »

Świderki większość życia spędzają w podłożu. Miedzy innymi na tym polega ich pożyteczność w akwarium, ze przekopują podłoże, likwidując strefy beztlenowe. Gdybys Ty go nie zakopała, na pewno sam by to zrobił.

Na pewno nic mu nie będzie Smiley

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #25 : Marzec 16, 2008, 12:56:54 »

świderki to ślimaki które drążą w podlożu i żadko je widać bo najczęściej są zakopane. Ale jeden to trochę malo...

seba75
Gość
« Odpowiedz #26 : Marzec 16, 2008, 12:59:11 »

sa pozyteczne tworza strefy beztlenowe, jak niezgnieciony to pewnie gdzies kopie  Wink
magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 16, 2008, 13:03:09 »

hehe dziekuje za odpowiedzi

Może dokupie w najbliższym czasie jakiegoś jeszcze, na razie kasy brak Sad

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #28 : Marzec 16, 2008, 13:07:23 »

hehe dziekuje za odpowiedzi

Może dokupie w najbliższym czasie jakiegoś jeszcze, na razie kasy brak Sad

:onie rozumiem.... to po ile taki świderek - bo myślalam że free a w najgorszym wypadku 20gr.

magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 16, 2008, 13:09:45 »

Nie wiem...

Pan który sprzedawał mi rybki musiał go niechcący wyłowić i mi wrzucić.

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: