Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ospałe skalary  (Przeczytany 1551 razy)
volans
Nowy
*

« : Marzec 18, 2008, 21:44:40 »

Hola
Mam w akwarium 200l, 4 skalary i 3 molinezje, wszystko zresztą chyba się wyświetla poniżej,  wszystkie parametry wody w normie, roślinek dużo głównie kabomby, trochę mchu i duży korzeń, który barwi jeszcze wodę. Akwarium dojrzałe. Wszystko byłoby ok. gdyby nie to, że skalary zrobiły się jakieś ospałe, jeden ma takie jakby lekkie drgawki, żółty bardzo zaczerwienione skrzela. Dwa skalary mają poobgryzane płetwy ogonowe, między innymi żółty, ale to mogło być spowodowane atakowaniem przez złotą molinezję, która teraz jest już odseparowana. Nie wiem, co uszkodziło płetwy drugiemu(na pewno nie złota, bo to się stało po jej odseparowaniu), nie widać, aby go atakowały jakieś inne rybki a tym bardziej krab(krab jest spokojny, nie atakuje rybek, jest przed wylinką) . Dwie black moli pływają sobie jak gdyby nigdy nic, nikomu nie wadząc. Aaaaa ph w granicach 7,4.,KH-7, GH-12.
Jeśli macie jakieś pomysły proszę o rady.
Z góry dzięki

akwa 200l 2 black moli, 1 molinezja złota, 4 skalary, 2 kiryski pstre 2 glonojady, 2 krewetki filtrujące, 6 krewetek crystal red, krab
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2008, 21:54:47 »

napisz czym karmisz, jaka temperatura, i czy te ubytki w płetwach nie są biało obrzeżone.

volans
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2008, 23:39:55 »

Ivonka. rano suchy - mieszanka płatków, wieczorem żywy wodzień, temperatura 26,5 stopnia, obgryzione zakończenia płetw, hmmm raczej nie są białe i jeżeli chodzi Ci o pleśniawkę, to raczej nie, może u czarno-srebnego skalara troszkę przypomina to biały kolor

akwa 200l 2 black moli, 1 molinezja złota, 4 skalary, 2 kiryski pstre 2 glonojady, 2 krewetki filtrujące, 6 krewetek crystal red, krab
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2008, 10:47:03 »

hm...ja tam guru nie jestem, ale poczytaj o martwicy płetw i porównaj objawy.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: