Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolcobrzuchy + przyjaciele  (Przeczytany 18049 razy)
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 20, 2008, 22:20:11 »

Przepraszam za moje chaotyczne wypowiedzi , załóżmy iż bede mial 500l (200x30x30) gdyż takie planuje , zostawiłbym np 5 sztuk co można by było hodować razem z nimi ? akwarium słone
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Marzec 20, 2008, 23:01:42 »

Na 500 l chcesz się porywać a krewetki mrożone są dla Ciebie za drogim pokarmem??? Daj sobie spokój człowieku.

W tej chwili sam mam jednego kocobrzucha małego - i jestem w trakcie zakładania dla niego akwarium ponad 100 litrów. TYLKO dla niego, może dla pary... Mówi Ci to coś? Dodatkowo rybki te są na tyle "brudnojedzące" że bez porządnej filtracji ze złożem zraszanym i odpieniaczem nie ryzykowałbym hodowli. A to oznacza spore koszta - resztę dopowiedz sobie sam...

Z resztą daj zdjęcia - inaczej nie pogadamy. Jeśli jednak żyją w słonej wodzie to pewnie będą zielone a to oznacza że masz (a raczej one) przewalone. Za miesiąc/dwa mogę zastanowić się czy nie PRZYJąć od Ciebie JEDNEJ sztuki - ale do tego czasu to pewnie i tak zostanie z nich połowa. Wrzuć zdjęcia to pogadamy dalej.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2008, 23:06:52 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 20, 2008, 23:28:43 »

heh chodzłlo mi o żywe krewetki jako pokarm , że szkoda kasy. No dałem sie ... i mam 14 sztuk mówiłem ze ide sie wybrac z oddaniem ich wiec dzieki za komentarz.............
Jak zrobic dobre zdjecie w akwarium
 nie używaj słów wulgarnych.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 23:53:54 wysłane przez kafarski » Zapisane
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 21, 2008, 01:06:41 »

Poszukaj na forum - kłania się funkcja "szukaj" - zwykle można ją znaleźć na górze po lewej stronie pod górnym banerem. Są na ten temat informacje na forum. Jeśli komentarz był zbyt agresywny to wybacz - ale wkurzyłem się na sprzedawców bo i mi mało co nie wywineli takiego numeru - moja kobieta już stała przed kasą z czterema kolcobrzuchami w torebce...Wink - chwila nieuwagi w sklepie zoologicznym:P

Jeśli chodzi o przyjaciół - można podobno trzymać z nimi w słonawym akwarium (biotop słonawej rzeki) rybki Brachygobius Xanthozona - poszukaj na ich temat informacji. Na stronie z której korzystam proponowana obsada to dwa GSP (kolcobrzuchy zielone) i pięć Brachygobius Xanthozona w zbiorniku >35galonów czyli coś koło 160 l. Polecam stronkę - są też obsady do większych zbiorników i opis jak stworzyć takie akwarium. Oto adres:
http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html

A tu masz adres do strony z proponowanymi do słonawego biotopu roślinami:
http://www.wetwebmedia.com/BrackishSubWebIndex/bracplants.htm

A z ciekawostek: jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki powinny pożyć dobrze ponad 10 lat;))
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 01:50:24 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2008, 17:50:13 »

Heh sorki za tą odpowiedz ale jestem zdenerwowany , są święta a ja nie wiem co robic z nimi , minęły już 3 tyg prawie i nie wiem czy facet w zoologicznym przyjmie je z spowrotem ;/;/   , dzięki za stronki  i propozycje obsady , 160l przygotowane ale dalej mam 13 sztuk wiec musze sie pozbyc 11 sztuk no kurcze;/     poczytam twoje stronki i sie zastanowie nac obsada i typem akwariow , dzieki     (heh bardo chcialem rafe koralowa^^)

Jak zrobic dobre zdjecie rybom w akwarium?
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 21, 2008, 18:08:35 »

http://badmanstropicalfish.com/brackish/f8.html

Wydaje mi sie iż mam takie kolcobrzuchy , nie maja kropek (tylko na ogonie dwie lub jedna ) i maja tego typu paski,  teraz siedzialem nad nimi i porownywalem zdjecia , po stats widze iż są mniej wymagalne   

8 sztuk na 125galonow no hmmmmmm
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 21, 2008, 20:11:36 »

Trochę lepiej niż zielone, ale i tak nie jest dobrze;) Dasz radę - już wiesz przynajmniej co to za zwierzaki;)

112L - Roślinne

kafarski
Gość
« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2008, 00:02:24 »

tetraodon biocellatus , trzymałem je z neonkami paletkami glonojadami w słodkiej wodzie. nie zniosły gwałtownego spadku pH - i większość odeszła w ciągu kilku dni. moja wina bo nie przewidziałem że woda się tak zakwasi i nie zmierzyłem pH, no ale wszystkiego trzeba się nauczyć. nie miałem też lajona do pilnowania tego.
dobrze karmione nie będą zaczepiać innych ryb. pilnuj tww żeby nie spadło poniżej jakichś 8-10 stopni. rosną naprawdę bardzo powoli.
aha i nie używaj wulgaryzmów i staraj się pisać czytelnie, dzięki.
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 22, 2008, 14:21:14 »

Dziekuje  wszystkim już co nie co wiem , skoro rosną bardzo powoli zostawie sobie 4- 5 sztuk , ale że trzymałeś je z neonkami:O?(ile miałeś stuk i na jaką pojemność?) tak przy okazji do ilu dorastają? ( 3 cale?)  ja przez 4 dni miałem taki problem , dziwnie się zachowywały i ledwo pływały , wiec zapytałem w zoologicznym o co chodzi i powiedział żebym zasolił akwarium , po 2 dniach wróciły do siebie ( facet mi powiedział 3 garscie na 50 L ( dałem nie co więcej))    więc sam juz nie wiem czy ma być słona czy słodka.....:/     u mnie sa bardzo ruchliwe ( maja 25 stopni w tej chwili  )    Jak zrobić dobre zdjecie im?

Ps. przepraszam ale troche sie zdenerwowałem , musze rozmysleć jak to teraz rozplanować
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 22, 2008, 16:32:17 »

Powtarzam: na forum jest kilka wątków o robieniu zdjęć. Użyj funkcji "szukaj".

Znajdź kilka stron z opisem tego gatunku. Tam dowiesz się co i jak. Proponuję użyć do tego strony www.google.pl - wpisz tam "Tetraodon biocellatus" i wciśnij szukaj.
Powinno Ci wyskoczyć na przykład coś takiego:

http://freshaquarium.about.com/cs/otherfish1/p/figure8puffer.htm
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=25175
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetraodon_biocellatus
http://www.fishprofiles.com/files/profiles/428.htm
itd.

Poczytaj.

112L - Roślinne

Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 22, 2008, 17:35:40 »

Heh szczerze mówiąc szukałem "polskie strony tylko" ^^
kafarski
Gość
« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2008, 17:53:02 »

bardzo dobra strona o kolcobrzuchach
http://puffernet.tripod.com/main.html
woda ma być słonawa, nie słona. jeśli nie chcesz z czasem zasolić im wody ponad ''solankę oceaniczną'' możesz kupić zwykły szklany aerometr. stężenie 1.005 to chyba maksymalne dla słonawej wody.
z tetraodon biocellatus - kolcobrzuch dwuplamy lub pawiooki może być tak że masz ryby złapane w środku biegu rzeki lub przy ujściu. w sprzedaży mogą być po  prostu dwie populacje - typowo słodkowodna i typowo słodko-słonawa, ryby przecież nie stoją w miejscu, zmieniają ciągle otoczenie. niestety nie można poznać skąd pochodzą ryby kupione w sklepie, ale na szczęście mają one liczne przystosowania pomagające im przeżyć w zmieniającym się zasoleniu wody, gdy wpłyną do jakiejś zatoki. pamiętaj że w pH7-8 ważne jest aby woda była czysta, dobra filtracja to podstawa. w pH wyższym od7 woda zawiera więcej toksycznego amoniaku niż poniżej 7 . częste odmiany to raczej wymóg i musisz wyrobić w sobie taki nawyk.
pozdrawiam.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Marzec 23, 2008, 01:54:21 »

Znalazłem dla Ciebie stronkę po polsku - trochę powinna Ci pomóc. http://tooold.superhost.pl/artykul3.html

112L - Roślinne

milosnik_ryb
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Marzec 23, 2008, 21:52:22 »

wiesz akwarium 500 Litrów to spory wydatek.Ja dałem za 50 litrów 170 złoty w tym pokrywa z oświetleniem 100 zł.

Akwarium 126 L

24 neonnów czerwone
4 kirysków
2 sumiki szkliste
4 zbrojniki niebieskie
4 bocje siatowane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Marzec 24, 2008, 13:16:14 »

Wcale nie musi być taki spory ,kup 450l
400pln akwa
Oświetlenie-możesz zrobić diodowe takie jak King ok.200pln
Filtr 340pln-Tetra ex1200
Grzałka-nie koniecznie jeśli masz ciepło w domu Wink 150pln
podłoże z 50pln
ozdoby (korzenie,łupki itp. a może pierdzący nurek Grin ) 50pln
1190pln można taniej jeśli masz ciepło to 1140pln jeśli zrobisz kubeł DIY to ok.1000pln Wink

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: