Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolcobrzuchy + przyjaciele  (Przeczytany 17999 razy)
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Marzec 25, 2008, 14:37:04 »

http://www.allegro.pl/item328189806_mega_promocja_zestaw_prosty_komfort_2x36_wat_450l.html    Fajny zestaw , pewnie skołuje za miesiac ( nie rośną szybko więc mam czas)   teraz zostało mi do skompletowania  :
- obsade (chcialbym wlozyc 2-3 rybki innego rodzaju np Brachygobius Xanthozona jak mowił Groszek69)
- filtry myśle że potrzebuje przynajmniej dwa gdyż naprawde brudzą akwarium
- rośliny ( nie wiem jakie i "jak" gdyz nigdy nie hodowałem żywych roślin , rafa odpada nie bede umiał sie nimi zajmowac)
-oświetlenie (pozostaiwa wiele do życzenia )
- i wiele innych rzeczy

Mam kase odłożoną więc moge sie zabawic w450l  , teraz pozostaje mi używać "szukaj " szukać , szukać i szukać ^^ dowiedzieć się wszystkiego pokolei

Gdyby ktoś miał pomysły na akwaria (typy , ozdoby w środku , i podał przydatne narzędzia ) byłbym bardzo wdzięczny

Dzięki za Odpowiedzi
Zeglas
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Marzec 29, 2008, 13:35:07 »

Byłem w zoologicznym i nawet mi za free nie przyjmie ( odpowiedziala babka z fajka w mordzie heh) , wiec ponawiam jeśli ktoś chętny w okolichach Nowego Tragu , Zakopanego  to prose pisac

Kolcobrzuchy Figure Eight Puffer (Tetraodon Biocellatus )  mają po 1,5 - 2 cm mam do oddania 6 sztuk

Pozdrawiam
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 15, 2008, 20:21:16 »

To ja mam prośbę - jakby udało Ci się kupić gdzieś Brachygobius Xanthozona to daj koniecznie znać. Prośba do wszystkich: jeśli ktokolwiek ma informacje gdzie można je kupić proszę o kontakt!!!

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 16, 2008, 01:00:24 »

babki "złote" czasami widuję w Poznaniu, powiedzmy ostatnio z dwa razy w ciągu roku. są więc do zdobycia. ale najczęściej pojedyńcz egezemplarze.

a co do współistnienia babek z biocellatusami to raczej nie polecam. primo biocellatusy to słodkowodne kolcobrzuchy a babki już słonawowodne. po drugie z tego co wiem te babki trzymane z innymi gatunkami mają kłopoty z pobieraniem pokarmu na tyle szybko by coś dla nich zostało. i głodują permanentnie aż do smutnego końca czasami.

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 16, 2008, 01:47:29 »

Ja planuje parkę/trzy trzymać z kolcobrzuchem zielonym czyli nigroviridis - podobno da się je ładnie utrzymać w jednym zbiorniku. Na razie jedna sztuka kolocobrzucha i jak uda mi się zdobyć parka babek zamieszkają w 60l zbiorniku słonawym. Spróbuje zaklimatyzować babki przez tydzień same, a potem wpuszczę kolcobrzucha młodego który mieszka na razie w innym akwa. Babki będą już miały swój rewir i nie powinno być konfliktów...

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #35 : Maj 20, 2008, 22:11:51 »

Ja mam 8 T.nigroviridis w 300litrowym akwarium (dlatego 8 bo kupowałam je w niezbyt dobrym stanie  i nie wiedziałam ile przeżyje).Zanim je kupiłam kilka miesięcy szukałam o nich informacji, wcześniej zajmowałam się rybami od ok. 9 lat(pielęgnice, dyskowce).Kolcobrzuchy mam od kilku miesięcy-czują się świetnie , sporo urosły-mają już po ok. 8-9 cm. Ryby te są wymagające, potrzebują świetnych warunków, woda musi(!)być słonawa.Ja używam soli morskiej firmy Kent.Ryby rozpoznają już osoby opiekujące się nimi,każda jest inna-można powiedzieć że różnią się"charakterami" i "temperamentem".
Nie jest to na pewno ryba dla początkujących-wymaga wiedzy i doświadczenia

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Maj 20, 2008, 23:03:40 »

Na 500 l chcesz się porywać a krewetki mrożone są dla Ciebie za drogim pokarmem??? Daj sobie spokój człowieku.

W tej chwili sam mam jednego kocobrzucha małego - i jestem w trakcie zakładania dla niego akwarium ponad 100 litrów. TYLKO dla niego, może dla pary... Mówi Ci to coś? Dodatkowo rybki te są na tyle "brudnojedzące" że bez porządnej filtracji ze złożem zraszanym i odpieniaczem nie ryzykowałbym hodowli. A to oznacza spore koszta - resztę dopowiedz sobie sam...

Z resztą daj zdjęcia - inaczej nie pogadamy. Jeśli jednak żyją w słonej wodzie to pewnie będą zielone a to oznacza że masz (a raczej one) przewalone. Za miesiąc/dwa mogę zastanowić się czy nie PRZYJąć od Ciebie JEDNEJ sztuki - ale do tego czasu to pewnie i tak zostanie z nich połowa. Wrzuć zdjęcia to pogadamy dalej.

z tą filtracją to lekko przesadzasz na pewno nie brudzą więcej niż żółwie wodne, wiec wystarczy filtr pod żwirowy i kubeł pełny ceramiki Smiley i oczywiście podmianki
http://www.fishbase.org/identification/specieslist.cfm?famcode=448&areacode=

« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 04:49:35 wysłane przez adriano210 » Zapisane

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Maj 21, 2008, 08:17:48 »

