Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolcobrzuchy + przyjaciele  (Przeczytany 18029 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #45 : Maj 27, 2008, 16:51:17 »

Zgoda z podmianami - one są zaplanowane jako obowiązkowe przy każdym rozwiązaniu (może poza ostatecznym przekształceniem akwarium w akwa rafowe - ale ta opcja na razie na pewno odpada.

Ze świetlówkami jest o tyle problem, że jest to akwarium z pokrywą i z wmontowanym w nią oświetleniem - jest tam nietypowa świetlówka oznaczona PL-26W
Czyli 26-cio watowa. Przy czym ma dwie rurki (świetlówki) zintegrowane w jednej obsadce. Jedna z nich jest niebieska druga biała... Nie wiem, czy jest sens zmieniać ją na inną - białą? (bo pewnie taka się znajdzie...) czy może lepiej sobie odpuścić i zająć się głodzeniem glonów? Przeróbka na inne świetlówki odpada - mogę pomyśleć nad dołożeniem oświetlenia LED zamiast normalnego... Jak sądzicie?

Jeśli chodzi o hydroponikę to wiem jedynie że mangrowce/namorzyny potrafią w tych warunkach rosnąć (sól krystalizuje się u nich na liściach... to pewnie też nie za dobrze;)) - ale nie mam jak zdobyć ich sadzonek - może ktoś ma jakiś pomysł na miejsce lub/i inną roślinę?
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2008, 16:52:51 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Maj 27, 2008, 17:01:37 »

te swietlowki to kompakty niezintegrowane, mozna je dostac bez większych problemów w Polsce sprzedaje je aquael 

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Maj 28, 2008, 13:10:03 »

jedyny znany mi w miarę łagodny kolcobrzuch nadający się do akwarium towarzyskiego to kolcobrzuch karłowaty, dość trudno dostępny, ale w większych miastach jak się poszuka to się znajdzie Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #48 : Maj 31, 2008, 10:20:59 »

Kafarski - miałam normalne świetlówki w pokrywie i zachciało się nam wymienić wszystko na morskie... Także cała obudowa została przemontowana... eh zobacze jeszcze jak nie dam rady tym glonom to może zainstaluje poprzednie oświatlenie ale to znowu robota no i moje kolcobrzuchy w niebieskim światle wyglądają naprawde efektownie. Światło nie jest mocne - wiem, że za mocne oświetlenie podobno je "onieśmiela'.Choć czasami wydaje mi się , że te ryby są zupełnie bezstresowe. Przy podmainach wody i ku mojej wielkiej rozpaczy- zawsze pływają mi koło rąk i z zaciekawieniem obserwują co się w ich akwarium wyrabia...Dlatego przy podmianach wody towarzyszy mi zawsze lekki stres- ponieważ nie tak dawno jedna z nich pomyliła mój palec ze ślimakiem...tak mnie wystaraszyła, że prawie pokrywe rozwaliłam, a palca przecieła do krwi... Ale cóż są to takie ryby, że im się to poprostu wybacza Smiley

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Maj 31, 2008, 13:25:21 »

No co do niebieskiego oświetlenia i wyglądu zgadzam się w 100% - wyglądają pięknie... Na razie poradziłem sobie wpuszczając do akwa rzęsę wodną - zasłoniła praktycznie całkowicie powierzchnie dzięki czemu glony zwolniły... Ale jak to będzie przy słonawej wodzie nie mam pojęcia;)

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #50 : Maj 31, 2008, 14:20:08 »

Groszek69-  jakie masz teraz zasolenie, a jakie planujesz ostatecznie? Z tego co zrozumiałam to mówimy o T.Nigroviridis?

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Maj 31, 2008, 14:58:13 »

Tak jest chodzi o Nigroviridis. Zasolenie obecnie 0 - planuję zwiększać sukcesywnie za jakiś czas do około 1.010-1.015.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2008, 14:59:48 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Maj 31, 2008, 15:02:35 »

A  apropo tematu "kolcobrzuchy+przyjaciele" to słyszałam też takie opinie, że koniecznie powinnam kupić kilka rodzajów kolcobrzuchów do tego samego akwarium bo inaczej mi się pozabijają.......Heh to dopiero byłby Armagedon Smiley . Wogóle strasznie żal mi tych ryb bo dość często widuje je w różnych sklepach zoologicznych i nawet regularnie im schodzą(głównie T.Nigroviridis).A jak się pytałam sprzedawców to mówili, że ludzie kupują je sobie najczęściej do akwariów ogólnych, często małych, oczywiście ze słodką wodą i tak dożywają sobie ok. 2 tygodni...

Ja swoje T.Nigroviridis kupiłam kilka miesięcy temu w stanie dość opłakanym - musi to być jednak dość twarda ryba skoro z tego wyszły.Z drugiej jednak strony jeden z większych sklepów akwarystycznych w Krakowie sprowadził ok 40sztuk biocellatusów i drugie tyle nigroviridisów.Po miesiącu zostały 3 sztuki z 80.......

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #53 : Maj 31, 2008, 15:05:36 »

Groszek- a jaki duży jest ten Twój kolcobrzuch? Moje by w tym momencie napewno nie zniosły słodkiej wody bo mają już po ok. 8cm. Zresztą najpierw kupiłam 3 małe sztuki i po kilku dniach zupełnie ciemnieć zaczeły- dopiero zasolenie pomogło ( w zoologi były w słodkiej0

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Maj 31, 2008, 20:46:12 »

Mój ma w tej chwili 4,5 cm około. W słodkiej wodzie czuje się dobrze, apetyt dopisuje i jest bardzo ciekawski - ciemnieje tylko jak śpi nad ranem najczęściej albo jak się go przestraszy czymś - ale też tylko brzuch mu ciemnieje. Kupiłem pierwotnie dwie sztuki, jeden zdechł po dwóch dniach - wyraźnie był słabszy od mojego obecnego ledwo udawało mu się do pokarmu dobrać. Rzeczywiście tamten ciemniał dość mocno i zwijał się w kulkę przed śmiercią. Znalazłem go wciągniętego w rurkę od filtra - najwyraźniej był za słaby żeby uciec (a to nie problem nawet dla małych gupików), albo już nie żył jak go wciągnęło. 

Ten którego mam teraz nie ma żadnych z tych objawów - myślę, że jeszcze kilka/kilkanaście tygodni wytrzyma w słodkiej wodzie...
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2008, 20:47:51 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 01, 2008, 07:45:15 »

A dlaczego nie chcesz mu teraz troche już zasolić? Pewnie i wytrzyma ale szkoda go.Ja swoje jak przeniosłam z zoologa (z wody słodkiej) i zaczełam stopniowo zasalać to ryby zmieniły się nie do poznania-poprostu wypywały w strumień słonej wody i bardzo się ożywiały.
              Kilka tygodni temu facet z hurtowni z rybami morskimi namówił mnie na piasek koralowy - nie polecam, ryby zaczeły się w nim źle czuć i musiałam cały usunąć. Za mocno podniósł mi twardość wody i ryby zaczeły mieć problemy z oddychaniem. Musiałam cały przesiać i wymienić 300l wody.Dobrze, że mam kilka akwariów w domu i mogłam przenieść ryby na kilka dni...

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 01, 2008, 13:45:48 »

Mój kolcobrzuch żyje na podłożu koralowym - ale nie piasku tylko żwirze - przemieszanym grubym i drobnym w miarę - stosuję filtr podżwirowy, więc piasek odpada tak czy siak. Dodatkowo w filtrze oprócz gąbki (bio) i waty (mech) mam dwa litry ceramiki i dodatkowo koral jako podłoże dla bakterii. Tak jak pisałem na razie nic się złego chyba nie dzieje, a podobno piasek koralowy/koral dobrze robi Nigroviridis. różnie bywa jak widać...

Rzeczywiście coraz bardziej mnie korci żeby mu zasolić już teraz... ale z drugiej strony jestem zupełnie nieprzygotowany na to, co się będzie działo z glonami jak zasolę i roślinki padną;)))
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 13:47:47 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 01, 2008, 14:41:40 »

A dosypywałeś ten żwir stopniowo czy wpuściłeś kolcobrzycha jak już wszystko było gotowe? Ja miałam najpierw zwykły żwir- potem gościu polecił mi właśnie piasek koralowy.Kupiłam kilka kilogramów i zmieszałam go ze wcześniejszym żwirem. Następnego dnia ryby zaczeły ocierać się o różne przedmioty, ciężko oddychać, pociemniały i pochowały się w jaskiniach. Nie wiedziałam co jest grane bo sprzedawca zapewniał, że mogę odrazu cały im wsypać po dokładnym wypłukaniu. Myślałam, że mi wszystkie się przekręcą.Zaczełam kombinować, że może zasolenie złe itd...Już miałam oddawać jedną rybę na moją akademię żeby jej wymaz zrobili czy czasem to nie jakiś pasożyt...Po kilku dniach usunełam cały piasek (świetna zabawa oddzielić piasek od żwiru) ale cóż to była ich ostatnia szansa.I stopniowo zaczeło się poprawiać. Teraz wszystko jest ok-po tamtej akcji nie ma śladu a ryby czują się super.Naprawdę szybko rosną i mają piękne żywe kolory.Mam 8 sztuk i myślę, że ciasno im nie jest.Mają ustaloną hierarchię, słabsze mają bardzo dużo kryjówek (mam 8 grot z piaskowca i kilka kryjówek), ogólnie nie wchodzą sobie w drogę choć przy karmieniu bywają agresywne. Naprawdę polecam zasolić już wodę bo dopiero wtedy prezentują się w całej okazałości Smiley

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 01, 2008, 14:57:27 »

Zakładałem akwarium od razu z koralem... A do poprzedniego akwa w którym mieszkał kolcobrzuch też wrzuciłem na dno warstwe koralowca dwa tygodnie przed przeprowadzką (na żwirek który tam był) żeby się ryba przyzwyczaiła do pH.

Przekonałaś mnie - niedługo kupię sól oceaniczną i zabieram się za zasalanie. Na razie wsypałem mu łyżkę normalnej morskiej (kuchennej) taka ilość w niczym nie zaszkodzi a rzeczywiście w strumieniu solanki zachowywał się fenomenalnie:)))

Edit:

Mam pytanko... trochę mnie zaniepokoiło zachowanie kolcobrzucha - zaczęło się tydzień temu mniej więcej - albo dopiero wtedy zauważyłem? Leży gdzieś na dnie i rozgląda się dookoła - jakby odpoczywał? Nie śpi raczej, a w każdym razie nie ciemnieje mu nawet brzuch - ma pełne ubarwienie, ale leży bez ruchu - zaobserwowaliście takie zachowanie u swoich podopiecznych, czy powinienem się martwić?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 21:29:29 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 04, 2008, 17:36:50 »

Moje kijany jak pojedzą to lubią sobie uciąć drzemkę gdzieś na kamieniu lub przy dnie.Ale najczęściej pływają po całym akwarium. Ogólnie jeżeli głodny kolcobrzuch się tak zachowuje to znaczy, że najprawdopodobniej się źle czuje...To samo jeżeli zwija się w kuleczkę.
PS- zasoliłeś już może tą wodę?

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: