Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolcobrzuchy + przyjaciele  (Przeczytany 18021 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #60 : Czerwiec 04, 2008, 18:29:16 »

Ten nie zwija się w kuleczkę - a głodny jest raczej rzadko... Ciężko go zaobserwować jak tak leży bo jak tylko się podchodzę do akwarium zaczyna "prosić" o jedzenie:P Spróbuję go przegłodzić dzień - zobaczymy czy dalej będzie się kładł...

Co do soli: dostał cztery łyżki kamiennej na razie na ok. 55 l wody. Jak kupię oceaniczną prawdziwą to postaram się dojść do planowanego zasolenia...

ps.  nie wiecie gdzie można tanio kupić piaskowiec i martwą skałę (koralową)? chyba martwą skałę wybiorę, chociaż to trochę drogo wychodzi:P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 18:31:22 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 05, 2008, 09:59:03 »

Piaskowiec dostałam za darmo w zakładzie kamieniarskim - ma ten plus ,że łatwo układać z niego groty bo ma płaskie powierzchnie. Zastanawiałam się też nad wapieniem ale jakoś piaskowiec wyglądał ciekawiej (rzecz gustu).Ogólnie kamienie w jakiś zakładach kamieniarskich lub punktach sprzedaży kamienia naturalnego kosztują grosze...W zoologu są te same tylko inna cena Wink.
W Krakowie martwa skała w hurtowni kosztowała ok.20-30 zł/kg, żywa skała ok.70 zł/kg. Nie polecam ich jednak do hodowli kolcobrzuchów- widziałam w jednym akwarium ,że kaleczyły się o ich chropowatą powierzchnię. To samo tyczy się szkieletów korali...
                                                     Groszek69- jakie planujesz zasolenie?Będziesz trzymał jednego kolcobrzucha czy kilka?

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 05, 2008, 13:02:50 »

No to zmartwiłaś mnie tym kaleczeniem się... Już miałem zaplanowany ładny wystrój. No nic to wybiorę się do zakładu kamieniarskiego jakiegoś...

Na razie mam jednego kolcobrzucha w ok. 55 litrowym akwarium z czego kilka litrów zajmuje panel filtracyjny. Dlatego miejsca do pływania zostaje sporo dla takiego malucha, ale dla większego kolcobrzucha będzie już na styk... Marzę o parce, ale to tylko jeśli kiedyś sprawię sobie większy zbiornik.

Planuję zasolenie gdzieś w okolicach 1.010.

Jak układałaś piaskowce? Przy tylnej ściance czy w oddaleniu od niej - można przepłynąć przez grotę "na wylot" czy są z jednej strony zamknięte?Smiley

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 05, 2008, 13:32:07 »

Piaskowce układałam przy tylnej ściance do 3/4 wysokości akwarium.Jak będę miała aparat to powklejam zdjęcia.Groty mam różne -otwarte i zamknęte. I napowietrzanie które wychodzi jakby z jaskini.Dość fajny efekt.Wszystko w niebieskim podświetleniu.W 300 litrach to już można trochę zaszaleć. Jak przychodzę zmęczona po treningu z końmi do domu to się relaksuję przy tej 'lampce nocnej" Wink.
Co do zasolenia zrób sobie narazie 1,005 potem po miesiącu możesz 1,007. Ja ostatecznie jak jeszcze podrosną chcę dojść do 1,015
Narazie mają 1,006 i jest ok.Ale to też pewnie zależy z jakiego importu pochodzi Twoja ryba

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #64 : Lipiec 28, 2008, 02:06:13 »

Hej!

I jak idzie z Twoimi podopiecznymi?

Moj potwór przeżył dzisiaj mały armagedon - porządki w akwarium. Wywaliłem wszystkie rośliny, usunąłem glony i na środek akwa powędrowała skała z piaskowca z grotami (gotowiec ze sklepu, ale ładny =))) Wywaliłem nieszczęsną świetlówkę niebieską i wrzuciłem na razie tylko oświetlenie diodowe.

112L - Roślinne

Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  

Skocz do: