Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welonki  (Przeczytany 2664 razy)
przyjacielryb
Nowy
*

« : Marzec 15, 2008, 22:47:03 »

Witam , chciałbym zwami trochę porozmawiać , na temat welonek , ja kiedyś miałem jedną w kuli ale odrazu mi zdechła i teraz najpierw po urodzinach kupiłem sobie duuuze akwarium duzo roslin , jedzenia dla welonek , zwirek i kamienie ozdobne , potem kupiłem do akwarium 100 litrowego 1 welonke (  Grin ) , az po 2 dniach , zdecdowałem ze musi być jej smutno samej w takim big akwarium i kupiłem 2 welonkę , teraz wszędzie razem pływają , gonią sie nawet nieraz , ( naprawde bardzo zywotne rybki ) kocham welonki , chciałbym aby ktoś pomógł mi w ich rozmnozeniu , co zrobić zeby doszło do ( no wiecie ...sex-u rybiego  Grin ) , naprawde mają jak w domu , z tyłu mają ładne tło , charakteryzujące sie obszarem w jakim zyją welonki , i wszystko to co potrzebują mają w akwarium ( ale musze sie przyznać nie mają filtra ani niczego tylko świetlówkę ) ( czy filter i te inne przyrządy są naprawde koniecznie?? ) CO ZROBIĆ BY SIE ROZMNOZYŁY ?? , pomózecie please , acha i jeszcze jakie mogą mieć towarzystwo , prosze pomózcie , ( nie chciałbym aby umarły Cry ) CZEKAM NA WASZW ODPOWIEDZI

KAMIL Smiley
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 23:55:21 »

Kamil... w moim wątku piszesz mi co mam zrobić, że mam sobie kupić 100 l akwarium, porządny filtr i grzałkę, itd.
Radzisz komuś innemu, a sam nie wiesz co i jak? Dziwne.
Poza tym, woda powinna odstawac się przy działającym filtrze jakies 2-3 tygodnie zanim wpuści się do niej ryby, a nie tak jak radzisz 5 dni. Smiley
Powodzenia z welonkami.

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2008, 00:08:16 »

O nie moja droga , ja tak robie z wszystkimi nowymi rybkami , czują się u mnie świetnie , no ale jak chcesz zeby były chore i wogole to słuchaj kogoś innego  Angry
sugar_and_spice
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2008, 01:54:31 »

Biorąc pod uwagę, że mówisz, jakbyś pozjadał wszystkie rozumy, to musisz byc bardzo najedzony Cheesy

45 l
platki x 6
kiryski x 2
czarna tetra x 4
krewetka Amano x 2
krewetka filtrująca x 2
krewetka Red Cherry x 5
ślimak świderek x 2
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2008, 07:07:40 »

Ja nie lubie welonek....hmm mowiles o tle ktore charakteryzuj obszar w jakim zyja welonki....a wiec w jakim obszarze zyja....bo mi sie wydaje ze nie ma ich w naturze...

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2008, 08:02:25 »

Filtr jest konieczny w KAŻDYM akwarium, zwłaszcza z welonami! Karasie to straszne brudasy, filtr nie jest tylko odpowiedzialny za oczyszczanie wody - ale i RÓWNOWAGĘ biologiczną w akwarium, przez co woda jest bardziej przyjazna rybkom. Nie chcesz żeby umarły, to spraw porządny filtr - najlepiej kubełkowy, polecam tetry ex 700 do twojego akwarium, miejsca w środku rybkom nie zabierze Smiley

Grzałki nie są potrzebne,welonki są zimnolubnymi rybkami.

Dosadź im roślinek i daj jakiś ładny korzonek, z roślinek to wybieraj tylko te twardsze gatunki takie jak różne zwartki, żabienice, anubiasy itd.

Rozmnożą ci się za 2-4lata, jak będziesz miał trochę szczęścia.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2008, 09:16:46 »

hehehe prawda nie ma ich w naturze ale nie mozna dać im tła kamiennego bo welony lubią rośliny ( przynajmniej moje ) acha chciałem jeszcze zapytać czy ryby innego gatunku mogą się rozmnożyć
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2008, 09:19:18 »

z welonami ??
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2008, 10:32:07 »

sugar_and_spice 10l to za mało dla bojownika Wściekły

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2008, 16:33:26 »

Przeczytałeś opis jego i coś ci sie nie podoba to napisz w innym temacie dotyczącym tego a nie tutaj!!!

A co do welonek to mi się nie za bardzo podobają... szczególnie jaik urosną a takie mniejsze są nawewt fajne Smiley

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2008, 19:59:04 »

No ja bym nie mogl trzymac welonek...dla mnie akwarium to skrawek natury podwodnej...a welonki to ryby "kalekie" mieszance.

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2008, 22:34:13 »

No ja bym nie mogl trzymac welonek...dla mnie akwarium to skrawek natury podwodnej...a welonki to ryby "kalekie" mieszance.

To nie trzymaj welonów i miej akwarium "naturalne" i tyle...

Dla jednego rybki są pupilkami obok psa czy kota, a do takich należą właśnie najczęściej welony. Bo bardzo łatwo się oswajają, jedzą z ręki i można nawet pogłaskać Smiley To niech ten miłośnik sobie je trzyma, byleby rybki miały odpowiednie warunki.

hehehe prawda nie ma ich w naturze ale nie mozna dać im tła kamiennego bo welony lubią rośliny ( przynajmniej moje ) acha chciałem jeszcze zapytać czy ryby innego gatunku mogą się rozmnożyć

Co tak ci zależy na rozmnażaniu, i w jakim celu?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 18, 2008, 23:12:24 »

Oh raffy , che mieć małe welonki , po pierwsze to to ze lubie welonki , ( w między czasie urodziły mi się gupiki ) . a po drugie moi sąsiedzi chcą małe welonki ( debile , myslą ze powiem " rodzcie się " i się urodzą ) , dzieki za odp. i proszę o jeszcze więcej
przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2008, 12:07:57 »

Kto umie zamykać ątki , niech go zamknie bo ja juz go niechce
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2008, 12:10:21 »

Ufff .. zamykam

Strony: [1]
  Drukuj