Porządny filtr  zewnętrzny+wewnętrzny w zupełności wystarczą.Nie potrzebują odpieniacza-raczej nie lubią być w pełnomorskim zasoleniu.Pytałam kilku hodowców i powiedzieli, że nie ma potrzeby instalować ani odpieniacza ani złoża zraszanego!
Porządna filtracja jak u pielęgnic wystarczy.Poza tym należy im robić głodówke min. 1-2 razy w tygodniu.Trzeba sprawdzać czy ślimaki są zjadane w całości żeby nie psuły wody.
                              Ja mam 2 filtry kubełkowe JBL i Atman+filtr wewnętrzny Aquaszutl, do tego mocne napowietrzanie.Woda czyściutka, azotyny =0, ryby zadowolone.Wodę podmieniam co tydzień-ale nie dużo.
                                       Ostatnie 3 sztuki kilka miesięcy temu wziełam ze sklepu zoologicznego w stanie pół żywym( z ok 40 sztuk zostało im dosłownie kilka).Wszyskie czują się dobrze.

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Maj 25, 2008, 00:17:49 »

Chyba rzeczywiście lekko przesadziłem z tym odpieniaczem... Zgadzam się w 100% z koniecznością kontroli zjadanych ślimaków - doszedłem już do tego że karmię kolcobrzucha tylko z pęsety - a to, czego nie zje "na jedno posiedzenie" ląduje w koszu. Co innego z krewetkami itp - nie ma tu groźby resztek mięsa schowanych w muszli i gnijących.

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Maj 26, 2008, 18:50:02 »

Podmieniam kolcobrzuchom wodę co tydzień, właściwie niewiele jest do sprzątania.Niestety ciągle walcze z glonami- zwłaszcza zielonymi. Nie mam roślin tylko duże budowle z kamieni, oświetlenie jest jak w akwarium morskim Sera Blue Sky + deep sea.  Muszę z czasem coś wymyślić na te glony.Akwarium ma kilka miesięcy więc mam nadzieję, że się jeszcze ustabilizuje

kafarski
Gość
« Odpowiedz #40 : Maj 26, 2008, 21:15:17 »

Arashi - jeśli nie masz roślin to nie musisz mieć jakiegoś specjalnego światła, tym bardziej że te które masz odpowiada glonom, może masz możliwość w zwykłym sklepie kupić zwykłe świetlówki. kolcobrzuchy też nie należą do ryb lubiących dużo światła, raczej są takimi tajniakami. pzdr
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Maj 26, 2008, 22:58:50 »

Ja mam podobny problem

Mam co prawda rośliny na razie (trawiaste), ale glony (głównie nitkowate) zarastają w strasznym tempie. Oświetlenie mam silne i morskie (jedna świetlówka biała druga niebieska) - ale nie zmienie go na słabsze, bo to akwarium kompaktowe, czyli z oświetleniem wbudowanym...  Myślałem, żeby glonom odebrać NO3 jakoś inaczej niż przez rośliny (bo planuję zasolenie akwarium wkrótce) - rozważam dwie opcje:

1. zastosować odpieniacz - wtedy związki organiczne będą wyłapywane przed przekształceniem się w NO2 i NO3 - co da efekt kontroli glonów i parametrów wody
2. zastosować filtr hydroponiczny - ale przy zasolonej wodzie musiałbym go obsadzić mangrowcami na przykład - a nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednich sadzonek...

Co sądzicie o tych pomysłach?

112L - Roślinne

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Maj 27, 2008, 07:37:53 »

ale rośliny nie będą rosły przy oświetleniu morskim. oświetlenie morskie jest dla glonów i dla korali. dlatego rośliny stoją a glony hulają. odpieniacz usuwa tylko związki organiczne a nie no2 i no3 i nh4 tym zajmuje sie złoże biologiczne w postaci zywej skały dlatego powinieneś zmienić oświetlenie i dać rośliny lub dać byle jakie  oświetlenie nie takie które stymuluje glony np. zwykle świetlówki diy
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2008, 07:40:07 wysłane przez adriano210 » Zapisane

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Maj 27, 2008, 10:57:08 »

Z tego co czytałem odpieniacz usuwa związki które potem przekształcają się w azotany itp... jak znajde te linki to podam...

A co sądzicie o pomyśle z filtrem hydroponicznym? Nie słyszałem co prawda żeby ktoś stosował to w solonej wodzie, ale przy odpowiednich roślinach... Co Wy na to?

112L - Roślinne

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Maj 27, 2008, 12:20:33 »

Z tego co czytałem odpieniacz usuwa związki które potem przekształcają się w azotany itp...
Dobrze kombinujesz. A dokładnie usuwa nadmiar białek. Nie ma białek, nie ma sie rozkładać coś co ma dużo azotu, więc i poziom NO2/NO3 maleje. Oczywiście zamontowanie tego nie rozwiąże 100% jendakże na pewno go ograniczy.

Myślę, że dobrym sposobem jest zastosowanie zeolitu lub zeocarbonu w akwarium - przetestowałem i muszę powiedzieć że poziom NO3 jest niewielki.

Coby nie zastosować to i tak nic nie zastąpi podmian wody - choćby poziom azotanów był = 0 to i tak podmiany robić trzeba.

A co sądzicie o pomyśle z filtrem hydroponicznym? Nie słyszałem co prawda żeby ktoś stosował to w solonej wodzie, ale przy odpowiednich roślinach... Co Wy na to?

Myślę, że może się udać - po prostu trzeba sprawdzić jak rośliny będą reagowały na lekko słoną wodę ...

Tak czy inaczej powtórzę - podmiany i tak trzeba robić i tak Smiley

P.S.
Zmień świetlówki na inne jak radzi Adriano Smiley

Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  

Skocz do: